Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις κεφαλαίου:Δύσκολοι καιροί για εισηγμένες

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν βασικοί μέτοχοι εισηγμένων στο ΧΑ οι οποίοι έβαλαν χοντρά το χέρι στην τσέπη για να συμμετάσχουν σε ΑΜΚ. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις 9+7 εισηγμένων.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Αυξήσεις κεφαλαίου:Δύσκολοι καιροί για εισηγμένες
Oι έμπειροι επενδυτές υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο κάποια μετοχή να πέσει κάτω από τα επίπεδα στα οποία έχει αγοράσει ο επιχειρηματίας και αυτό να διαρκέσει πολύ. Ο λόγος είναι ότι ο βασικός μέτοχος γνωρίζει «εκ των έσω» την εταιρεία, καλύτερα από τον καθένα, και δεν θα ήταν διατεθειμένος να χάσει χρήματα σε μία επένδυση που δεν αξίζει τα λεφτά της...

Προ μηνός περίπου είχαμε αναφερθεί στους επιχειρηματίες οι οποίοι εδώ και κάποιους μήνες άρχισαν να αγοράζουν τίτλους των εταιρειών τους από το ταμπλό της Σοφοκλέους. Σήμερα, οι επιχειρηματίες αυτοί καταγράφουν απώλειες που φτάνουν έως και το 30%.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη (Motor Oil), ο κ. Καρδασιλάρης (Cardico), οι μέτοχοι ή/και στελέχη των Καλπίνης - Σίμος, Μοτοδυναμική, Kleemann, Δομική Κρήτης, MIG, J&P Άβαξ, Μηχανική, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου είναι μόνο μερικοί από τους βασικότερους μετόχους οι οποίοι αγόρασαν τίτλους των εταιρειών τους.

Και αν στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές τα ποσά που διατέθηκαν ήταν σχετικά μικρά, τι μπορεί να πει κάποιος για τις αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες υλοποιήθηκαν το τελευταίο εννεάμηνο, όπου οι βασικοί μέτοχοι «έβαλαν χοντρά το χέρι στην τσέπη» και τώρα έχουν υποχρεωθεί σε σημαντικές απώλειες...

- Η αύξηση κεφαλαίου της Betanet ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2007 και οι νέες μετοχές είχαν διατεθεί προς 1,25 ευρώ. Οι αδελφοί Ζαβλιάρη, οι οποίοι κάλυψαν το ποσοστό τους, βλέπουν σήμερα την τιμή της μετοχής να έχει κατρακυλήσει στα 74 λεπτά (-42%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 15,7 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη εννεαμήνου είχαν διαμορφωθεί στο 1,9 εκατ. ευρώ. Αν δεν έχει προκύψει κάποια σημαντική αρνητική εξέλιξη στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, τότε ο τίτλος διαπραγματεύεται με P/E πολύ χαμηλότερο του 10.

- Δεν πρόλαβε καλά-καλά να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Χατζηιωάννου στα 98 λεπτά (στην οποία συμμετείχαν πλήρως οι βασικοί μέτοχοι, έχοντας δηλώσει πρόθυμοι να καλύψουν και το όποιο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης) και η μετοχή έκλεισε στα 93... πριν επανέλθει και πάλι στο επίπεδο του 1 ευρώ. Όχι μόνο η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύεται με σημαντικό discount σε σχέση με τη θυγατρική της Sprider αλλά και η τελευταία διαπραγματεύεται με «λογικό» P/E, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά growth stories της Σοφοκλέους.

- Η περίπτωση της Multirama και του εφοπλιστή κ. Β. Ρέστη είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Ο εφοπλιστής έχει ήδη προκαταβάλει 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης, αποκτώντας τις νέες μετοχές προς 9 ευρώ το κομμάτι. Σήμερα, όμως, η τιμή της μετοχής έχει «χαμηλώσει» στα 6,36 ευρώ, όταν το υπό έκδοση πενταετές ομολογιακό δάνειο δίνει τιμή μετατροπής τα 7 ευρώ. Το πόσο υποτιμημένη ή όχι είναι η τιμή του τίτλου θα προκύψει από την πορεία του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η εισηγμένη.

- Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 μεγάλο μέρος των μετατρέψιμων ομολογιών της Dionic μετατράπηκε σε μετοχές στην τιμή των 91 λεπτών, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου έχει φτάσει στα 60 λεπτά και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 16,5 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη του 2007 αναμένεται να είναι υψηλότερα του 1,5 εκατ. (επίδοση 2006) και οι προβλέψεις για φέτος αναφέρονται σε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση επιδόσεων. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες προβλέψεις παραγόντων της αγοράς, το P/E για το 2007 θα κυμανθεί γύρω στο 10 και για το 2008 θα είναι σαφώς μονοψήφιο, καθώς η εταιρεία έχει επιδείξει αξιοσημείωτο growth από την ημερομηνία εισόδου της στο Χ.Α. Η τιμή της μετοχής σήμερα βρίσκεται χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2003, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν χαμηλότερα των 1.500 μονάδων...

- Πέρυσι το καλοκαίρι, η αύξηση κεφαλαίου της Audiovisual πραγματοποιήθηκε στα 4,80 ευρώ, χωρίς όμως τη συμμετοχή των βασικών μετόχων. Οι τελευταίοι απέφυγαν τις σχετικές υποαξίες, καθώς η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται σήμερα στα 3,30 ευρώ.

- Στο μέτωπο των τραπεζών, η Γενική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου προς 4 ευρώ ανά μετοχή, με τους Γάλλους της Societe Generale να καλύπτουν πλήρως τη συμμετοχή τους και ενδεχομένως και κάτι παραπάνω. Η τιμή του τίτλου έχει υποχωρήσει στα 3,96 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες από την αρχή του έτους της τάξεως του 20%. Επίσης, τόσο η περυσινή αύξηση κεφαλαίου της EFG Eurobank όσο και εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς είχαν πραγματοποιηθεί στα 20 ευρώ ανά μετοχή, όταν σήμερα ο τίτλος της πρώτης διαπραγματεύεται στα 18,90 ευρώ και της δεύτερης στα 17,50 ευρώ...

- Όταν ορίστηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 9 ευρώ, η μετοχή της Eurobank Properties βρισκόταν πολύ πιο πάνω και θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη κίνηση της διοίκησης αποσκοπούσε στο να προβλεφθεί πιθανή αρνητική επίπτωση στη διαδικασία της έκδοσης λόγω της γνωστής αστάθειας που επικρατούσε (και συνεχίζει να επικρατεί) στις εταιρείες ακινήτων. Σήμερα, η Eurobank Properties διαπραγματεύεται στα 8,04 ευρώ (-10,7% από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων) με πολύ μεγάλο discount σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της (NAV).

- Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Sciens προς 1,30 ευρώ ανά μετοχή, με τη συμμετοχή των βασικών μετόχων. Παρά το γεγονός ότι μικρό ποσοστό του ενεργητικού της επιχείρησης είναι τοποθετημένο σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών (Πειραιώς ΑΕΕΑΠ), η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει στα... 97 λεπτά, πολύ χαμηλότερα από την καθαρή αξία του ενεργητικού της (NAV).

- Οι νέες μετοχές της Elbisco διατέθηκαν προς 1,68 ευρώ και σήμερα διαπραγματεύονται προς 93 λεπτά, δηλαδή κατά 45% χαμηλότερα, σε διάστημα μόλις έξι μηνών περίπου. Οι βασικοί μέτοχοι συμμετείχαν στην έκδοση, αφού άλλωστε τα αντληθέντα κεφάλαια θα κατευθύνονταν προς αυτούς έναντι ποσού που είχαν δανείσει στην εισηγμένη.

«Επί ξυρού ακμής»

Πέρα από την ιστορία, όμως, με σκεπτικισμό παρακολουθεί η αγορά και τις περιπτώσεις των αυξήσεων κεφαλαίου οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της δρομολόγησης, λόγω των γενικότερων δυσκολιών που επικρατούν στην αγορά.

- Η Ιπποτούρ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια, γεγονός που -εκ του νόμου- δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον... Η εισηγμένη έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, έχει ψηφίσει τη σχετική απόφαση κάποιες φορές σε γενικές συνελεύσεις της, αλλά το θέμα δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα, καθώς οι κατά καιρούς χρονικές προθεσμίες εξέπνεαν χωρίς αποτέλεσμα...

- Η αύξηση κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ έχει ψηφιστεί να πραγματοποιηθεί προς 50 λεπτά ανά μετοχή, με παραίτηση των παλαιών μετόχων και συμμετοχή των Ινδών της DS Construction και των πιστωτριών τραπεζών. Σήμερα, η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα 33 λεπτά (περίπου 33% χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης!), οι Ινδοί είναι αμφίβολο κατά πόσον θα συμμετάσχουν τελικά στην έκδοση και οι πιστώτριες τράπεζες ανέτρεψαν τη διοίκηση των παλαιών βασικών μετόχων...

- Η Plias προσπαθεί να επιβιώσει μέσω πωλήσεων θυγατρικών της αλλά και μέσα από σημαντική αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα βελτιώσει δραστικά τη ρευστότητα και θα αφήσει περιθώρια για επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας του ομίλου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έχει προταθεί να είναι τα 32 λεπτά (δεν μπορεί να είναι μικρότερη, χωρίς προηγούμενη μεταβολή της ονομαστικής αξίας), ωστόσο η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό της Σοφοκλέους βρίσκεται οριακά χαμηλότερα.

- Η Compucon σχεδίαζε να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου στα 62 λεπτά, με παραίτηση παλαιών μετόχων και κάλυψή της από στρατηγικό επενδυτή. Το θέμα φαίνεται να έχει «παγώσει», με την τιμή άλλωστε του τίτλου να βρίσκεται στα 51 λεπτά...

- Η Ζήνων ψήφισε για μία ακόμη φορά το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, η οποία μάλιστα είναι της τάξεως των 29,2 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είναι μόλις 17 εκατ. ευρώ! Η αύξηση κεφαλαίου κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ζήνων, με την είσοδό της σε νέους υποσχόμενους κλάδους δραστηριότητας. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 17 εκατ. ευρώ ενδεχομένως να μη δικαιολογείται άνετα από τις πενιχρές οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης, ωστόσο η σημερινή τιμή της μετοχής εξακολουθεί να είναι αρκετά ανώτερη από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (2,70 ευρώ έναντι 2,25 ευρώ). Αυτό που μένει να δούμε είναι το πόσο εύκολο καθίσταται να συγκεντρωθούν 29,2 εκατ. ευρώ από μία μικρή εταιρεία, σε τέτοιο χρηματιστηριακό κλίμα.

- Η Χατζηκρανιώτης είναι η μόνη εταιρεία του κλάδου που σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου μέσα σε αυτό το κλίμα, χωρίς να αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας ή επιβίωσης. Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν και άλλα εμπόδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση της αύξησης κεφαλαίου, εκτός από το τρέχον χρηματιστηριακό κλίμα. Πρώτον, οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης είναι μετριότατες, όπως επίσης και οι προοπτικές του κλάδου της αλευροβιομηχανίας. Δεύτερον, το φετινό φορολογικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία είναι πολλαπλάσιο των συνολικών κερδών της κατά τα τελευταία χρόνια. Τρίτον, δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι σε περίπτωση που ψηφιστεί η συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου.

- Κανείς, τέλος, δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα γίνει στην περίπτωση της ΚΛΩΝΑΤΕΞ. Θα ψηφιστεί η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών από τη συνέλευση των προνομιούχων μετόχων, αν φυσικά επιτευχθεί η ελάχιστη εκ του νόμου απαιτούμενη απαρτία; Θα προχωρήσουν οι σταδιακές εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων; Πολλά θα κριθούν από την εξέλιξη δύο γεγονότων: πρώτον, από την τελική έκβαση της διαιτησίας στην υπόθεση σχετικά με το put option του 10% της Aldemar και δεύτερον, από το εάν οι πιστώτριες τράπεζες θα άρουν την εγγύηση της ΚΛΩΝΑΤΕΞ για τα δάνεια της συγγενούς της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 523 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 28/03 - 01/04/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v