Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η πρώτη αποτίμηση για το αποτέλεσμα

Mε άνοδο στα όρια του 3% ξεκίνησε η διαπραγμάτευση. Πώς έλαβαν το μήνυμα οι επενδυτές. Οι κινήσεις των «ισχυρών» παικτών και γιατί διαφαίνεται ενδεχόμενο αναστροφής της τάσης. Απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις ενόψει 2ης Κυριακής.

Σοφό, πολύ σοφό το μήνυμα των χθεσινών εκλογών με πολλούς αποδέκτες.

Στο σχετικό θέμα του Φίλιππου Πανταζή αναλύονται πτυχές της χθεσινής αναμέτρησης και εξάγονται οι πρώτες εκτιμήσεις.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών το σημαντικό είναι πως το αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί- κατ΄αρχάς- περισσότερο «λιώσιμο» της αγοράς, περαιτέρω υποτίμηση και άνευ όρων απαξίωση. Το αποτέλεσμα δεν ευνοεί τους πωλητές, οι short παίκτες στα παράγωγα μετά τα υπερκέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων θα το ξανασκεφτούν.

Στις 1.088,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης -μετρά απώλειες 10,65% σε διάστημα μηνός-, ο FT25 στις 350 με -10,51% την ίδια περίοδο και με τις μεγαλύτερες (16,48%) ο Τραπεζικός Δείκτης στις 148 μονάδες.

Πολλά λοιπόν τα μηνύματα από τις κάλπες και όποιος ξέρει να διαβάζει καταλαβαίνει. Το βασικότερο συμπέρασμα, που προκύπτει για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη, είναι πως το χθεσινό αποτέλεσμα αφήνει περιθώριο για την ερχόμενη Κυριακή, πιθανότατα δε απομακρύνει τον εκβιασμό των άμεσων πρόωρων εκλογών. Με την υπόθεση πως η αγορά εισπράττει την αίσθηση, το στοίχημα των short παικτών κλείνει κάπου εδώ στην περιοχή των 350 μονάδων. Δεδομένου ότι σημεία αναφοράς μας ήταν υψηλότερες περιοχές (με βάση κυρίως τον ΚΜΟ 200) οι 375-380 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση για τον FT25 στο ενδεχόμενο αναστροφής.

Οι εσπευσμένες και εν πολλοίς με χρώμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας ρευστοποιήσεις στο σύνολο των βαριών χαρτιών την προηγούμενη εβδομάδα καλύπτονται με γνώμονα το κλείσιμο των Συμβολαίων στη λήξη της Παρασκευής και με το μάζεμα που έχει γίνει από «ισχυρά χέρια» στα πολύ χαμηλά της Πέμπτης - Παρασκευής.

Σε υπερπουλημένες ζώνες ο 25άρης, οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η αίσθηση του... όλοι κάτι έχουμε κερδίσει και το κυριότερο... δεν χάσαμε τα πάντα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να καταγραφεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό με ακόμη ένα στοίχημα προεξόφλησης. Αυτό του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών και του αν η χώρα θα πάει ή όχι σε πρόωρες εκλογές σύντομα.

Χαρακτήρισα αρχικά σοφό το μήνυμα γιατί αφενός καταλαβαίνω πως τα χθεσινά δεν προοιωνίζονται... εθνικές εκλογές την «επομένη» της 25ης Μαΐου. Ενδεχομένως σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο, αλλά όχι πολύ σύντομα από την επόμενη Δευτέρα. Εκτίμηση που βέβαια θα επιβεβαιωθεί ή όχι την επόμενη εβδομάδα. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τις εξελίξεις υποδηλώνει πως ακόμη έχει περιθώρια ελιγμών (δηλαδή να επιλέξει εκείνη τη συνέχεια), η δε αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον σαν τον βασιλιά... Πύρρο (της Ηπείρου) θα πρέπει να αισθάνεται.

Αυτό που ένοιαζε την αγορά ήταν κατά πόσον η σημερινή θα προοιωνιζόταν άμεση κίνηση για... εθνικές εκλογές και αυτό δεν ισχύει. Άρα οι 1.080 μονάδες για τον Γ.Δ. και οι 150 για τον Τραπεζικό θεωρούνται σημεία αναφοράς και στηρίξεις. Ομοίως οι 350 μονάδες για τον FT25.

Εύλογο το ερώτημα κατά πόσον οι μέχρι προχθές short παίκτες έχουν λόγο να βγουν long μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη - Παρασκευή, να τζογάρουν σε μία ανοδική «παγίδα» προς τις 375-380 μονάδες. Η μέχρι τώρα, πρώτη και πρώιμη, εκτίμησή μας είναι πως ναι. Και αυτό γιατί η έκταση της διόρθωσης, το ξεπούλημα των τελευταίων 5 συνεδριάσεων ήταν πρωτοφανή, σαν να συνέβαινε σεισμός στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ισχυρά χέρια» κινούνται με την παραδοχή πως εάν το αποτέλεσμα της 25ης/5 δεν είναι χειρότερο από το χθεσινό (για την κυβέρνηση) τότε οι short πολύ εύκολα θα ξαναβγούν long και για πάνω από τις 380 μονάδες. Για το πώς θα κινηθούν σήμερα είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε πολλά στοιχεία, ωστόσο σε τραπεζικές μετοχές και στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ φαίνεται πως θα αποτολμήσουν ένα ανοδικό τράβηγμα. Στις πρώτες αντιστάσεις θα φανεί εάν και πόσο θα διακινδυνεύσουν στη συνέχεια, ωστόσο σε μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή η άτακτη διόρθωση που προηγήθηκε έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις αναστροφής.

Όμως ο κλάδος, που έχει ξεπουληθεί περισσότερο σε διάστημα εβδομάδας και μηνός είναι ο τραπεζικός. Άλλωστε σε αυτόν παίχτηκε το μεγαλύτερο μέρος του στοιχήματος της πολιτικής ρευστότητας, σε Εθνική και Eurobank διαδραματίστηκαν -λόγω και του Τ+3- τα περισσότερα short. Εάν τα «ισχυρά χέρια» θελήσουν να περάσουν το δικό τους μήνυμα προς το σύστημα, τις αγορές, θα ξεκινήσουν από τον τραπεζικό κλάδο. Και θα υποστηρίξουν αυτό το μήνυμά τους με δεικτοβαρείς μετοχές κυρίως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ.

Άλλωστε όπως σημειώναμε στο τελευταίο σχόλιό μας... με το βλέμμα στην κάλπη, η μακροπρόθεσμη ανοδική φορά της αγοράς δεν έχει ακυρωθεί, ο κύκλος που έχει ξεκινήσει από τα ελάχιστα των αρχών Ιουνίου-Ιουλίου του 2012 δεν έχει κλείσει. Μπορεί ο βραχυπρόθεσμος κύκλος να είναι εμφανώς πτωτικός, όμως και αυτός δείχνει να έχει εξαντλήσει τα περιθώριά του.

Θα λέγαμε πως οι τρεις βασικοί δείκτες, Γ.Δ., 25άρης και Τραπεζικός είναι στο κομβικό σημείο όπου ο βραχυπρόθεσμος πτωτικός κύκλος έχει συναντηθεί με τον μεσοπρόθεσμο ανοδικό (μέρος του μακροπρόθεσμου ανοδικού) και στις πέντε συνεδριάσεις που μεσολαβούν μέχρι την Παρασκευή 23/5 «πωλητές» - «αγοραστές» θα αντιπαρατεθούν, με τους δεύτερους να έχουν το πλεονέκτημα με το μέρος τους. Εάν πετύχουν να πάρουν το παιχνίδι άμεσα στα χέρια τους τότε και οι πρώτοι θα ακολουθήσουν με επιθετικές αγορές. Σοφό, πολύ σοφό το μήνυμα γιατί στους μεν δεν δίνει τη χαρά να διεκδικήσουν άμεσα αυτό που έλεγαν πως επιτάσσει η κατάσταση, στους δε να ανασυγκροτηθούν, να αξιοποιήσουν τον πολιτικό χρόνο που φαίνεται πως κερδίζουν.

Win-Win κατάσταση που λένε και οι αγγλόγλωσσοι. Για να δούμε στο ταμπλό...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v