Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το υψηλό IQ δεν φτάνει για ένα σύγχρονο μάνατζερ

Πώς η συναισθηματική νοημοσύνη γίνεται παράγοντας επιτυχιών ή αποτυχίας στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας. Η συσχέτιση με τον δείκτη ευφυΐας (IQ) και οι διαφοροποιήσεις. Γράφει ο Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος.

Το υψηλό IQ δεν φτάνει για ένα σύγχρονο μάνατζερ

Πολυγραφότατος συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων, ομιλητής και ψυχολόγος, ο δρ Τράβις Μπράντμπερι, είναι παγκοσμίως γνωστός για τις μελέτες του στο θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ένα θέμα εξάλλου, εξόχως επίκαιρο, τώρα που η επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκεται σε φάση πολυσύνθετου μετασχηματισμού. Τόσο στο επίπεδο παραγωγής πλούτου, όσο και από κοινωνικο-εργασιακής πλευράς.

Ασφαλώς δε, το επιχειρηματικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά αμέτοχο είναι των εξελίξεων και αλλαγών που επιφέρει στο επιχειρείν η ανάπτυξη και διάχυση της τεχνητής νοημοσύνης.

Όταν η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης, πριν πενήντα χρόνια περίπου, ήλθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είναι αλήθεια ότι έθεσε αρκετά ερωτήματα. Κατά τον δρα Τραβις Μπραντμπερι, χρησίμευσε ως ο κρίκος που έλειπε σε ένα περίεργο εύρημα: τα άτομα με τόσο δείκτη νοημοσύνης, υπερτερούν κατά 70% εκείνων που έχουν υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ). Και το γεγονός αυτό, πρόσφερε ένα σοβαρό ερμηνευτικό κλειδί σε αυτό που πολλοί άνθρωποι πάντα υπέθεταν ότι ήταν μοναδική πηγή επιτυχίας, το IQ. Ο δείκτης ευφυίας, ελληνιστί.

Δεκαετίες ερευνών, δείχνουν τώρα τη συναισθηματική νοημοσύνη ως τον κρίσιμο παράγοντα που διαμορφώνει τους όρους για επαγγελματική επιτυχία και όχι μόνον.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει έτσι κατά τον δρ Μπραντμπερι, είναι το μέγεθος του αντίκτυπου που η (ΣΝ) έχει στην επαγγελματική επιτυχία. Η σύντομη απάντησή του στο ερώτημα αυτό είναι μονολεκτική: τεράστιο.

«...Είναι ένας ισχυρός τρόπος να εστιάσετε την ενέργειά σας προς μία κατεύθυνση με ένα τρομερό αποτέλεσμα. Από όλους τους ανθρώπους που έχουμε μελετήσει στη δουλειά, έχουμε διαπιστώσει ότι το 90% των κορυφαίων επιδόσεων έχουν υψηλά EQ. Μπορείς να είσαι κορυφαίος παίκτης χωρίς συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το «κάτι» στον καθένα μας που είναι λίγο άυλο. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη συμπεριφορά, πλοηγούμαστε στις κοινωνικές περιπλοκές και παίρνουμε προσωπικές αποφάσεις που επιτυγχάνουν θετικά αποτελέσματα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελείται από τέσσερις βασικές δεξιότητες που συνδυάζονται σε δύο βασικές ικανότητες: την προσωπική ικανότητα και την κοινωνική ικανότητα...», τονίζει ο δρ Τραβις Μπραντμπερι.

Προχωρώντας δε περισσότερο στην ανάλυσή του, υπογραμμίζει ότι «....η προσωπική ικανότητα περιλαμβάνει τις δεξιότητές σας αυτογνωσίας και αυτοδιαχείρισης, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο σε εσάς ατομικά παρά στις αλληλεπιδράσεις σας με άλλα άτομα. Η προσωπική ικανότητα είναι η ικανότητά σας να παραμένετε ενήμεροι για τα συναισθήματά σας και να διαχειρίζεστε τη συμπεριφορά και τις τάσεις σας.

  • Η αυτογνωσία είναι η ικανότητά σας να αντιλαμβάνεστε με ακρίβεια τα συναισθήματά σας και να παραμένετε ενήμεροι για αυτά καθώς συμβαίνουν.
  • Η αυτοδιαχείριση είναι η ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε την επίγνωση των συναισθημάτων σας για να παραμένετε ευέλικτοι και να κατευθύνετε θετικά τη συμπεριφορά σας....».

Επίσης σημαντικός είναι και ο ρόλος των δεξιοτήτων διαχείρισης σχέσεων. Και από την άποψη αυτή, τονίζει ο Αμερικανός ψυχολόγος – σύμβουλος, σημαντική είναι η κοινωνική ικανότητα είναι η ικανότητά σας να κατανοείτε τις διαθέσεις, τη συμπεριφορά και τα κίνητρα άλλων ανθρώπων, προκειμένου να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά και να βελτιώσετε την ποιότητα των σχέσεών σας.

  • Η κοινωνική ευαισθητοποίηση είναι η ικανότητά σας να συλλαμβάνετε με ακρίβεια τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να κατανοείτε τι πραγματικά συμβαίνει.
  • Η διαχείριση σχέσεων είναι η ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε την επίγνωση των συναισθημάτων σας και των συναισθημάτων των άλλων για να διαχειρίζεστε με επιτυχία τις αλληλεπιδράσεις.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v