Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Οι φήμες που έμειναν στον αέρα

Πολλές οι ”ηχηρές” φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς στη Σοφοκλέους κινώντας τις μετοχές στο ταμπλό, πολλές επίσης και οι φήμες που μένουν λόγια. Δείτε ποιες... θρυλούμενες επιχειρηματικές κινήσεις οι επενδυτές περιμένουν ακόμα να δουν.

Σοφοκλέους: Οι φήμες που έμειναν στον αέρα
του Ιεροκλή Καπογιάννη

”Αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση” λέει ένα κλασικό χρηματιστηριακό γνωμικό, ωστόσο το ζήτημα είναι το πώς μπορεί να γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων ότι η φήμη πρόκειται να μετατραπεί σε είδηση. Ιδίως στη Σοφοκλέους, όπου -λόγω σκοπιμοτήτων, αλλά και λόγω του μεσογειακού χαρακτήρα των Ελλήνων- οι φήμες είναι τόσο πολλές και συχνά διαδίδονται ανεύθυνα.

Η ουσία είναι ότι πολλοί επενδυτές επιλέγουν τη φημολογία και τις ”πληροφορίες” προκειμένου να τοποθετηθούν σε κάποια μετοχή. Και άλλοτε τα καταφέρνουν, άλλοτε όμως στο τέλος το... φυσάνε και δεν κρυώνει...

Το θερμό κλίμα που επικράτησε φέτος στη Σοφοκλέους, αλλά και η γενικότερη κινητικότητα στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών φούντωσαν τη φημολογία, με αποτέλεσμα τα κάθε λογής ”παπαγαλάκια” να επανέλθουν δριμύτερα. Εμείς θα δώσουμε μία μικρή μόνο γεύση των φημών που απασχόλησαν μεν το επενδυτικό κοινό, αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

* Ο leader του κλάδου ξυλείας, η Σέλμαν, βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης προγράμματος για αναδιάρθρωση, προκειμένου να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του, υπό το management του κ. Κομνηνού. Μετά τη γενική συνέλευση του Ιουνίου η τιμή της μετοχής εκτοξεύθηκε. Δεν ήταν λίγες οι φήμες που έκαναν τον κύκλο της αγοράς, άλλες μιλώντας για εκτάσεις ξυλείας στο εξωτερικό που θα εκμεταλλευόταν η εταιρεία, άλλες για στρατηγικό συνεταίρο, άλλες για... άλλα. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε ήταν η συμμετοχή σε ένα joint venture, κίνηση όμως η οποία είχε προαναγγελθεί από τον Ιούνιο.

* Η εξαγορά ή συγχώνευση μεταξύ του Κατσέλη και του Καραμολέγκου. Το σενάριο ”έπαιξε” τουλάχιστον δύο φορές, διαψεύσθηκε επισήμως, αλλά κάποιοι επιμένουν να το θυμούνται ακόμη.

* Τα γαλλικά ταχυδρομεία φέρονται να διερευνούν την εξαγορά μιας ελληνικής τράπεζας ανά μήνα. Με τέτοιο ρυθμό δεν θα μπορούσαν να μη συμπεριληφθούν σε αυτές η Τράπεζα Αττικής και η Aspis Bank. Και οι δύο τράπεζες διαψεύδουν.

* Στον τραπεζικό κλάδο, πάλι, πολλές φορές οι φήμες έφεραν την Proton Bank να σχεδιάζει την απόκτηση του ελέγχου της Ελληνικής Τράπεζας. Παρά τις διαψεύσεις, ο θόρυβος μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισε να κοπάζει και το νέο είναι ότι η Εκκλησία της Κύπρου όχι μόνο δεν πουλάει, αλλά αντίθετα αναζητά τρόπους για να αυξήσει το ποσοστό της.

* Μέσα στο καλοκαίρι πολλή κουβέντα έγινε για την προσέλκυση στρατηγικού συνεταίρου στην Alma-Ατέρμων (εθεωρείτο θέμα λίγων ημερών), κάτι που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και που μάλλον δεν φαίνεται να ”παίζει”.

* Η πώληση των μετοχών τις οποίες κατέχει η Εθνική Τράπεζα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής απασχολεί τα ”πηγαδάκια” της Σοφοκλέους εδώ και πολλά χρόνια και κατά διαστήματα βρίσκεται ”μια ανάσα” από την υλοποίησή της. Κάτι τέτοιο ακούστηκε και τον φετινό Ιούνιο, αλλά φαίνεται ότι η ”ανάσα” στις χρηματιστηριακές φήμες διαρκεί... τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

* Στον χώρο του Τύπου κατά την τελευταία διετία ο Τεγόπουλος έχει πουληθεί τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές στον όμιλο Βαρδινογιάννη και ο ΔΟΛ άλλες τόσες σε ομίλους διαφόρων εθνικοτήτων.

* Η ”πληροφορία” για στρατηγική συνεργασία της Motor Oil με τη ρωσική Lukoil έκανε τον γύρο της αγοράς, επέδρασε στο ταμπλό της Σοφοκλέους και παρά το γεγονός ότι όλο και κάποιες επαφές φαίνεται να υπήρξαν, το θέμα αυτό εξακολουθεί να παραμένει στο... συρτάρι.

* Τουλάχιστον έξι χρόνια ακούμε για τον επικείμενο στρατηγικό εταίρο της Alpha Bank. Παρά τις εκ νέου διαψεύσεις, οι φήμες έκαναν και φέτος τον κύκλο τους στην αγορά, τροφοδοτούμενες τόσο από την προσπάθεια πώλησης κάποιων θυγατρικών όσο και από τη ρευστοποίηση των ιδίων μετοχών της τράπεζας.

* Στις κατασκευές ”έπαιξε” μεταξύ άλλων το σενάριο για συγχώνευση Ελληνικής Τεχνοδομικής και Παντεχνικής, το οποίο και διαψεύσθηκε. Επίσης διαψεύσθηκε και η φήμη που ήθελε τον όμιλο Marfin να εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΙΟΤΕΡ. Η φήμη είχε σηκώσει την τιμή της ΒΙΟΤΕΡ στο ταμπλό και η Έδραση βρήκε την ευκαιρία να ρευστοποιήσει κάποιο τμήμα της θέσης της στη ΒΙΟΤΕΡ.

* Στον χώρο της υγείας το Ιασώ πουλήθηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο γύρω στις... τέσσερις φορές (η αλήθεια είναι ότι του έγιναν προτάσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν), ενώ τα σενάρια περί εξαγορών διαδέχονται το ένα το άλλο.

* Στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ οι ”αποκλειστικές πληροφορίες” ήταν φέτος περισσότερες από ποτέ. Οι περισσότερες μιλούσαν για ενδοομιλικές συγχωνεύσεις (μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει) και το μόνο που επιβεβαιώθηκε ήταν ένα placement, το οποίο ενίσχυσε τη ρευστότητα των βασικών μετόχων.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 456 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/12/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v