Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Οι μεγάλες κουβέντες και η σκληρή πραγματικότητα

Η σοβαρότητα στην πράξη φαίνεται. Εάν, δηλαδή, ανταποκρίνονται στην πράξη όσα δηλώνεις ή υπόσχεσαι. Στην περίπτωση της ΕΕ και των κυρώσεων που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας, αυτό κρίνεται άμεσα. Μαζί του και πολλά άλλα…

Ενέργεια: Οι μεγάλες κουβέντες και η σκληρή πραγματικότητα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μία και μόνον αποστροφή του λόγου της χρειάστηκε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να αποκαλύψει την ένδεια ενεργειακής πολιτικής που χαρακτηρίζει σήμερα την ΕΕ, οδηγώντας την σε πιθανό αδιέξοδο αναφορικά με την τήρηση των κυρώσεων που η ίδια έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Gazprom έναντι της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, για τη διακοπή της τροφοδότησής τους σε φυσικό αέριο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε μεταξύ άλλων, με διαδικτυακή της ανάρτηση: «Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ».

Με άλλα λόγια, αυτό που μας είπε χθες η φιλτάτη Ούρσουλα, είναι ότι η Ευρώπη ακόμη «ψάχνεται» ως προς το τι ακριβώς θα κάνει, εάν η Μόσχα κλείσει τις κάνουλες φυσικού αερίου.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους καταναλωτές στην ΕΕ. Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν τώρα φυσικό αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Επίσης, θα εντατικοποιήσουμε τις εργασίες με τις περιφερειακές ομάδες των κρατών-μελών που μπορούν να προσφέρουν άμεση αλληλεγγύη, προς αλλήλους. Μεσοπρόθεσμα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε επαρκείς προμήθειες και αποθήκευση φυσικού αερίου. Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια (REPowerEU) θα βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησής μας σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα ακόμη (σ.σ. περισσότερο) το τρέχον έτος. Και θα παρουσιάσουμε τα σχέδιά μας για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στα μέσα Μαΐου», σημειώνει σε άλλη ανάρτησή της.

Με άλλα λόγια, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος τίποτε ή ελάχιστα.

Έτσι, λοιπόν, όταν κράτη-μέλη της ΕΕ όπως η Αυστρία, που εξαρτάται σε ποσοστό 80% για την κάλυψη των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ή η Γερμανία, που εισάγει το 55% του φυσικού αερίου και το 34% του πετρελαίου που καταναλώνει επίσης από τη Ρωσία, βρεθούν προ ενδεχομένου ενεργειακού “black out” από τη Μόσχα, τότε τι ακριβώς προτίθεται να πράξει η φιλτάτη Ούρσουλα;

Η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και να αρνηθεί τον εκβιασμό της Μόσχας για πληρωμές των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια, όσο θεάρεστη ή αναγκαία κι αν κρίνεται υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των θηριωδιών που την ακολούθησαν, θα κριθεί μόνο στην πράξη.

Θα κριθεί, με άλλα λόγια, από την προθυμία των κρατών-μελών της ΕΕ (συνολικά 23 ευρωπαϊκές χώρες εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία) είτε να στερηθούν αυτούς τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, είτε να τους υποκαταστήσουν με άλλους από τρίτες χώρες, κατά πάσα βεβαιότητα σε υψηλότερες τιμές, εάν έχουν τη δυνατότητα.

Ήδη, πέραν της Ουγγαρίας που το ομολογεί δημοσίως, η ρωσική πλευρά διαρρέει ότι περί τα 10 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει στο σχήμα πληρωμών φυσικού αερίου σε ρούβλια (ή σε κάποιο «παράθυρο»-εκδοχή του). Τυχόν επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών θα σήμαινε όχι μόνον παραβίαση (και άρα έμπρακτη αμφισβήτηση) των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά, κυριότερα, κατάρρευση της όποιας ενότητας υφίσταται σήμερα στους κόλπους της ΕΕ.

Με άλλα λόγια, θα καταδείκνυε στην πράξη, τη σοβαρότητα (ή μη) του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v