Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Όσες έχουν την πολυτέλεια περιμένουν...

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες που δεν πιέζονται έντονα από τη στενότητα κεφαλαίου έχουν αρχίσει να αναβάλλουν τις κινήσεις τους. Οι προσδοκίες για βελτίωση της αγοράς, μειωμένα επιτόκια και καλύτερες τιμές στο μέλλον.

Εισηγμένες: Όσες έχουν την πολυτέλεια περιμένουν...
Ιδιαίτερα θετικά είδε η αγορά το γεγονός ότι μεγάλες ελληνικές εταιρείες όπως η Frigoglass και τα Ελληνικά Πετρέλαια κατάφεραν πρόσφατα να ανοίξουν και πάλι τις ξένες αγορές κεφαλαίου και να δανειστούν σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί τόσο που και κάμποσες άλλες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παρόμοιο, αλλά απλώς το απέρριψαν.

«Σε καμιά περίπτωση δεν θέλαμε να φορτωθούμε ένα τόσο μεγάλο επιτόκιο της τάξεως του 8% και του 9% για πέντε ή επτά χρόνια, όταν οι ανταγωνιστές μας θα δανείζονται με 2% και 2,5%» τόνισε στη στήλη υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου, συμπληρώνοντας πως «προτιμήσαμε να περιμένουμε έξι έως δώδεκα μήνες με την προσδοκία να ψαλιδίσουμε σημαντικά το κόστος του χρήματος».

Με άλλα λόγια, η βελτίωση του κλίματος στην αγορά έχει ωθήσει ορισμένους «παίκτες» στο να μην σπεύδουν να καταλήξουν όπως-όπως σε ένα δάνειο, ή σε μια επιχειρηματική συμφωνία, καθώς πιστεύουν πως οι όροι μπορεί να είναι αρκετά καλύτεροι π.χ. σε δώδεκα μήνες από σήμερα. Πολλοί λοιπόν που έχουν την... πολυτέλεια να περιμένουν το πράττουν.

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να πράττουν και τα στελέχη του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ σχετικά με το ξενοδοχείο που διαθέτουν στην Πλατεία Καραϊσκάκη των Αθηνών (Περοκέ)  Αν και δέχτηκαν κάποιες προτάσεις για ενοικίαση-διαχείρισή του, τις απέρριψαν λόγω του χαμηλού τιμήματος, εκτιμώντας πως μπορούν να πιάσουν σαφώς καλύτερο τίμημα όταν η οικονομία γενικότερα, αλλά και η τουριστική κίνηση στην Αττική ειδικότερα, αρχίσει να ανακάμπτει (κάτι τέτοιο έχει αρχίσει δειλά-δειλά να φαίνεται τους δύο τελευταίους μήνες).

«Αν δεχόμαστε τώρα ένα πολύ χαμηλό τίμημα, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προστατεύει για τουλάχιστον δέκα χρόνια τον ενοικιαστή, οπότε εμείς θα κινδυνεύαμε να εγκλωβιστούμε σε ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο για πάρα πολλά χρόνια», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά, βέβαια, μόνο για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν την πολυτέλεια του χρόνου και φυσικά έχουν περιουσιακά στοιχεία με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αντίθετα, οι περισσότερες θέλουν να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους και δεν μπορούν, ή θέλουν να πουλήσουν τα ακίνητά τους και δεν βρίσκουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v