Ατσάλι: Το διεθνές σκηνικό & η έκπληξη της ΣΙΔΜΑ

Εξαιρετικά ευοίωνες εμφανίζονται οι προβλέψεις για την αγορά του χάλυβα κατά την περίοδο ως το 2015, ενώ η συγκέντρωση της αγοράς σε μεγάλους διεθνείς ”παίκτες” δημιουργεί προοπτικές για περιορισμό των απότομων διακυμάνσεων του συγκεκριμένου commodity. Από τη διαδικασία αυτή ευνοούνται και οι ελληνικές εταιρίες, όπως έδειξε ήδη από χθες η εκτίναξη των κερδών της ΣΙΔΜΑ. Δείτε τα στοιχεία.

Ατσάλι: Το διεθνές σκηνικό & η έκπληξη της ΣΙΔΜΑ
Η αγορά ατσαλιού τα τελευταία χρόνια έχει ανακάμψει θεαματικά. Ο δείκτης Bloomberg Europe Steel Index το 2006 είχε άνοδο 67%. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Κίνας και της Ινδίας (σχεδόν 10%) άλλαξε τα δεδομένα για τις πρώτες ύλες.

Τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές του χάλυβα ήταν πολύ ευμετάβλητες (π.χ. μεγάλη απότομη πτώση στις αρχές του 2005) και ήταν αδύνατο να γίνει αντιστάθμιση (hedging), αφού δεν υπάρχουν παράγωγα προϊόντα.

Επίσης, η παγκόσμια οικονομία εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την αμερικανική ανάπτυξη και το δολάριο. Ως αποτέλεσμα οι εισηγμένες εταιρίες είχαν χαμηλούς πολλαπλασιαστές (P/E γύρω στο 8). Όλα αυτά έχουν αλλάξει.

Tο δολάριο πλέον δεν είναι το παντοδύναμο νόμισμα στην παγκόσμια οικονομία, οι ”παίκτες” είναι περισσότεροι (Κίνα, Ινδία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή), με αποτέλεσμα η σχετική αγορά να είναι πιο σταθερή.

Επίσης είχαμε σωρεία εξαγορών και συγκέντρωση δυνάμεων (Arcelor, Mittal, Corus, Tatta Steel κ.λπ.) και το 2005 οι 5 μεγαλύτερες κάλυψαν το 20% της παραγωγής. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο με τον ΟΠΕΚ ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στις τιμές.

Το 2006 η Arcelor Mittal (μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου στον κλάδο) αναγκάστηκε να μειώσει προσωρινά την παραγωγή για να συγκρατηθούν οι τιμές. Την περασμένη εβδομάδα η ίδια ανακοίνωσε αύξηση των τιμών 5%, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη και δουλεύουν σε full capacity.

Επίσης, μετά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το 2006, η διοίκησή της προβλέπει το 2007 να είναι ακόμη καλύτερο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με το International Iron & Steel Institute η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα αυξήθηκε τον Ιανουάριο 13,5%, ενώ η Tatta προβλέπει τετραπλασιασμό της παραγωγής τα επόμενα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το World Steel Dynamic (industry monitor) η περίοδος 2000-2015 θα μπορούσε να αποδειχθεί η τρίτη μεγαλύτερη περίοδος ανάπτυξης της αγοράς του χάλυβα. Το LME (London Metals Exchange) είναι ήδη στη διαδικασία δημιουργίας παράγωγων προϊόντων όπως αυτά του χαλκού και του αλουμινίου.

Προφανώς τα παραπάνω αποτελούν πολύ καλά προμηνύματα και για τις ελληνικές εισηγμένες του κλάδου και ”εξηγούν” τα ιδιαιτέρως ενισχυμένα κέρδη που παρουσίασε χθες η ΣΙΔΜΑ, παρ’ όλο που δεν είναι παραγωγός αλλά μεταποιητής (Steel Service Centers), αφού οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα επηρεάζονται άμεσα από τις διεθνείς τιμές.

Αξιζει να αναφέρουμε πως η εταιρία έχει 3 μήνες περίοδο παραλαβής και 3 μήνες αποθέματα, ενώ οι τιμές που πληρώνει είναι αυτές που ισχύουν όταν δίνεται η παραγγελία. Έτσι, μόνο εάν οι τιμές υποχωρήσουν βίαια η Σίδμα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι οι νεοσύστατες θυγατρικές της στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έχουν κάνει εντυπωσιακή αρχή χωρίς να έχουν ακόμη μπει σε λειτουργία τα εργοστάσια μεταποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v