Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο επίκεντρο η Εθνική Τράπεζα

Με άνοδο 3% ξεκίνησε το ΧΑ. Κερδισμένοι μέχρι τώρα όσοι έχουν... πουλήσει τον Μάιο και περιμένουν εκτός παιδιάς. Σε... συμπληγάδες υποτιμητικής κερδοσκοπίας (κυρίως) οι τραπεζικές μετοχές. Κλειδί η Εθνική και λόγω της εισόδου των νέων τίτλων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Με σωρευτικές απώλειες 13,4% για τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του μήνα, ο γνωστός χρηματιστηριακός... κανόνας sell in May and go away επιβεβαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

Με την αγορά στα επίπεδα των 1.066 μονάδων (στις 342 ο FT 25, στις 144 μονάδες ο Τραπεζικός), με τους «ξένους παίκτες» να κάνουν ό,τι θέλουν στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο, με κύριο πεδίο δράσης τον τραπεζικό κλάδο, το τελευταίο που χρειαζόταν ήταν το... γυμνό παιχνίδι με τραπεζικές μετοχές, που προκάλεσε την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Εν μέσω δύο Κυριακών -εκλογικών αναμετρήσεων-, με το θερμόμετρο στα ύψη, η αγορά ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες κατηφορική πορεία, αντίθετη από αυτήν των κυριότερων ξένων. Την ώρα που στη Wall Street δίνεται νέα ώθηση, τεχνολογικού χαρακτήρα αυτήν τη φορά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις κοντά στα υψηλά, το Χ.Α. οπισθοχωρεί στα χαμηλά των τελευταίων 7 μηνών.

Με... ασθενή τον τραπεζικό κλάδο, όπου όμως οι διεργασίες εντείνονται στο θέμα τόσο της άσκησης των warrants όσο και της αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Σε αυτήν τη συγκυρία, λόγω της αύξησης θηριωδών κεφαλαίων από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους και με αφορμή το ελλιπές πλαίσιο λειτουργίας-εποπτείας, διαδραματίζονται... τριτοκοσμικές καταστάσεις με τα παιχνίδια αρχικά στη μετοχή της Eurobank και εσχάτως της Εθνικής.

Στα 158,2 εκατ. σε σύνολο 310,1 εκατ. ευρώ έφθασαν οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, δηλαδή το 50% του τζίρου σε έναν μόνο τίτλο και μάλιστα χρηματιστηριακής αξίας 5,06 δισ. ευρώ. Πάντως, χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως, εκτός όλων όσων έχουν γίνει με την τραπεζική μετοχή, στρέβλωση προκλήθηκε και από την πολύ μεγάλη διαφορά της τιμής συμμετοχής στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου (2,20 ευρώ/μετοχή) έναντι του 2013 (4,29 ευρώ), την ουσιαστική «ακύρωση» επενδυτικά των warrants της ΕΤΕ.

Στα 2,11 ευρώ η τιμή της μετοχής, στο 0,57 ευρώ το ΕΤΕΤΠ και σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ. Κατά 15,60% υποχωρεί η τιμή της μετοχής σε διάστημα εβδομάδας, κατά 32,80% σε περίοδο μηνός και 45,19% από την αρχή του έτους. Σημειωτέον πως ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 8,27% από την αρχή του 2014.

Το Χ.Α. παραμένει σε εκλογικές... συμπληγάδες, ενώ επιθετικά ξένα κεφάλαια κάνουν παράλληλο παιχνίδι με ρευστοποιήσεις θέσεών τους σε δεικτοβαρείς μετοχές, σε τραπεζικούς τίτλους και συνεχή γυρίσματα στην αγορά παραγώγων.

Όπως εξηγούσε χρηματιστηριακός παράγων, το γεγονός πως ο FT 25 έχει παρουσιάσει τις τελευταίες 5-7 συνεδριάσεις υπερδιπλάσια μεταβλητότητα δικαιολογεί τις ακραίες τιμές και την πολύ μεγάλη διακύμανση εν μέσω σταθερών πωλήσεων.

Όσα καταγράφηκαν εχθές στο... ταμπλό (ο Γ.Δ. στις 1.062,66 από τις 1.126,05 μονάδες) με συντονισμένες πωλήσεις (μετά τις 15.40) φέρεται να ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε και τραπεζικούς παράγοντες να ζητήσουν την ενεργοποίηση των εποπτικών αρχών και ανάγκασαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρέμβει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v