Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, όπως η πιο πρόσφατη των 52 εβδομάδων, υπερβαίνουν το 3% στις δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι πρόσφατα και είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν κατορθώσει να τραβήξουν το ενδιαφέρον πολλών ιδιωτών, όπως θα περίμενε κάποιος.

Τα συνολικό ποσό το οποίο έχει διοχετευθεί σε έντοκα γραμμάτια από φυσικά πρόσωπα δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ μέσω αυτής της διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι το κράτος έδωσε τη δυνατότητα αγοράς τίτλων ονομαστικής αξίας μέχρι 15 χιλιάδων ευρώ ανά ΑΦΜ πριν από λίγους μήνες.

Όταν κάποτε γραφτεί η ιστορία με τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας προς την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη σύγχρονη ιστορία, το περιστατικό που περιγράφεται παρακάτω θα έχει περίοπτη θέση.

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουλίου του 2011 και η πόλη ήταν το Βερολίνο. Στην κουζίνα ενός εστιατορίου στο Βερολίνο, μακριά από αδιάκριτα μάτια, συνέτρωγαν  τέσσερις άνδρες. Από γερμανικής πλευράς ήταν ο υπουργός Β. Σόιμπλε και ο Γ. Άσμουσεν (σοσιαλδημοκράτης, γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών).

Κάθε φορά που μιλάμε για κρατικά χρέη, η Ελλάδα έρχεται πάντα στο νου μας και δικαιολογημένα.

Όμως, η χώρα μας δεν είναι η μοναδική υπερχρεωμένη χώρα στην υφήλιο. Η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε απόλυτα νούμερα στον κόσμο δεν είναι άλλη από την μεγαλύτερη οικονομία. Τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το αμερικανικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει σε 33,2 τρισ. δολάρια και θα αντιπροσωπεύει το 34,2% του συνολικού παγκόσμιου δημόσιου χρέους. Το χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 123% το 2023. 

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μετά την Ουκρανία ανάμεσα σε 17 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEE), δύο της Ασίας (Τουρκία και Καζακστάν) και δύο ακόμη ευρωπαϊκές, πλέον της χώρας μας, σύμφωνα με την EBRD.

Συγκεκριμένα, ο λόγος «κόκκινων δανείων» προς το ΑΕΠ ανερχόταν σε 6,2% στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023 έναντι 8% της Ουκρανίας. Ο ίδιος λόγος ήταν μόλις 0,9% στην Τουρκία και στη Ρουμανία, 1,9% στην Αλβανία και 2,6% στη Βουλγαρία. 

Αν νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τις υψηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης, μάλλον θα πρέπει να αλλάξετε άποψη, ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία του ΟΟΣΑ για 45 χώρες με έτος αναφοράς το 2020.  

Οι όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας είναι ελάχιστες από τότε μέχρι σήμερα. Η Γαλλία είναι μία από αυτές καθώς προχώρησε φέτος σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη κατά 2 χρόνια.  

Σε πολλές ασιατικές χώρες, οι πολίτες βγαίνουν πιο αργά στη σύνταξη από τα επίσημα όρια συνταξιοδότησης και εργάζονται μέχρι τα 70 ενώ το αντίθετο παρατηρείται στην ΕΕ και στον Καναδά. 

v