Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σλοβακία και το μήνυμα «ούτε σφαίρα» στο Κίεβο

Ζαλάδα στο ΝΑΤΟ μπροστά στον κίνδυνο να σχηματίσει κυβέρνηση ο νικητής των εκλογών Ρόμπερτ Φίκο. Γιατί αναμένονται εμφανείς και... αφανείς πιέσεις για αλλαγή γραμμής. Γράφει ο Τ. Μίχας.

  • του Τάκη Μίχα
Η Σλοβακία και το μήνυμα «ούτε σφαίρα» στο Κίεβο

Οι πρόσφατες εκλογές στη Σλοβακία που έφεραν στην πρώτη θέση ένα κόμμα το οποίο διαφοροποιείται από την πολιτική που ακολουθεί η «συλλογική Δύση» στο ουκρανικό, αναμφίβολα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Διότι μέχρι σήμερα η Σλοβακία ήταν από τις πιο θερμές στην υποστήριξη της για την Ουκρανία χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα ήταν από τις πρώτες χώρες πού παρείχε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ετσι η Σλοβακία έχει στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά, πυραύλους εδάφους-αέρα και ελικόπτερα. Μαζί με την Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που μετέφερε καταδιωκτικά ΜIG-29 και ήταν επίσης η πρώτη χώρα που έδωσε στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας που είχε.

Όλα αυτά θα αποτελούν σε λίγο παρελθόν αν ο νικητής των εκλογών ο αριστερός Ρόμπερτ Φίκο καταφέρει να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνασπισμού. Το κόμμα του, Smer-SSD, ήρθε πρώτο με 23% των ψήφων στην βάση μια εκλογικής ατζέντας που τόνιζε ότι αν το κόμμα «μετάσχει στην κυβέρνηση δεν θα στείλει ούτε ένα γύρο πυρομαχικών στη Ουκρανία». Την άποψη αυτή επανέλαβε ο Φίκο την νύχτα των εκλογών λέγοντας ότι η θέση του κόμματος του «δεν έχει αλλάξει».

Πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι στη Σλοβακία έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από το ουκρανικό». Όμως παράλληλα τόνισε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ανθρωπιστικά την Ουκρανία.. είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με την ανασυγκρότηση της χώρας. Ομως γνωρίζετε τις απόψεις μας στο θέμα του εξοπλισμού της Ουκρανίας»

Στη θέση του τυφλού συνεχούς εξοπλισμού της Ουκρανίας που ακολουθεί το ΝΑΤΟ ο Φίκο υποσχέθηκε ότι «θα πράξει τα πάντα» για να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην ειρήνευση,

Να σημειωθεί ότι ο Φίκο και το κόμμα του επίσης αντιτίθενται στις εμπορικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία καθώς και στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα δεν παραλείπει να τονίζει και τις ευθύνες της Δύσης και της Ουκρανίας για την έναρξη του πολέμου.

Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ο σχηματισμός μιας φιλειρηνικής κυβέρνησης στην Σλοβακία υπό τον Φίκο θα προκαλέσει αρκετούς κλυδωνισμούς τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ. Αναμένεται ότι οι Βρυξέλλες θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο πίεσης -ιδιαίτερα οικονομικό- για να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις.

Επίσης δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν αρχίσουν διαδηλώσεις στην Σλοβακία εναντίον της νέας κυβέρνησης όπως ακριβώς έγινε στο Κίεβο πριν από μερικά χρόνια που οδήγησαν στην πτώση του εκλεγμένου προέδρου Γιανουκόβιτς και την κατάληψη της εξουσίας από τις φιλοδυτικές δυνάμεις.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v