ΧΑ: Έμεινε από καύσιμα η αντίδραση

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται το ΧΑ καθώς εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη. Στο "κόκκινο" ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πτώση άνω του 2% καταγράφουν Motor Oil και Τιτάνας. Άνοδο σημειώνουν Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Σταθεροποιητικά ο ΟΤΕ.

Εναλλαγές προσήμων στο χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.160 μονάδων, τον FT 25 στις 373 και τον Τραπεζικό στις 165 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 17.00, από τα οποία περίπου τα 60 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια σε Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, Alpha Bank.

Σε αυτά τα επίπεδα, η κεφαλαιοποίηση των 3+1 τραπεζών προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι την... τραπεζοβαρύτητα του χρηματιστηρίου. Είναι ενδεικτικό πως οι επόμενες εισηγμένες σε αποτίμηση είναι η Coca Cola στα 6,38 δισ. ευρώ, ο ΟΤΕ στα 5,14 δισ., ο ΟΠΑΠ στα 3,43 δισ. και η ΔΕΗ στα 2,44 δισ. ευρώ.

Στοιχεία χρήσιμα για να έχουμε και μια εικόνα της κατανομής και του πώς διαμορφώνεται το «καλάθι» των ξένων.

Το φρένο στους δείκτες μπαίνει σήμερα από την Εθνική, θυμίζοντας πως η αγορά επιχειρεί να αφομοιώσει την επίδραση από την αλλαγή του συντελεστή στάθμισης των μετοχών της τράπεζας (από 16% σε 43%), που θα γίνει ταυτόχρονα με την έναρξη διαπραγμάτευσής τους.

Σημειωτέον πως τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ομίλου της Εθνικής θα ανακοινωθούν στις 28 Μαΐου. Διευκρινίσεις απαραίτητες καθώς από τα 2,70 ευρώ που αντέδρασε αρχικά η μετοχή της ΕΤΕ, υποχωρούσε νωρίτερα στα 2,5 ευρώ, που είναι και το χαμηλό ημέρας.

Εν αναμονή ανάλογων ανακατατάξεων και για τη μετοχή της Eurobank, που όμως αντιδρά προς το 0,36 ευρώ. Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 10,5 εκατ. ευρώ και με αγοραστές, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, «ξένα σπίτια».

Μια παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για τη συνέχεια αφορά τα warrants και συγκεκριμένα το πώς θα διαχειριστεί το όλο θέμα το ΤΧΣ. Προς ώρας το ΕΤΕΤΠ υποχωρεί κατά 14%, με αυξημένη μάλιστα προσφορά, λόγω της τιμής συμμετοχής στην τελευταία ΑΜΚ.

Κι αυτό γιατί η τιμή του ΕΤΕΤΠ είχε υπολογιστεί εξαρχής με βάση τα 4,29 ευρώ όπου είχε γίνει η ΑΜΚ του 2013. Το ότι η τελευταία αύξηση έγινε στα 2,2 ευρώ ανά μετοχή δεν σήμανε και την αυτόματη αναπροσαρμογή της τιμής άσκησης του ΕΤΕΤΠ.

Θυμίζουμε πως με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του 2013 στις 26 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη άσκηση δικαιώματος για το ΕΤΕΤΠ. Η αγορά και το -14% για το ΕΤΕΤΠ δείχνουν ένα πρακτικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τους καθ' ύλην αρμοδίους.

Στρέβλωση που, όπως σημείωναν πριν από λίγο παράγοντες της αγοράς, λειτουργεί αρνητικά βραχυπρόθεσμα όχι μόνο για την Εθνική και το ΕΤΕΤΠ, αλλά και για τον κλάδο.

Οι ίδιοι παράγοντες θυμίζουν πως από χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch θεωρεί πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Εκτός από την Εθνική, πιέζονται τα τελευταία 5΄-10΄ μετοχές-σηματωροί με βαρύτητα, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του Τιτάνα. Κάθετη μετά τις 13.55 η διόρθωση της μετοχής προς τα 21,65 ευρώ, με τις απώλειες να διευρύνονται στο 2,15%, θυμίζοντας παράλληλα πως η αποτίμηση του Τιτάνα κυμαίνεται στο 1,67 δισ. ευρώ.

Σχεδόν την ίδια ώρα, επίσης κάθετη ήταν η υποχώρηση της Motor Oil στα 8,36 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 6,03 ευρώ, της ΜΕΤΚΑ στα 11,64 και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 3,41 ευρώ.

Μια πρώτη εξήγηση που δόθηκε από παράγοντα της αγοράς αφορούσε την πώληση θέσης αμερικανικού χαρτοφυλακίου.

Με τους βασικούς δείκτες στο μείον, βάρυναν και οι μετοχές των MIG, ΕΧΑΕ από τον FT 25 αλλά και των ΧΑΛΚΟΡ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Υγεία από τον FT Mid.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές περίπου στο 1 προς 2, καθώς 37 τίτλοι ενισχύονταν και 64 υποχωρούσαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v