Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Οι περικοπές αποδοχών στον ΟΤΕ και οι περικοπές που έρχονται σε άλλες ΔΕΚΟ, το μισθολόγιο του Δημοσίου, τα αποτελέσματα Κύπρου, MPB, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

Οι περικοπές αποδοχών στον ΟΤΕ και οι περικοπές που έρχονται σε άλλες ΔΕΚΟ, το μισθολόγιο του Δημοσίου, τα αποτελέσματα Κύπρου, MPB, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τρίτη.

ΔΕΚΟ: Η ώρα των ΔΕΚΟ για περικοπές αποδοχών σήμανε με το χθεσινό πακέτο μείωσης των αποδοχών των υπαλλήλων του ΟΤΕ που ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού μαζί με 120 απολύσεις εργαζομένων στην Cosmote. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», ανάλογα μέτρα δραστικών περικοπών στις αμοιβές έρχονται και στις άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ (μαχαίρι σε υπερωρίες και εκτός έδρας προβλέπονται για το 2011), ΕΛΠΕ (στη γραμμή των περικοπών θα κινηθεί και η διοίκηση του ομίλου) και ΟΠΑΠ (ψαλίδι σε αποδοχές και συμμετοχές σε επιτροπές σχεδιάζονται για φέτος).

Μισθοί Δημοσίου: Η Επιτροπή, που έχει συσταθεί για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, παρέδωσε το σχέδιό της στους αρμόδιους υπουργούς, γράφει το «Έθνος», που αναφέρει ότι όλα τα ειδικά επιδόματα βρίσκονται στον αέρα και ότι διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις αποδοχές κατά κλάδο.

Πολιτική: Εξαρτώμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό και «υποθηκευμένα» στο τραπεζικό σύστημα είναι τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», από τους «ισολογισμούς» τους για το 2010, που αποτελούν μνημεία αδιαφάνειας και σπατάλης, προκύπτει πως αν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ήταν επιχειρήσεις, θα είχαν φαλίρει. Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας ξόδεψαν 108 εκατ. ευρώ, ενώ εισέπραξαν κυρίως από τον προϋπολογισμό 41 εκατ. ευρώ, και για να κλείσουν τις τρύπες δανείστηκαν άλλα 67 εκατ. ευρώ. Τα δου κόμματα εξουσίας έχουν ήδη προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση έως το 2016, ενώ χρωστούν πάνω από 230 εκατ. ευρώ.

Οικονομία: Την αντίθεσή της, όχι μόνο στην επαναγορά των ομολόγων, αλλά και στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους, διατύπωσε χθες η Γερμανία, δια του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει η «Καθημερινή».

Τράπεζες: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει το ίδιο την τύχη του, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, από το βήμα του συνεδρίου που πραγματοποίησε χθες το ΙΣΤΑΑΜΕ, γράφει η «Ναυτεμπορική». Είναι υπόθεση εθνικής σημασίας να παραμείνουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων του συστήματος εντός των ελληνικών συνόρων, επισήμανε και, αναφερόμενος στην πρόταση συγχώνευσης προς την Alpha Bank, τη χαρακτήρισε βιώσιμη και ελπιδοφόρα, δίνοντας έμφαση στον όρο «φιλική».

Τράπεζα Κύπρου: Για αμελητέα υποχώρηση της κερδοφορίας της Τράπεζας Κύπρου κάνει λόγο το «Κέρδος», που αναφέρει ότι τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 306 εκατ. ευρώ (-2%), με αύξηση εσόδων 13% το 2010

Marfin Popular Bank: Στην περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς της σκοπεύει να δώσει έμφαση το 2011 η Marfin Popular Bank, γράφει η «Ημερησία», που αναφέρει ότι η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει εντός του έτους στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ απευθείας από την αγορά και όχι από την ΕΚΤ.

Aldi: «Εκλεισε το deal» της εξαγοράς τμήματος της ακίνητης περιουσίας της Aldi στην Ελλάδα από την Lidl, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ημερησία», το ύψος της σχετικής συμφωνίας έφτασε τα 55 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει καταβληθεί το τίμημα της συμφωνίας και απομένει μόνο η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο