Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανικό εμπόριο: Τέσσερα ισχυρά growth stories

Εάν ο χώρος του λιανεμπορίου κατορθώσει να ξεφύγει από "χειρότερες ημέρες", τότε υπάρχουν ορισμένες μετοχές που μπορούν να θεωρηθούν φθηνές. Τα growth stories των Jumbo, Sprider, Fourlis και Κλουκίνας-Λάππας.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Λιανικό εμπόριο: Τέσσερα ισχυρά growth stories
*** Ο πίνακας που παρουσιάζει πως κινήθηκαν οι μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".


Τρομοκρατημένη» δείχνει η Σοφοκλέους, καθώς στις τρέχουσες τιμές πολλών μετοχών φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει σαφώς αρνητικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες.

Προ δεκαπενθημέρου στον «Μ» είχαμε επισημάνει την περίπτωση των τραπεζών οι οποίες «προσγειώθηκαν» στα επίπεδα τιμών του Ιουνίου 2006 (ή και πιο κάτω), ενώ παράλληλα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχουν υπερδιπλασιάσει το ύψος των κερδών τους.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η αγορά φοβάται κάτι αρκετά χειρότερο από το να μην μπορέσουν τελικά οι ελληνικές εταιρείες να υλοποιήσουν πλήρως τα business plans που έχουν ανακοινώσει.

Μία άλλη περίπτωση «τρομοκρατίας» της αγοράς καταγράφεται στον χώρο του λιανικού εμπορίου, όπου οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει ότι τα ισχυρότερα growth stories του κλάδου θα... σταματήσουν να υπάρχουν!

Συγκεκριμένα, με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους, ορισμένες από τις πιο γερές «ιστορίες ανάπτυξης» της Σοφοκλέους, όπως οι Fourlis, Jumbo, Sprider και Κλουκίνας - Λάππας, διαπραγματεύονται με δείκτες P/E τους οποίους κάτω από άλλες περιστάσεις θα διέθεταν οι πλέον ώριμες εταιρείες της αγοράς...

Από την πλευρά τους, παράγοντες του λιανικού εμπορίου μπορεί μεν να παραδέχονται ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στην αγορά, αλλά τις αποδίδουν περισσότερο σε συγκυριακούς λόγους (όπως οι συνθήκες στα λιμάνια, οι παρατεταμένες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις κ.λπ.) παρά σε μια κατάσταση κρίσης.

Χαρακτηρίζουν μεν τον κόσμο «κουμπωμένο», την αγορά «μουδιασμένη», αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώνουν «αγορά σε κρίση», τουλάχιστον μέχρι σήμερα...

Παρ’ όλα αυτά, κάθε άλλο παρά εφησυχασμένοι είναι, καθώς ολοένα και πυκνώνουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον θα διατηρηθεί η τρέχουσα κατάσταση και στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης και υπάρχει διάχυτος φόβος ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα...

JUMBO: Ο εισηγμένος όμιλος κλείνει χρήση κάθε χρόνο στις 30 Ιουνίου. Για τη χρήση 2007 - 2008 έχει ήδη δημοσιεύσει αποτελέσματα εννεαμήνου και σύμφωνα με την τελευταία εκτίμησή του η κερδοφορία του ανέρχεται στο +21,4% σε σχέση με πέρυσι (82,4 εκατ. ευρώ), που οδηγεί σε δείκτη P/E 12,6.

Ο δείκτης αυτός είναι κατά πολύ χαμηλότερος από εκείνους της τελευταίας πενταετίας και δεν ανταποκρίνεται σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Στο τριετές της guidance (αυτό που μέχρι σήμερα αναθεωρείται κάθε χρόνο προς τα πάνω) η Jumbo προβλέπει ετήσιο ρυθμό αύξησης κερδών γύρω στο 15%, με τους αναλυτές να δίνουν τιμές-στόχους κατά πολύ υψηλότερες από την τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, με το κλείσιμο της μετοχής στις 27 Ιουνίου στα 17,2 ευρώ (-30,6% το τελευταίο εξάμηνο), η Εθνική - P&K έδινε τιμή-στόχο τα 26 ευρώ, η Marfin Analysis τα 26,2 ευρώ, η Proton Bank τα 26,5 ευρώ κ.λπ.

SPRIDER: Με βάση το κλείσιμο της μετοχής στις 27 Ιουνίου, ο τίτλος είχε καταγράψει απώλειες 23,7% σε έναν μήνα και 55,4% σε ένα εξάμηνο. Κατά την πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης η διοίκηση επιβεβαίωσε το προϋπάρχον φετινό guidance για κέρδη 18,6 εκατ. ευρώ (+32%), που οδηγεί σε δείκτη P/E οριακά χαμηλότερο του 10...

Σύμφωνα με τους μέσους όρους των προβλέψεων των αναλυτών (στοιχεία FactSet), το P/E του τίτλου με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 υπολογίζεται στο 10,54 και με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2009 στο 9,64...

FOURLIS: Η μετοχή έχει υποχρεωθεί σε απώλειες πλησίον του 30% το τελευταίο εξάμηνο. Με βάση το guidance για τη φετινή κερδοφορία (στα 64 εκατ. ευρώ, +39% σε σχέση με πέρυσι), το P/E του τίτλου υπολογίζεται στο 15,1 παρά το γεγονός ότι στα έξοδα συμπεριλαμβάνεται και μια σειρά δαπάνες για άνοιγμα νέων ΙΚΕΑ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται και έκτακτα κέρδη από την πώληση του τελευταίου 10% της Κωτσόβολος. Οι αναλυτές δίνουν τιμές-στόχους πολύ ανώτερες από την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής (π.χ. η Εθνική - P&K δίνει 26 ευρώ) με δεδομένο το ιδιαίτερα επιτυχές concept της ΙΚΕΑ και των καταστημάτων τα οποία προγραμματίζει να λειτουργήσει η εισηγμένη μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ: Η μετοχή έχει υποχρεωθεί σε απώλειες 51,2% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Το 2007 είχε σημειώσει κέρδη 15,69 εκατ. ευρώ, με τη συμβολή βέβαια (όπως και το 2006) έκτακτων κερδών από ανατίμηση ακινήτου ύψους 6,97 εκατ. ευρώ. Για φέτος η διοίκηση της εισηγμένης έχει προβλέψει άνοδο κερδών (προφανώς στο λειτουργικό κομμάτι τους) κατά 45%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά +30% και +15% αναμένει για τις οικονομικές χρήσεις 2009 και 2010.

Κατά το πρώτο τρίμηνο η ΚΛΜ εμφάνισε ελαφρώς μειωμένα κέρδη, γεγονός που αποδόθηκε σε ενοίκια καταστημάτων τα οποία δεν είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, σε επενδύσεις που βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο κ.λπ. Μέχρι σήμερα, πάντως, η εισηγμένη δεν έχει αναθεωρήσει το business plan της. Σε περίπτωση που τελικά οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν στην πράξη, τότε το P/E θα κυμανθεί γύρω στο 10.

Όλα τα πιο πάνω Ρ/Ε κυμαίνονται σήμερα σε ελκυστικότερα επίπεδα από τα προαναφερόμενα, καθώς οι τρεις από τις τέσσερις μετοχές (πλην Jumbo) υποχρεώθηκαν σε νέα πτώση αυτή την εβδομάδα.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 537 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" (4-8 Ιουλίου 2008).

*** Ο πίνακας που παρουσιάζει πως κινήθηκαν οι μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v