Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Ανακόπηκαν τα αρχικά κέρδη άνω του 3%, συνεχίζει πάνω από τις 1.100 μονάδες ο ΓΔ. Θετική η καταρχήν αποτίμηση του αποτελέσματος από τα «ισχυρά χέρια». Το επίκεντρο σε Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Υπεραποδίδουν ΣΩΛΚ, MIG, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα «ισχυρά χέρια» ανοίγουν ανοδικά τη συνεδρίαση και συνεχίζουν ψηλότερα. Στα πρώτα 5΄-10΄ δόθηκε το αρχικό δείγμα γραφής, μην αφήνοντας και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεών τους, στα επόμενα 10΄-15΄ισχυροποιήθηκε η τάση, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.125 μονάδες και τον FT 25 προς τις 362.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 20-22 εκατ. ευρώ στις 11.05, με επικεντρωμένες τις συναλλαγές σε δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη που κάνουν τη διαφορά.

Βασικά το ποντάρισμα ξεκίνησε με την τραπεζική τριάδα, για να ακολουθήσει σχεδόν αμέσως η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη πρώτη αποτίμηση του «εκλογικού αποτελέσματος».

Με την αγορά υπερπουλημένη, με μετοχές-σηματωρούς να έχουν υποστεί συντριπτική διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα, με δύο άσχημες και τεχνικά συνεδριάσεις (της Πέμπτης και της Παρασκευής), η αγορά δικαιολογεί την αντίδραση που δίνει μέχρι τώρα.

Με ανοδικό κενό/gap ξεκίνησε η συνεδρίαση από τις 1.099 μονάδες, για να ενισχυθεί ταχύτατα, ενώ με ανάλογο gap άρχισε και για τον 25άρη από τις 353 μονάδες. Στα πρώτα 5΄-10΄καλύφθηκε το πρώτο από τα αρκετά βραχυπρόθεσμα κενά που δημιουργήθηκαν με τη βίαιη διόρθωση του διημέρου 15-16/5, επαναφέροντας τους βασικούς δείκτες προς την πρώτη -βραχυπρόθεσμη- περιοχή αντίστασης.

Από το 1,49 στο 1,53 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, από το 0,625 στ0,643 ευρώ της Alpha Bank, από τα 2,12 στα 2,16 ευρώ της Εθνικής, που θέλει και τη μεγαλύτερη προσοχή βραχυπρόθεσμα. Κι αυτό γιατί από αύριο εισάγονται οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ, μεγάλο μέρος των οποίων θα καλύψει τις ανοιχτές πωλήσεις που προηγήθηκαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων Τ+3 θα καλυφθεί από τις... αυριανές μετοχές, ενώ αρκετές ήταν και αυτές που είχαν γίνει μέσω δανεισμού τίτλων. Προσοχή όμως στη μετοχή της Εθνικής, με τιμή-κλειδί όχι τόσο τα 2,20 ευρώ, αλλά τα 2,10 που θεωρούνται βραχυπρόθεσμη βάση και σημείο αναφοράς.

Από το 0,332 στο 0,344 ευρώ η μετοχή της Eurobank.

Αναλογικά, σημαντική η μεταβλητότητα και για τις τρεις βαριές μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ καθώς και οι τρεις αντέδρασαν προς τα 11,20-11,25 ευρώ, με εύρος διακύμανσης 0,20-0,30 ευρώ. Σημαντικό περιθώριο που, δεδομένης της υψηλής εμπορευσιμότητας, διευκολύνει το intraday. Και η μόχλευση σε αυτήν τη φάση της αγοράς χρειάζεται intraday, χρειάζεται μετοχές όπου ο άλλος μπαίνοντας-βγαίνοντας μπορεί να βγάλει 0,20-0,30 ευρώ στη μετοχή.

Από τα 10 στα 10,28 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, από τα 11 στα 11,21 ευρώ του ΟΠΑΠ και από τα 9,91 στα 10,21 ευρώ της ΔΕΗ.

Με τις δύο αυτές ομάδες μετοχών να διαμορφώνουν από νωρίς την τάση, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν οι αγοραστές υψηλότερα στο σύνολο των μετοχών του 25άρη και σε αρκετές του FT Mid.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η διαφορά δυναμικής που σημειώνεται μεταξύ των τίτλων. Ενδεικτικότερα στα 3,59 ευρώ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά στο 1,55 ευρώ πολύ επιθετικότερα η Σωληνουργεία Κορίνθου. Στο 1,94 ευρώ η Intralot, αλλά στο 0,434 ευρώ η μετοχή της MIG.

Ισχυρότερη τάση, εκτός από τη Σωληνουργεία Κορίνθου και τη MIG, και για τους τίτλους των Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κ.ά.

Λίγο πριν από τις 11.25 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 32 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 13,2 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής. Σημειωτέον πως σε εκείνο το σημείο η μετοχή της ΕΤΕ, με ελαφρώς περισσότερους πωλητές, υποχωρούσε στα 2,11 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v