Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην περιφέρεια το... πάρτι του 2007

Μπορεί μακροπρόθεσμα τα μεγάλα κέρδη να τα προσφέρουν οι όμιλοι με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο σε συντομότερα χρονικά διαστήματα που ξεκινούν από τις... λίγες ώρες και φτάνουν μέχρι και αρκετούς μήνες, μεγάλα κέρδη μπορούν να προέλθουν από κάθε είδους εταιρεία. Από την αρχή του 2007 έως και την 26η Μαρτίου στο ΧΑ, από τις 40 μετοχές με την υψηλότερη απόδοση 1 ανήκε στον FT 20 και 6 στον Mid 40. Δείτε τα στοιχεία για τις ”επιμέρους” εταιρίες.

Στην περιφέρεια το... πάρτι του 2007
του Ιεροκλή Καπογιάννη

Μπορεί μακροπρόθεσμα τα μεγάλα κέρδη να τα προσφέρουν οι όμιλοι με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο σε συντομότερα χρονικά διαστήματα που ξεκινούν από τις... λίγες ώρες και φτάνουν μέχρι και αρκετούς μήνες, μεγάλα κέρδη μπορούν να προέλθουν από κάθε είδους εταιρεία.

Πολλές φορές, μάλιστα, η χαμηλή κεφαλαιοποίηση, ιδίως όταν συνδυάζεται με ανυπαρξία θεσμικών χαρτοφυλακίων και μεγάλο ποσοστό βασικών μετόχων, αποτελεί ένα ”γερό” πρόκριμα για σύντομο ράλι.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των μετοχών από την αρχή του έτους έως και την 26η Μαρτίου, οπότε από τις σαράντα μετοχές με την υψηλότερη απόδοση (από 20% έως και 197%):

* Μία μόνο ανήκε στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/-ASE-20 (Ελληνική Τεχνοδομική).

* Έξι ανήκαν στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-40 (ΕΧΑΕ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Jumbo, Μυτιληναίος, Νεοχημική, ΧΑΛΚΟΡ).

* Λίγες ακόμη εντάσσονταν στον δείκτη της Διεθνούς Αγοράς (Μηχανική, Μινωικές Γραμμές).

* Από τις υπόλοιπες, μερικές ανήκαν στον δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-80 (π.χ. Sprider, Δάιος, Kego) και οι περισσότερες ούτε καν σε αυτόν. Επιπλέον, η λίστα των μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει μόνο εταιρείες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Συμβαίνει μεν και αυτό (π.χ. Σωληνουργεία Κορίνθου, Μυτιληναίος, μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι), αλλά παράλληλα στην ίδια λίστα συνυπάρχουν και άλλες με ζημιογόνα αποτελέσματα (Πήγασος, Λούλης, Βαρβαρέσος, Εικόνα Ήχος, Λογισμός, Μοχλός), κάποιες εκ των οποίων μάλιστα αντιμετωπίζουν και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Τασόγλου και Hitech εντυπωσίασαν με τις αποδόσεις τους ακόμη και τους ”επαγγελματίες αισιόδοξους”, λόγω των δηλώσεών τους για επικείμενα deals, με την Αφοί Βασιλείου-Βελάνη η πρώτη και με την εταιρεία τροφίμων Leader η δεύτερη.

Στην περίπτωση της δεύτερης, βέβαια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε περισσότερη πληροφόρηση και ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής, ”μέχρι να δούμε φως”. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ευρύ κοινό γνώρισε τη Hitech μέσα από τις φημολογούμενες, ύποπτες σχέσεις της εισηγμένης με την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ.

Σε αντίθεση με τις θυγατρικές Αλουμίνιον της Ελλάδος και Delta Project, η μετοχή του Μυτιληναίου συνέχισε την έντονα ανοδική πορεία της και μέσα στο 2007, κυρίως λόγω της έντονης κινητικότητας στον χώρο της ενέργειας.

Η αγορά αναζητούσε μέχρι προχθές τους όρους της απορρόφησης των ΑτΕ και Delta Project, και τώρα προσπαθεί να εκτιμήσει το μέγεθος των ωφελειών από το deal του εισηγμένου ομίλου με την ισπανική Endesa.

H μεγάλη συγχώνευση μεταξύ των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη ήταν η κύρια αιτία που ώθησε τόσο τη Νεοχημική όσο και τη Lamda Detergent σε πολύ υψηλές αποδόσεις.

Όταν στις αρχές του 2006 ο πρόεδρος της Sprider κ. Αθ. Χατζηιωάννου είχε πει ότι στην εταιρεία του βρήκαν το μοντέλο λειτουργίας των καταστημάτων της και μόνο καλύτερες ημέρες θα ακολουθούσαν, ελάχιστοι προεξόφλησαν το τόσο θετικό σενάριο που θα ακολουθούσε.

Η μετοχή από τα 2,5 περίπου ευρώ (προσαρμοσμένη τιμή) βρέθηκε στις 26 Μαρτίου του 2007 στα 7,70 ευρώ, έχοντας κερδίσει από την αρχή του 2007 67%!

Ξένοι θεσμικοί αγόρασαν το φθινόπωρο του 2006 κοντά στα 3,5 ευρώ και από τότε υπήρχαν εκθέσεις αναλυτών που έδιναν ολοένα και υψηλότερες τιμές-στόχους, λόγω των συχνών αναθεωρήσεων των προβλεπόμενων επιδόσεων προς τα πάνω.

Η μετοχή σήμερα φαίνεται υπερτιμημένη, αλλά πολύ πιθανόν να κρύβει και άλλους ”άσους” το μοντέλο ανάπτυξής της, πέρα από τις σημαντικές υπεραξίες που ”κρύβονται” στα ακίνητα της εισηγμένης.

ΣΙΔΕΝΟΡ και Σωληνουργεία Κορίνθου -”μάνα και κόρη”- συνεχίζουν και φέτος να εκπλήσσουν θετικά με τις επιδόσεις τους στο ταμπλό. Τα ΣΩΛΚ αποδεικνύονται ένα από τα πλέον ισχυρά turn around stories της Σοφοκλέους, με τη διεθνή ζήτηση για σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος να ανεβαίνει και την εισηγμένη να αυξάνει το υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της.

Όσο για τη μητρική ΣΙΔΕΝΟΡ, πέρα από τη συμβολή των ΣΩΛK βλέπει και τα δικά της μεγέθη να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, με την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα να παραμένει φέτος, για μία ακόμη χρονιά, πολύ ισχυρή.

Από την αρχή του έτους το σύνολο σχεδόν των αναλυτών είχε μιλήσει με κολακευτικά σχόλια για το μέλλον των κατασκευαστικών ομίλων στο ταμπλό. Έτσι και έγινε. Λίγο πριν κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, και με εξαίρεση την J&P Άβαξ, όλες οι μετοχές των μεγάλων τεχνικών ομίλων έχουν καταγράψει κέρδη άνω του 20% (Ελληνική Τεχνοδομική, ΓΕΚ, Μηχανική, Παντεχνική).

Η Κυριακούλης ”είχε μείνει πίσω” το 2006 και διαπραγματευόταν πολύ κοντά στη λογιστική του αξία. Μπορεί βέβαια το P/E της μετοχής να μη συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό του ομίλου είναι τοποθετημένο σε επενδύσεις μακράς απόδοσης που δεν έχουν αρχίσει να ”ωριμάζουν”.

Χωρίς προφανή λόγο η μεγάλη άνοδος της εταιρείας Eurobrokers από την αρχή του έτους και με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν έντονες κινήσεις για ”κατοχύρωση κερδών”, με αποτέλεσμα η μετοχή να ”γυρίσει βίαια”.

Η Εικόνα Ήχος έκλεισε το 2006 με ζημίες. Στις αρχές του έτους ο βασικότερος μέτοχος (Electronet) κάλυψε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου που τόνωσε τη ρευστότητα.

Μέσω ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης των καταστημάτων η εισηγμένη επιχειρεί να επιστρέψει στην κερδοφορία, ίσως και μέσα στο 2007. H χαμηλή κεφαλαιοποίηση της Εικόνα Ήχος στο ταμπλό δίνει περιθώρια για ”συγκινήσεις”, ωστόσο μεσομακροπρόθεσμα η εταιρεία θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να επιβιώσει.

To ράλι του Βαρβαρέσου οφείλεται στην πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση (σήμερα, μετά την άνοδο στα 8,65 εκατ. ευρώ), και στο μικρό free float και έλαβε χώρα παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εισηγμένη, σε έναν πολύ δύσκολο κλάδο.

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για τον Λούλη, με τις λογιστικές καταστάσεις να δείχνουν αρνητικό αποτέλεσμα και -κυρίως- πολύ μεγάλο ύψος δανείων και ”δύσκολους” δείκτες ρευστότητας. Η αγορά αναμένει την πώληση της συμμετοχής στη θυγατρική της Ρουμανίας -του πλέον υποσχόμενου τμήματος του ομίλου- προκειμένου να αντληθεί ρευστότητα.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 471 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 30/3-4/4/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v