Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξέσπασμα πάνω από τις 1.200 μονάδες

Με κέρδη που ξεπέρασαν ενδοσυνεδριακά το 3% κινείται το Χ.Α. καλύπτοντας το «πτωτικό κενό» της 24ης/1. Στα ύψη η μόχλευση στα τραπεζικά warrants, με το ΕΤΕτπ έως 13,04% υψηλότερα. Ράλι άνω του 4% για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΣΩΛΚ. Πτώση για ΕΥΠΡΟ.

Ισχυροποιείται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση, με την αγορά να επανέρχεται πάνω από τις 1.200 μονάδες και με τον FT 25 υψηλότερα των 398.

Λίγο μετά τις 15.00 οι συναλλαγές έφταναν τα 75 εκατ. ευρώ, λίγες εκ των οποίων αφορούσαν πακέτα. αφορούσαν «πακέτα» και προσυμφωνημένες πράξεις. Καθαρός τζίρος, καλό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μόχλευση στις τράπεζες και δη στα warrants έχει πάρει... διψήφια διάσταση.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Alpha Bank έχουν αλλάξει χέρια 5,1 εκατ. ευρώ και άλλα 2,9 εκατ. στο ΑΛΦΑτπ. Περί τα 3,6 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Εθνικής και σχεδόν 1 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕτπ που αντιδρά κατά 10,87% στο 1,02 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και για την Πειραιώς με 9,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή και πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ στο ΠΕΙΡτπ.

Σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας την εμφανή μόχλευση, μετά από καιρό, στα warrants, ό,τι αυτό μπορεί να κρύβει για τις εξελίξεις στον κλάδο. Κύκλοι τραπεζικών χρηματιστηριακών απέδιδαν την υπεραντίδραση αυτή και στην προεξλόφληση εξελίξεων που επισπεύδονται.

Σημείωναν πως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα υπάρξει λογικά η όποια συμφωνία με την τρόικα, από εβδομάδα σε εβδομάδα αναμένεται η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της BlackRock, ενώ στο δεύτερο 15νθήμερο του μήνα θα έχει αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο Φεβρουάριος κρύβει εξελίξεις και ενδεχομένως ενδιαφέρουσες ειδήσεις, είτε ευνοϊκές είτε όχι για την αγορά.

Η επαναφορά του FT 25 πάνω από τις 390 μονάδες είναι ενθαρρυντική καθώς καλύπτεται το πτωτικό χάσμα που δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση της 24ης/1. Θυμίζουμε πως εκείνη την Παρασκευή ο FT 25 άνοιξε με πτωτικό κενό από τις 404,29 μονάδες, για να κλείσει στο χαμηλό ημέρας των 390,08. Πρακτικά αυτό αφήνει περιθώριο για άλλες 8-12 μονάδες για τον 25άρη, δηλαδή προς τις 405.

Τα «ισχυρά χέρια» είναι εδώ και το δείχνουν σήμερα εμφανέστερα απ' ό,τι στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις. Με συναλλαγές σχεδόν 15 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, που αντιδρά κατά 3μ61% στα 11,20 ευρώ. Ανάλογη εικόνα για τον ΟΠΑΠ έως τα 9,97 ευρώ και για τη ΔΕΗ προς τα 10,45.

Μετοχές-σηματωροί όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος, η ΕΧΑΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η MIG, η Σωληνουργεία Κορίνθου υπεραποδίδουν, φτάνοντας μάλιστα έως και 7,8% ψηλότερα.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τις 15.00 έξι μετοχές του 25άρη είχαν απόδοση πάνω από 5%. Συγκεκριμένα τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η Πειραιώς, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η ΔΕΗ, η MIG και Εθνική.

Παράλληλα θετικά γύρισε η μετοχή της Coca Cola.

Ανάλογη εικόνα και στα μεσαία, με τον δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 1.150 μονάδες, με μετοχές-σηματωρούς της κατηγορίας να αποδίδουν: η Intracom 10,68%, ο Fourlis 4,95%, η Attica Bank 5%, τα Πλαστικά Θράκης 4,35%, η ΧΑΛΚΟΡ 4,20%.

Πρόκειται για καθαρά εσωτερική υπόθεση, καθώς την ώρα που ο Γ.Δ. ενισχυόταν σχεδόν 3,15%, περνώντας και τις 1.210 μονάδες, στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούσαν ελαφρώς πτωτικές ή μικτές τάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v