Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: 15 + 7 μετοχές χωρίς δεκανίκια!

Σε άλλους το επίπεδο των 5.000 μονάδων προκαλεί ”πονοκέφαλο” και ανεπιθύμητους συνειρμούς. Για άλλους αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για την κατάκτηση ακόμη πιο υψηλών ”οχυρών” όμως σε κάθε περίπτωση όλοι θέλουν να κερδίσουν. Ο ”Μ” παρουσιάζει ένα χαρτοφυλάκιο 15+7 μετοχών οι οποίες διαθέτουν χρηματιστηριακούς δείκτες που ξεχωρίζουν και διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη και ελκυστικούς δείκτες.

Σοφοκλέους: 15 + 7 μετοχές χωρίς δεκανίκια!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Τα αναλυτικά στοιχεία για τους δείκτες αποτίμησης και τις αποδόσεις (2007 & 2008) των μετοχών, αλλά και τις διαφορές των μέσων τιμών - στόχων από τις τρέχουσες δημοσιεύονται στους 3 πίνακες στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό

Σε άλλους το επίπεδο των 5.000 μονάδων προκαλεί ”πονοκέφαλο” και ανεπιθύμητους συνειρμούς. Για άλλους αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για την κατάκτηση ακόμη πιο υψηλών ”οχυρών”.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι θέλουν να κερδίσουν. Μερικοί προσπαθούν να το πράξουν βραχυπρόθεσμα ανεβαίνοντας στις μετοχές-”τρένα” που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και σύντομα. Άλλοι, πάλι, διευρύνουν τον επενδυτικό τους ορίζοντα επιλέγοντας ”καλές μετοχές” με χρηματιστηριακούς δείκτες που ξεχωρίζουν.

Ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο 15+7 τίτλων παρουσιάζει ο ”Μ” με τη συνδρομή των προβλέψεων των αναλυτών, όπως αυτές παρουσιάζονται μέσω της FactSet.

Η Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης κατάφεραν να διασπάσουν ένα οχυρό υψίστης ψυχολογικής σημασίας και για την ώρα τουλάχιστον φαίνεται ότι υπάρχει η διάθεση αλλά και η δυναμική το οχυρό αυτό να κρατήσει.

Οι 5.000 μονάδες αποτελούν κομβικό σημείο για τη μελλοντική πορεία της αγοράς αφού παρότι δεν είναι παραδοσιακό τεχνικό σημείο αντίστασης σηματοδοτεί την πλήρη απεμπλοκή της Σοφοκλέους από το ”αμαρτωλό” 1999.

Ιδιαίτερο ρόλο στην κίνηση προς τις 5.000 μονάδες και στη δημιουργία αυτής της θετικής εικόνας έπαιξαν τα σημαντικά κέρδη των εισηγμένων, οι επιχειρηματικές κινήσεις και τα deals, που ύστερα από πολύ καιρό είδαμε να παίρνουν σάρκα και οστά, όπως και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των αναδιαρθρώσεων που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη.

Στον αντίποδα, κάνοντας απολογισμό για το πού βρισκόμαστε σήμερα, η ”χωρίς ανάσα” άνοδος των τελευταίων ετών αλλά και η τάχιστη επίτευξη των τιμών-στόχων μέσα σε ένα εξάμηνο μπορεί να έχουν φέρει κάποια σύννεφα ανησυχίας στον ”γαλάζιο ορίζοντα”.

Ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του έτους η πλειονότητα της κοινότητας των αναλυτών έβαζε ”ταβάνι” για την αγορά τις 4.800 μονάδες και ελάχιστοι ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για τις 5.000 μονάδες.

Σήμερα, πάλι, δεν είναι λίγοι εκείνοι, αναλυτές και επενδυτές, που υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη έχουν οδηγήσει τις μετοχές σε οριακά επίπεδα αποτίμησης.

Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι οι αποτιμήσεις πολλών μετοχών της μικρότερης κεφαλαιοποίησης στα παρόντα μεγέθη τους έχουν ξεφύγει και ήδη προεξοφλούνται σε αυτές τις τιμές πολύ αισιόδοξα σενάρια και φήμες.

--- Δημιουργία χαρτοφυλακίου

Σε αυτό το ευαίσθητο χρονικά σημείο, ο ”Μ” ψάχνοντας στη βάση δεδομένων της FactSet σας παρουσιάζει έναν σημαντικό αριθμό μετοχών, οι οποίες παρακολουθούνται συστηματικά από τμήματα ανάλυσης και ταυτόχρονα εμφανίζουν ελκυστικούς πολλαπλασιαστές, τόσο σε όρους κερδοφορίας όσο και σε λογιστική αποτίμηση (P/E και P/BV).

Για τις εταιρείες που εμφανίζονται στον πίνακα υπάρχουν περισσότερες από μία εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή τους προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των στοιχείων.

Συνολικά, δεκαπέντε εταιρείες φαίνεται να διαθέτουν ικανοποιητικά στοιχεία σε αποτίμηση κερδών και λογιστικής αξίας τόσο για το 2007 όσο και για το 2008, ενώ άλλες επτά συνδυάζουν χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών, αλλά υψηλότερα P/BV από τον Γενικό Δείκτη.

Ωστόσο, ο αριθμός των εταιρειών και η προέλευσή τους επιτρέπουν στην αγορά την αισιοδοξία αφού παρατηρούμε επιχειρήσεις από όλες τις κατηγορίες της αγοράς.

--- Τι προκύπτει από τους δείκτες

Οι παραπάνω 15+7 μετοχές ουσιαστικά μπορούν να αποτελέσουν μερικές ιδέες για τη δημιουργία ενός μετοχικού χαρτοφυλακίου, καθώς στον πίνακα περιλαμβάνονται τίτλοι τόσο της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης όσο και της μικρότερης.

Από τις δεκαπέντε μετοχές, αρκετές συμμετοχές προέρχονται από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως οι S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Blue Star, Σιδενόρ, Χαλκόρ κ.ά., ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έχουμε τις ATEbank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τιτάν και Εμπορική Τράπεζα.

Στον αντίποδα, στις επτά μετοχές, με εξαίρεση την εταιρεία Folli Follie, οι υπόλοιπες έξι επιλογές (Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Motor Oil) δείχνουν ότι το επιχείρημα των πεσιμιστών για υψηλές αποτιμήσεις μπορεί και να μην είναι τόσο δυνατό τελικά.

Παράλληλα, οι πολλές μετοχές της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν ένα ”βάθος” επιλογών για την ελληνική αγορά μετοχών.

Το μέσο P/E των 15 εταιρειών για το 2007 εκτιμάται σε 12,76 φορές έναντι 16,67 φορών για τον Γενικό Δείκτη, σε 16,09 φορές για τον FTSE/ASE-20 και σε 19,15 φορές πλέον για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όσον αφορά στο 2008, ο μέσος πολλαπλασιαστής κερδών για τις εταιρείες προβλέπεται στο 10,61 έναντι 13,87 για τη συνολική αγορά, 13,51 για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 15,05 για τον FTSE/ASE Mid 40. Μεταξύ των 15 μετοχών υπάρχουν κάποιες που εμφανίζουν μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) σε ένα από τα δύο έτη.

Οι μετοχές των εταιρειών Αλουμίνιον της Ελλάδος και Eurobank Properties διαπραγματεύονται με μονοψήφια P/E, ενώ ειδικά για τη δεύτερη ο δείκτης P/BV που είναι και σημαντικότερος είναι ίσος με τη μονάδα, ήτοι μηδενικό premium στο ταμπλό για την αξία των ακινήτων της.

Για το 2008, εκτός από τις δύο παραπάνω εταιρείες, οι Marfin Investment Group, Σιδενόρ και Lamda Development εμφανίζουν επίσης τους χαμηλότερους δείκτες αποτίμησης σε όρους P/E, ενώ παράλληλα οι προσδοκώμενοι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους θα είναι θετικοί.

Η MIG παρουσιάζει P/E 8,65 και P/BV 1,81 για το συγκεκριμένο έτος, ενώ η μερισματική της απόδοση προβλέπεται να ξεπεράσει το 5% και ο ρυθμός αύξησης των κερδών να προσεγγίσει το 30%. Για τη Σιδενόρ, πέραν του χαμηλού δείκτη P/E, τόσο η μερισματική απόδοση όσο και οι ρυθμοί μεγέθυνσης των κερδών είναι υψηλοί.

Εκτός από τις αποτιμήσεις σε όρους κερδοφορίας, σε ελκυστικότερα επίπεδα από τους δείκτες της αγοράς κινούνται επίσης και οι αποτιμήσεις λογιστικής αξίας.

Ο μέσος δείκτης P/BV 2006 των 15 εταιρειών προβλέπεται σε 2,20 φορές έναντι 2,97 φορών για τον Γενικό Δείκτη και 3,04 φορές για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αντίθετα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα στα επίπεδα του 2,44. Για το επόμενο έτος, ο δείκτης λογιστικής αξίας προβλέπεται σε 1,94 φορά, ήτοι 27% και 29% discount σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.



Για τις 7 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρόλο που οι δείκτες τιμής προς λογιστική αξία (P/ΒV) εμφανίζονται σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αυτός της αγοράς και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εντούτοις οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας είναι σε ελκυστικότερα επίπεδα, της τάξεως των 14 φορών τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007, και η μερισματική απόδοση βρίσκεται στο 3,39%.

Ταυτόχρονα και η προβλεπόμενη αύξηση των κερδών τους είναι ικανοποιητική, σε παρόμοια επίπεδα με την αγορά.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο των 15 μετοχών είναι η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή που προβλέπεται να εμφανίσουν και για τα δύο έτη αναφοράς.

Για το 2007 η μέση αύξηση είναι 64% εν συγκρίσει με το 28% για τον Γενικό Δείκτη, το 34% για τον FTSE/ASE-20 και το 46% για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή για το 2008 για τους 15 τίτλους διαμορφώνεται σε παρόμοιο επίπεδο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ υπολείπεται έναντι των εκτιμήσεων για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Βέβαια, βάσει των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων οι παραπάνω μετοχές δεν εμφανίζονται ”ελκυστικότερες” για το 2007, αφού για μεν φέτος η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 2,48% έναντι 2,93% και 3,12% για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE/ASE-20, ενώ για το επόμενο έτος η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά στο 3,41%, εν συγκρίσει με το 3,44% και το 3,70% για τους δύο δείκτες αναφοράς.

Τέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η απόδοση των 15 μετοχών σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς. Στον πίνακα με τις αποδόσεις η σταθμισμένη απόδοση των επιλεγμένων μετοχών για το 2007 διαμορφώνεται στο 11,20% έναντι 14,83% για τον Γενικό Δείκτη και 12,63% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η υπεραπόδοση του FTSE/ASE Mid 40 είναι πέραν κάθε σύγκρισης με άνω του 30% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά αν ληφθούν υπόψη οι αποδόσεις των 52 εβδομάδων, με τον μέσο όρο για τους 15 τίτλους να διαμορφώνεται στο 48%, έναντι του 38% για τον Γενικό Δείκτη και του 34% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις 15 μετοχές, τις υψηλότερες αποδόσεις έχουν προσφέρει οι μετοχές των Σιδενόρ (82%) και Blue Star (34%). Ωστόσο, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Autohellas και η Lamda Development έχουν αποδώσει σχεδόν 30% από τις αρχές του 2007. Από τις 7 μετοχές, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει ισχυρή υπεραπόδοση με +31% και ακολουθείται από αυτόν της EFG Eurobank με απόδοση 16%.

**Τα αναλυτικά στοιχεία για τους δείκτες αποτίμησης και τις αποδόσεις (2007 & 2008) των μετοχών, αλλά και τις διαφορές των μέσων τιμών - στόχων από τις τρέχουσες δημοσιεύονται στους 3 πίνακες στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 486 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 27-31/7/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v