Αν ολόκληρη Γερμανία έχει ένα εποπτικό οργανισμό για τον χρηματοπιστωτικό χώρο, την BaFin, γιατί δεν θα έπρεπε/μπορούσε μια μικρότερη χώρα όπως η Ελλάδα με πολύ λιγότερες τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, Αμοιβαία Κεφάλαια, χρηματιστηριακές κ.τλ. να έχει ένα ενιαίο εποπτικό οργανισμό;

Σημειωτέον ότι η BaFin λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΕΚΤ και συνεργάζεται με την Budensbank για εποπτικά θέματα με πλήρως διαχωρισμένες αρμοδιότητες.

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που δημιουργούνται σε όποιον διαβάσει το βιβλίο του γνωστού οικονομολόγου-τραπεζίτη Κωνσταντίνου Καρατζά (πρώην πρόεδρος και διευθύνων της Aspis Bank, στέλεχος στην Τράπεζα Ελλάδος πιο παλιά κ.τλ.) που φέρει τον τίτλο «Για μια αποτελεσματικότερη εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Τομέα».

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πήρε το βραβείο για την καλύτερη έκδοση ευρωομολόγου το 2019 από την Global Capital, με τον αντίστοιχο ιταλικό φορέα να λαμβάνει το κορυφαίο βραβείο για το καλύτερο ομόλογο ευρωδολαρίου.

Ο ΟΔΔΗΧ έλαβε το βραβείο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, που προσέλκυσε προσφορές άνω των 11,8 δισ. ευρώ, με το περιοδικό να σημειώνει πως ήταν η πρώτη έκδοση τέτοιας λήξης της χώρας από το 2010. Η έκδοση απέδειξε ότι η Ελλάδα είναι ένα κανονικός δανειστής πλέον στην αγορά, αναφέρει σχετικά. 

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια βρίσκονται συχνά στην επικαιρότητα στην Ελλάδα και δικαίως.

Για το θέμα έχουν γραφτεί και ειπωθεί παρά πολλά, επί πολλά χρόνια. Άλλοι αποδίδουν το μεγάλο στοκ των προβληματικών δανείων στη βαθιά, πολυετή οικονομική κρίση, άλλοι στις πολιτικές δανειοδότησης των τραπεζών και άλλοι σε άλλους λόγους.

Θα περίμενε λοιπόν κάποιος να δει κάποια/ες ακαδημαϊκή/ές μελέτες που να ασχολούνται με το θέμα. Όμως, δεν έχουμε εντοπίσει ούτε μία εμπεριστατωμένη, εκτός κι αν υπάρχει κάποια και δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα για ένα θέμα που συζητιέται αρκετά στην πιάτσα εδώ και καιρό. Αφορά τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), από τη στιγμή που η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα λήγει τον Μάιο-Ιούνιο του 2020.

Ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στο στόχαστρο της προηγούμενης κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο ίδιος τύγχανε της αποδοχής της ηγεσίας της ΕΚΤ. Θα περίμενε κάποιος πως η σημερινή κυβέρνηση θα ανανέωνε την θητεία του, εκτός κι αν ο ίδιος δεν το επιθυμούσε.

Ο όμιλος του ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να θέλει να αξιοποιήσει πολλά από τα 2.000 και πλέον οικόπεδα, κτίρια κ.τλ. που έχει στη κατοχή του.

Η αξία τους αποτιμήθηκε στα 830 εκατ. ευρώ περίπου στα τέλη του 2018 από την Πειραιώς Real Estate.

Η πιο γνωστή ίσως πώληση ακινήτου που έχει πραγματοποιήσει είναι εκείνη του κτιρίου του  ΟΤE στην Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο πουλήθηκε στον όμιλο των επιχειρήσεων Θ. Δουζόγλου, ομογενούς από την Βενεζουέλα. Ο τελευταίος είναι ίσως πιο γνωστός από την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν το Κεφαλάρι μέσω δημόσιου πλειστηριασμού.

v
Απόρρητο