Η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες αλλαγές στο μάνατζμεντ

Η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και του μάνατζμεντ. Η επικαιρότητα του βιβλίου των Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, Δημήτρη Ζοπουνίδη και Άγγελου Κωστή.

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες αλλαγές στο μάνατζμεντ

Με μεγάλη ταχύτητα πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη ζωή μας και επηρεάζει, όπως είναι επόμενο κάθε πτυχή της. Ιδιαίτερα δε την οικονομία, ένα από τα γνωρίσματα της οποίας σήμερα, είναι η ταχύτητα των εξελίξεων που σημειώνονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κόσμος και ο χώρος του μάνατζμεντ, δεν μπορούσαν να μείνουν, ως είχαν για μια μακρά περίοδο. Η Τ.Ν. θα παίζει όλο και πιο ζωτικό ρόλο στην εξέλιξή τους και από την άποψη αυτή, το νέο βιβλίο "Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές στο Μάνατζμεντ" με συγγραφείς τον Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, τον Δημήτριο Ζοπουνίδη και τον Άγγελο Κωστή, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη, εξετάζει πώς η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) επαναπροσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και του μάνατζμεντ στον σύγχρονο κόσμο. Περιλαμβάνει μια δομημένη ανάλυση σε κεφάλαια που εστιάζουν σε βασικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα εργαλεία, οι στρατηγικές και οι εφαρμογές της.

Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες και στελέχη που επιθυμούν να κατανοήσουν τη δυναμική της ΤΝ και πώς αυτή μπορεί να ενσωματωθεί στις επιχειρησιακές τους λειτουργίες. Αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο στον αεροπορικό κλάδο, όσο και σε άλλους τομείς, με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Και αυτό το τελευταίο, για τη σημερινή Ευρώπη αποτελεί καίρια πρόκληση, γιατί ήδη στο επίπεδο της Τ.Ν., έχει χάσει σημαντικό έδαφος έναντι των Η.Π.Α. και της Κίνας. Αυτή την απώλεια εξάλλου, επισημαίνουν με έμφαση οι κύριοι Ντράγκι και Λέττα, πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί και όχι μόνον, σε πολύκροτες εκθέσεις τους οι οποίες αποτελούν και καμπανάκι κινδύνου για όσους έχουν καλά αυτιά.

Μπορούμε να πούμε έτσι ότι το εναρκτήριο λάκτισμα για το βιβλίο αυτό αποτέλεσε η ολοένα και πιο έντονη ανάγκη για ένα πλαίσιο ιδεών που θα επιτρέψει σε μάνατζερ και εργαζομένους να προσεγγίσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ανθρωποκεντρικά και ως μια συνεργατική συνιστώσα για καινοτομία και αναδιαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων.

«...Από το 2021 μέχρι και σήμερα, παρατηρούμε ότι η ΤΝ έχει προκαλέσει έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας αλλά και στο σύνολο των επιστημονικών κλάδων. Η ανθρωπότητα σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παραδοξότητα που βρίσκουμε σημαντικό να υπογραμμιστεί ώστε να ξεκινήσει ένας πιο ουσιαστικός διάλογος γύρω από το τι είναι η ΤΝ, ποιες είναι οι κοινωνικο-τεχνικές συνιστώσες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, και πώς οι δυνητικές εφαρμογές της ΤΝ μπορούν να μετουσιωθούν στην πράξη με θεμιτό και ανθρωποκεντρικό τρόπο.

Από τη μία, έχουμε στη διάθεση μας ένα σύνολο τεχνολογιών που δυνητικά θα μπορούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί λειτουργώντας ως ένας συνοδοιπόρος για καινοτομία και σημαντικές θετικές αλλαγές για το μέλλον της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Η ΤΝ απολαμβάνει, από την άλλη, ένα σούσουρο (buzz) και υπερβολική προώθηση (hype) που την καθιστούν μια γενική και ασαφή έννοια. Η αοριστία και έλλειψη ακρίβειας δυσκολεύουν την ουσιαστική και συστηματική εφαρμογή λύσεων ΤΝ στο σύγχρονο οργανισμό δημιουργώντας μια ασφυκτική πίεση για ενσωμάτωση λύσεων ΤΝ.

Το βιβλίο μας στοχεύει τόσο στο να αποσαφηνίσει βασικές έννοιες αλλά πιο σημαντικά, να δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι αναγνώστες θα αναρωτηθούν για σημαντικές διαδικασίες, ηθικά διλήμματα και τομείς όπου η ΤΝ μπορεί να εφαρμοστεί με θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες.

Θεωρήσαμε λοιπόν σημαντικό να συλλέξουμε άρθρα μας μέσα από τα οποία προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να μετριάσουμε τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που ελλοχεύει κινδύνους αλλά και παράλληλα να περιγράψουμε συνιστώσες της ΤΝ και διαδικασίες για ουσιαστική και θεμιτή ενσωμάτωση της ΤΝ στο σύγχρονο οργανισμό...», αναφέρουν οι συγγραφείς, η προσφορά των οποίων είναι ήδη εξόχως σημαντική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v