Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά έτους για ΓΔ και FT 20

Μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών φέρνουν τα νέα υψηλά έτους για Γ.Δ., FT-20, Εθνική. Ζητούμενη η διαμόρφωση του Γ.Δ. σε κλείσιμο πάνω από τις 2.700 και η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για Γ.Δ.

Στα νέα υψηλά έτους συντηρούνται βασικοί δείκτες, μετοχές, με τον Γ.Δ. να παραμένει πάνω από τις 2.700 μονάδες, τον 20άρη στις 1.435-1.440, αλλά την ήπια διολίσθηση της Εθνικής να παραπέμπει σε κατοχύρωση κάποιων κερδοφόρων θέσεων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών παιχτών, η υπεραντίδραση της αγοράς χθες και σήμερα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο της προεξοφλούμενης κίνησης, που δικαιολογούνταν από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πως πρακτικά προς τα σημερινά επίπεδα τιμών του FTSE-20 και των τραπεζών καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος από το… μετεκλογικό παιχνίδι.

Κατά την εκτίμησή τους, παρά το ότι τόσο ο 20άρης όσο και οι τράπεζες έχουν περιθώριο περαιτέρω ανοδικής κίνησης, θα πρέπει να συνεκτιμούνται πλέον και άλλες παράμετροι.

Τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο από την εγχώρια.

Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα υπερέβη την προηγούμενη κορυφή των 25,05 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν πολλές πράξεις γύρω από τα 25 ευρώ, αλλά το τελευταίο ημίωρο σημειώνεται μερική κατοχύρωση κερδοφόρων βραχυπρόθεσμων θέσεων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της τιμής προς τα 24,72 ευρώ.

Από σήμερα και στη συνέχεια, επιμένουμε πως θα πρέπει να συνεκτιμώνται και άλλες παράμετροι όπως για παράδειγμα η κατάσταση των οικονομικών στην Ευρωζώνη, τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιριών που αρχίζουν να ανακοινώνονται από σήμερα και βεβαίως τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν σε επείγοντα θέματα – ανοιχτά μέτωπα στην εγχώρια αγορά.

Ενδεικτική, θεωρείται η περίπτωση του ΟΛΠ, καθώς με αφορμή τη νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων, αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των εγκλωβισμένων εμπορευματοκιβωτίων.

Πλέον των 5.000 κιβωτίων, μένουν εγκλωβισμένα στις εγκαταστάσεις του Πειραιά, σε μία τραγική περίοδο για το εμπόριο και την πραγματική οικονομία.

Ήδη οι πιέσεις επιχειρηματιών και επαγγελματιών για άμεση άρση του αδιεξόδου είναι έντονες από… χθες προς τους αρμόδιους φορείς, επιτελείς.

Κατά την εκτίμησή μας, το φλέγων πρόβλημα του ΟΛΠ είναι από τα πρώτα όπου θα δοθούν και άμεσα μάλιστα δείγματα διαχείρισης κρίσεων από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Με αυτές τις συνθήκες, βασικοί δείκτες, μετοχές μπορεί να συνεχίσουν ενδο-συνεδριακά τη διολίσθησή τους, έως τις 2.680-2.690 μονάδες για τον Γ.Δ. και προς τις 1.430 για τον 20άρη.

Σημειωτέον, πως οι συναλλαγές στα 180 εκατ. ευρώ πριν από λίγο, θεωρούνται συγκριτικά μέτριες με τον τζίρο που πραγματοποιούνταν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των στηρίξεων, θα μπορούσε να φέρει και πάλι πάνω από τις 2.700 μονάδες τον Γ.Δ., καθώς μετά το τελευταίο ημίωρο ρευστοποιήσεων, οι αγορές φαίνεται να έχουν και πάλι τον πρώτο λόγο.

Κυρίως σε μετοχές του 20άρη όπως Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, ΟΤΕ, Alpha Bank, του ευρύτερου μεσαίου χώρου με ενδεικτική την περίπτωση θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και συγκεκριμένων εισηγμένων που η κεφαλαιοποίησή τους χρήζει ενίσχυση.

Είτε αφορά στην J&P ΑΒΑΞ, Σιδενόρ είτε σε Βωβός, ΟΛΘ, Revoil και αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Θα ήταν καλό, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, να επιβεβαιωθεί μέχρι τέλους της συνεδρίασης η στήριξη του Γ.Δ. στις 2.690 μονάδες, των 1.425-1.430 για τον 20άρη και ει δυνατόν η επαναφορά της Εθνικής στα 24,9 – 25 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα είναι εφικτό ένα «κλείσιμο» του Γ.Δ. σε επίπεδα πάνω από τις 2.700-2.705 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v