Η γαλάζια εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε»

Πέρασαν τόσα χρόνια και τίποτε δεν μάθαμε. Εάν βάλει κανείς στην άκρη τα δημόσια οικονομικά, που πράγματι είναι βελτιωμένα, το σύνολο των υπόλοιπων αιτιών της χρεοκοπίας παραμένει αλώβητο. Στην κορυφή, δε, η αδιαφάνεια και το πελατειακό σύστημα.

Η γαλάζια εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε»

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η δημόσια ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, ότι «αποτύχαμε» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πέραν από ειλικρινής και εύστοχη, θέτει το πρόβλημα στη σωστή του βάση.

Η ΝΔ κυβερνά αυτόν τον τόπο τα τελευταία έξι χρόνια. Είχε, εφόσον το επιθυμούσε, κάθε ευκαιρία να θέσει σε τάξη ένα σάπιο και πελατειακό σύστημα, που αφορά στη διαχείριση κοινοτικών και εθνικών δημόσιων πόρων, όπως αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Προφανώς, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδέχεται, απέτυχε. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι άμοιρα πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ή άλλων ευθυνών. Σημαίνει, όμως, ότι το πλαίσιο επί του οποίου εδράζεται αυτό το σύστημα διαχείρισης πόρων επιτρέπει την καλλιέργεια από μικρο-πελατειακών εξυπηρετήσεων έως -πιθανώς- βαρύτερων από ποινικής πλευράς πράξεων, όπως είναι σήμερα δομημένο.

Η «μετάταξή» του δε, υπό την σκέπη της ΑΑΔΕ, μπορεί να εκληφθεί μόνον ως ένα καλό πρώτο βήμα, δεδομένου του δείγματος γραφής που έχει δώσει, δημοσίως, έως τώρα, η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή, υπό τη διοίκηση του Γιώργου Πιτσιλή.

Ως επιτυχημένη θα μπορούσε να εκληφθεί η διαχείριση ενός τέτοιου συστήματος μόνον εφόσον διασφάλιζε όρους διαφάνειας στη λειτουργία του και δεν καλλιεργούσε μία κουλτούρα πελατειακού χαρακτήρα και αδιαφάνειας, όπως αυτήν που προδήλως ανέμεναν να βρουν οι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση πολιτικοί και άλλοι.

Διότι όταν σηκώνεις το τηλέφωνο για να «ζητήσεις» με την πρόδηλη προσδοκία ότι το αίτημά σου θα γίνει δεκτό, τότε αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι αντίστοιχα αιτήματα του παρελθόντος είχαν αίσια έκβαση για τους αιτούντες και δεύτερον, ότι αυτό το «αλισβερίσι» θεωρείται πλέον κοινή και δεδομένη πρακτική.

Όλο «αυτό», όμως, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα αδιαφανές και επιζήμιο σύστημα, τόσο για τον δημόσιο και κοινοτικό κορβανά όσο και για την εικόνα της χώρας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της. Κυριότερα, όμως, είναι επιζήμιο διότι επιβεβαιώνει ότι το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα όχι μόνον είναι σάπιο και αναξιόπιστο αλλά και ότι άπαντες το εκτιμούν ως τέτοιο και έχουν την πεποίθηση ότι θα παραμείνει έτσι ακριβώς.

Κοντολογίς, η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορούσε να λεχθεί ότι αποτελεί το σύγχρονο αντίστοιχο του «μαζί τα φάγαμε», που είχε -σε μεγάλο βαθμό εύστοχα και πάντως ειλικρινώς- υποστηρίξει περίπου προ ενδεκαετίας ο αείμνηστος Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφορικά με τη χρεοκοπία της χώρας.

Εάν, όμως, τούτο όντως ισχύει, τότε τι κατάφερε αυτή η έρμη η χώρα τόσα χρόνια; Τι κατάφεραν οι πολιτικοί της ή εντέλει όσοι κράτησαν τα ηνία της όλον αυτόν τον καιρό; Εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολογεί -προς τιμήν του- δημοσίως αυτή του την αποτυχία, ως επιστέγασμα των αντίστοιχων αποτυχιών των προκατόχων της καρέκλας του, τότε τι καταφέραμε να μάθουμε από τις χρεοκοπίες και τα μνημόνια;

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όχι μόνον εξαιτίας του εύρους της καθώς αφορά, κατά τα φαινόμενα, πολλές πτέρυγες της Βουλής, ή της οικονομικής σοβαρότητάς της, οφείλει να αποτελέσει αφορμή αφύπνισης του πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας, το οποίο συνεχώς εκπίπτει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Το ίδιο σύστημα βάσει του οποίου προσδοκούν οι πολιτικοί να εξασφαλίσουν την εύνοια των ψηφοφόρων, αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες απώλειας της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς. Είναι ένα συστημικό πρόβλημα που έχει ήδη συμβάλει στη χρεοκοπία της χώρας, κατά το παρελθόν, και στέκει ακόμη αλώβητο.

Για δείτε το…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο