ΧΑ: Στις τράπεζες το κλειδί της τάσης

Κοκτέιλ εξελίξεων διαμορφώνει τα νέα δεδομένα. Η κρίση στις αναδυόμενες και η σημασία του προεκλογικού κύκλου. Κρίσιμος για την τάση ο ρόλος των τραπεζών. Οι κορυφές του Γενάρη, τα τεχνικά σημεία και τι βλέπουν οι αναλυτές. Τα στατιστικά.

Με την επιστροφή των δύο βασικών δεικτών στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.176 μονάδες (από 1.162 στις 31/12), τον FTSE στις 385,27 (από τις 384,84 μον.) και την αγορά ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον κρίσιμο Μάιο.

Πλήρης «κυματισμός» με αρχή, κορυφές-πυθμένες και τέλος σε έναν κατά γενική εκτίμηση «περίεργο μήνα». Με ανοδικό το πρώτο ήμισυ και πτωτικό το δεύτερο, με αίτια και αφορμές για σχετική μεταβλητότητα, μόχλευση και... αξιόλογες εξελίξεις.

Σημείο αναφοράς, κατά την εκτίμηση μας, η «υπόθεση του ΤΤ» στα υψηλά της αγοράς, καθώς ως αφορμή σηματοδότησε την διόρθωση και την ανατροπή των συσχετισμών στις τράπεζες. Η α.μ.κ της Eurobank μετατέθηκε για εύθετο χρόνο, οι σχεδιασμοί για την ανακεφαλαιοποίηση δεν πέρασαν (τουλάχιστον, όπως προωθούνταν), για να έρθει η κρίση στις αναδυόμενες να επιτείνει την κατάσταση.

Η υπόθεση του ΤΤ είναι καθοριστική, καθώς επιβλήθηκαν νέοι όροι στο παιχνίδι, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να «πολιτικοποιήσει» το θέμα, ενώ η κυβέρνηση υπό την πίεση και της τρόικας υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί ακόμη περισσότερο αφήνοντας το νομοσχέδιο στο συρτάρι.

Μόλις προχθές ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να... βγει μπροστά, να παίξει και λίγη επίθεση. Και με αφορμή αυτή την αλλαγή τακτικής κάτι πήγε να γίνει και στη... μαρκέτα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Επί της ουσίας όμως η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις (και βεβαίως η κοινωνία) συνεχίζουν να «βασανίζονται» από την μειούμενη ρευστότητα, την υπερφορολόγηση, την παντελή απουσία αναπτυξιακής προοπτικής.

Κατά συνέπεια και οι 1.150 μονάδες (σε μέσο όρο) καλές είναι για τον Γενικό Δείκτη, όπως οι 380 για τον 25άρη. Διαμορφώθηκε έτσι ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ «υψηλής» 1.305,96 μονάδων (ενδοσυνεδριακή κορυφή στις 10/1) και «χαμηλής» 1.115, 09 (ενδοσυνεδριακός πυθμένας στις 30/1).

Για τον FTSE το άξιον αναφοράς ήταν η καταγραφή «τοπικής κορυφής» στις 428,64 στις 10 Ιανουαρίου. Καθότι αποτέλεσε πολυετή «κορυφή» (από τα τέλη Αυγούστου 2011) σημειώθηκαν αρκετά «υψηλά σημεία» (στις 420-425 μον. ) εκείνες τις ημέρες. Πρόκειται, όπως σημειώνουν αναλυτές για αντίσταση και σημαντικότατο σημείο αναφοράς για τον επόμενο ανοδικό κύκλο, όποτε και αν έρθει. Το ενδιαφέρον είναι, πως την επόμενη φορά που θα «δοκιμασθούν» αυτά τα... ύψη (420-430 μον.) και στην περίπτωση που διασπασθούν πειστικά η αγορά θα στοχεύει προς τις 550-600 μονάδες (Ιούλιος-Μάιος 2011). Γινόμαστε λίγο κουραστικοί, αλλά η αγορά σε εύθετο χρόνο θα δώσει τον επόμενο εντυπωσιακό ανοδικό κύκλο της.

Προσώρας το ΧΑ αποτυπώνει και προεξοφλεί έναν συνδυασμό γεγονότων, εξελίξεων από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές μέχρι την πορεία της χώρας προς τις εκλογές του Μαΐου.

Όπως φάνηκε τον προηγούμενο μήνα σε περιόδους επαναφοράς ξεχωρίζουν θετικά/αρνητικά (ανοδικά/πτωτικά) εισηγμένες & μετοχές. Ενδεικτικά στο διάστημα 31/12-31/1 η μετοχή του ΟΤΕ από τα 9,67 ευρώ έφτασε στα 10,80 ευρώ της 31/1/2014. Αντίθετος... βίος για τη μετοχή της Εθνικής που από τα 3,85 έκλεισε στα 3,29 ευρώ. Στο 11,69% η μηνιαία απόδοση για τη μετοχή του ΟΤΕ, στο -14,55% για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Ανάλογες περιπτώσεις πολλές κυρίως στη «μεγάλη» και πολύ λιγότερο στη «μεσαία» κεφαλαιοποίηση.
Και με ελάχιστες εξαιρέσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες όπου γίνεται ούτε το 2% του συνολικού τζίρου μήνα.

Οι 25 μετοχές του FTSE είναι αυτές, που σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον και την όποια ρευστότητα ξένων και ελλήνων παικτών. Συγκεντρώνοντας καθημερινά ακόμη και το 80-85% των συναλλαγών.

Φάνηκε επίσης, πως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν «ισχυρά χέρια» και σενάρια ακόμη και ένας ΟΤΕ (αποτιμάται 5,29 δισ. ευρώ) μπορεί να αποφέρει τεράστιες υπεραξίες. Τo πρακτορείο Bloomberg έκανε λόγο για προσφορά της ελληνικής εταιρίας να εξαγοράσει το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ. Η Deutsche Telekom, όμως, διέψευσε τα δημοσιεύματα. Ωστόσο το ταμπλό «έγραψε» ΟΤΕ έως τα 11,09 ευρώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Κατά γενική ομολογία το κλειδί το... έχουν οι τράπεζες με διάφορους οίκους (ξένους και ελληνικούς) να αναλύουν τα του κλάδου. Τελευταία της IBG, με την Επενδυτική Τράπεζα να θεωρεί ασφαλέστερη επιλογή την Alpha Bank, να βλέπει καλό σημείο εισόδου για την ΕΤΕ. Πάντως για τον κλάδο πολλά θα κριθούν από τις...κεφαλαιακές ανάγκες, που θα προκύψουν (μετά τον έλεγχο της Black Rock). Για την Berenberg ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών εξακολουθεί να είναι πιστωτικός.

Οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζουν πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν το 2014, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες απώλειες από δάνεια. Αξιοπρόσεκτη η αναφορά του γερμανικού οίκου πως «...οι τράπεζες υπολογίζουν πως τα υφιστάμενα κεφαλαιακά μαξιλάρια και τα προ προβλέψεων κέρδη την επόμενη τριετία θα μπορούσαν να απορροφήσουν μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 50%, διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και Core Tier 1 σε ποσοστό άνω του 8%.

Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστούν να αυξήσουν την κάλυψη, ή να αυξήσουν τις προβλέψεις για αναδιαρθρωμένα δάνεια (5-7% των μικτών δανείων), γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερη του αναμενόμενου διάβρωση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (TBV) ή και σε απαξίωση των μετόχων».

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναλύεται, που ποντάρουν οι τράπεζες για τα stress test και στα επιχειρήματα της Αθήνας.

Τεχνικά για τον κλαδικό δείκτη το εύρος των 165-205 μονάδων δείχνει ανθεκτικό, κλείνοντας δε (στις 31/1) στις 179,41 μονάδες διατηρεί δυναμική για κίνηση μέχρι τις 185-190 μονάδες. Πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από τα stress tests και από τις συζητήσεις Τρόικας- κυβέρνησης.

Φάνηκε όμως, πως φήμες ή και ειδήσεις μπορεί να «τραβήξουν» επί μέρους κλάδους, τομείς και μετοχές/εισηγμένες. Σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καιταντζίδη γίνεται λόγος για την επίμαχη συμφωνία Gazpron- ΔΕΠΑ. Ειδικότερα «έκλεισε η συμφωνία μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ για χαμηλότερες τιμές αερίου αναφέρουν οι Ρώσοι. Διαψεύδουν ΔΕΠΑ και ΥΠΕΚΑ. Για συμφωνία επί της αρχής κάνει λόγο το Reuters.

Ο ευρύτερος κλάδος αντέδρασε θετικά, ενώ η φήμη σε συνδυασμό με τις ενέργειες «ωραιοποίησης» των χαρτοφυλακίων στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα «τράβηξαν» τους δείκτες (στα τελευταία 10-15') στα υψηλά ημέρας.

Στα 9,90 ευρώ η ΔΕΗ, στα 5,81 ευρώ ο Μυτιληναίος, ενώ κινητικότητα παρουσίασαν και οι ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή.

Φάνηκε επίσης, πως η «πολιτικοποίηση» της αγοράς θα μας πάει μέχρι τα μέσα- τέλη Μαΐου (τουλάχιστον) με την Exotix να θεωρεί «το πολιτικό ως βασικό ρίσκο για την Ελλάδα». Ωστόσο η αγορά, οι παίκτες έδειξαν να εξοικειώνονται με την κατάσταση, Άλλωστε το 2014 (όπως σημειώνει η Euroxx) παραμένει «έτος καμπής» για την χώρα (δίνοντας και τα top picks της για φέτος).

Ας μην ξεχνάμε την έκθεση της Citi, που προβλέπει μικρά περιθώρια ανόδου βραχυπρόθεσμα (έως 7%) αλλά... ολική επαναφορά σε βάθος 4-6ετίας. 

Τα στατιστικά 

Τον Ιανουάριο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,22% με τον FT 20 να εμφανίζει οριακά κέρδη 0,11% και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,26%.

Ισχυρά κέρδη εμφάνισαν οι κλάδοι ακίνητης περιουσίας (12,04%), τεχνολογίας (10,6%) και τηλεπικοινωνιών (11,69%).

Από τα blue chips, τα υψηλότερα κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Πειραιώς (13,1%), ακολουθούμενος από τον τίτλο της Eurobank Properties (12.4%) και του ΟΤΕ (11,7%). Στον αντίποδα, πτώση 19,4% εμφάνισε ο τίτλος της Σωληνουργεία Κορίνθου.

Από τα mid caps, ξεχώρισε ο τίτλος της Intracom (18,4%) και αυτός της MLS (16,5%) ενώ τις υψηλότερες απώλειες εμφάνισε ο τίτλος της Αττικής (-18,4%) και αυτός της Χαλκόρ (-15,8%).

Τα ισχυρότερα κέρδη στο μήνα εμφάνισε ο τίτλος της Spider (308,3%), ακολουθούμενος από τον τίτλο της Μουζάκης (141,2%), της Compucon (124%) και της PC Systems (105,7%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν Άλφα Γκρίσιν (-52,4%), Δούρος (-50,5%) και Ελβιεμέκ (-48,7%).

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.176,92 μονάδες με πτώση 0,6%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε κατά 1,23% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 2,81%.

Εβδομαδιαία άνοδο μεταξύ άλλων σημείωσαν οι κλάδοι: Ακίνητης Περιουσίας (5,05%), Τηλεπικοινωνίες (4,85%) και Υγείας (2,19%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Εμπόριο (-9,21%), Τρόφιμα – Ποτά (-4,78%), Ταξίδια- Αναψυχής (-3,77%) και Τράπεζες (-2,37%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: PC Systems (44%), Πήγασος Εκδοτική (35,14%), Μύλοι Κεπένου (34%), Καθημερινή (23,57%), Pasal (21,05%), Ευρωσύμβουλοι (20,54%), Κυριακούλης (20,50%), Εριουργία Τρία Άλφα (ΠΟ) (19,71%), Κρέκα (19,39%) και Εριουργία Τρία Άλφα (18,51%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Άλφα Γκρίσιν (-34,62%), Γενική Τράπεζα (-29,08%),Δούρος (-24,41%), ΝΕΛ (-23,75%), CPI (-18,92%), F.G. Europe (-14,83%), Euromedica (-14,67%) Attica Bank (-14,53%), Logismos (-13,46%) και ATTI-KAT (-11,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v