One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ανάγκη για αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά την κατακόρυφη άνοδο των αποδόσεών τους συζητήθηκε τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος.

Η τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη συνέντευξη που έδωσε στο Reuters ήταν εύλογη. Η ΕΚΤ έχει μειώσει τις μηνιαίες αγορές ελληνικών ομολόγων στο μισό περίπου, δηλ. στο 1,1-1,2 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ περίπου την προηγούμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, υποθετικά, η ΕΚΤ θα χρειαζόταν περίπου 6 μήνες για να αγοράσει τη φετινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

'Ενα σοβαρό δίλημμα αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές που μπήκαν με ΦΕΚ σε αρκετές ΔΟΥ και έχουν πάει σε άλλες υπηρεσίες, π.χ. εισόδημα, κεφάλαιο, αλλά συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα θέσης.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να πάνε στα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα που θα γίνουν ανά περιφέρεια.

Αν δεν πάνε, κινδυνεύουν είτε να χάσουν το επίδομα είτε να παίρνουν μέρος του, πράγμα που είναι ίσως τελικά το πιο πιθανό.

Επομένως, αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα.

Σ' αυτό θα πρέπει να προστεθούν επίσης οι αλλαγές που έχουν γίνει στους τρόπους ελέγχων απο το 2014 και μετά, ισχυρίζονται αυτοί που γνωρίζουν.

Η προσαρμοστικότητα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων στο νέο περιβάλλον της μειωμένης κινητικότητας λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος, διαπιστώνει μελέτη της ιταλογερμανικής τράπεζας UniCredit.

Κοινώς, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει πλέον περισσότερο να ψωνίζουν online το 4ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξ αποστάσεως και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν πιο ψηφιακά.

Η μελέτη, στην οποία ελήφθησαν υπόψη τα στοιχεία 13 χωρών, δείχνει ότι οι οικονομίες τους ήταν λιγότερο «ευαίσθητες» στα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας όπως οι καραντίνες, η κοινωνική απόσταση, το 4ο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το πρώτο μισό της περσινής χρονιάς. Η βελτίωση έφθασε το 50%.

Η πτώση εκατοντάδων δένδρων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας δημιούργησε αρκετά θέματα όπως καταστροφές σε μάντρες, αυτοκίνητα, διπλανά σπίτια και φυσικά στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Οι υπεύθυνοι πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για να αποσείσουν τις ευθύνες τους και άκρη συχνά δεν βρίσκεται. Γι’ αυτό τον λόγο, μερικοί ισχυρίζονται πως χρειάζονται δραστικά μέτρα από την πολιτεία.

Όπως λοιπόν παρατηρούσε ένας εξ αυτών, στο μητροπολιτικό Λονδίνο δεν επιτρέπεται τα κτίρια να έχουν δένδρα στην μπροστινή αυλή, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα, αλλά στο πίσω μέρος. Έτσι, δεν κινδυνεύουν ούτε περιουσίες ούτε άνθρωποι.

Δεν είναι καθόλου νορμάλ σε μια χώρα, μέλος της Ευρωζώνης, να υπάρχουν περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσάς της που έμειναν χωρίς ηλεκτρισμό και νερό μέσα στο κρύο για πάνω από 10 και ενίοτε 48 ώρες, επειδή χιόνιζε από τη Δευτέρα το βράδυ μέχρι την Τρίτη το απόγευμα.

Δεν είναι καθόλου λογικό να παραλύει ο κυριότερος αυτοκινητόδρομος της χώρας και να κόβεται στα δύο επειδή χιόνισε και όλοι το γνώριζαν.

Επειδή από δικαιολογίες, π.χ. πόσο βαρύς ήταν ο χιονιάς, έχουμε χορτάσει τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές.

v
Απόρρητο