Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο

Απώλειες άνω του 1,5% καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο μετά τα αρχικά κέρδη. Πτώση για Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Αlpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Άνοδος για Coca Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπεραποδίδουν Σωληνουργεία Κορίνθου, ΟΛΠ, Eurobank Properties.

Τα πάνω κάτω στην αγορά με τις τράπεζες να επιβαρύνουν την προσπάθεια βραχυπρόθεσμης αντίδρασης. Σημαντικές ρευστοποιήσεις θέσεων σε τραπεζικές μετοχές, με αιχμή την Πειραιώς, οδηγούν τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό έδαφος μετά τις 15.40.

Κατά 1,65%-1,70% έφτασε να διορθώνει ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.065 μονάδες, κατά 1,82% ο FT25 προς τις 343.

Να συνεκτιμηθεί πως στις 16.05 ο συνολικός τζίρος ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ δηλαδή μέσα σε 10-15΄ διόρθωσης άλλαξαν χέρια περί τα 10-12 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα στις μετοχές των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha Bank, ενώ μικρότερες απώλειες σημειώνονταν για τη μετοχή της Eurobank.

Η αλλαγή τάσης ξεκίνησε σταδιακά μετά τις 14.00-14.15, έγινε όμως ξεκάθαρη όταν μετά τις 14.30 γύρισε αρνητικά η μετοχή της Πειραιώς. Εάν προσθέσουμε πως σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης στη μετοχή της Εθνικής ασκούνταν σταθερές πιέσεις (αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέοι τίτλοι που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου) γίνεται φανερή η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την προσπάθεια αντίδρασης, που επιχειρήθηκε μέσω των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ - ΔΕΗ.

Σταδιακά μετά τις 16.00 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης και σε άλλους τίτλους πέραν των τραπεζικών ειδικότερα δε σε Ελλάκτωρ, MIG, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Intralot κ.α.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως παρά την εμφανή προσπάθεια των «ισχυρών χεριών» το θολό τοπίο μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και εν όψει της αναμέτρησης της Κυριακής διατηρεί την επιφυλακτικότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών. Εξηγούν πως η αγορά παραμένει... υπερευαίσθητη σε φήμες, διαρροές, πως όσο γρήγορα και εύκολα αντέδρασε έως 3,15% το ίδιο γρήγορα διολίσθησε χαμηλότερα για να φθάσει μέχρι και 1,82% χαμηλότερα.

Σημειωτέον πως στα επίπεδα των 1.067 μονάδων και των 343 μον. για τον FT 25 έγινε ένα μικρό μάζεμα στις 16.15 με αποτέλεσμα να περιοριστούν κάπως οι απώλειες.

Κύκλοι της αγοράς απέδιδαν την ισχυρή μεταβλητότητα που έχει διαμορφωθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις στις ακραίες τιμές (αγορές στα χαμηλά της Πέμπτης - Παρασκευής, γρήγορες πωλήσεις στα υψηλά της σημερινής συνεδρίασης), στις εκτός κύκλου-συστήματος κινήσεις ξένων διαχειριστών (πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο Έλληνας... πληκτρολόγος σε μία ΑΧΕΠΕΥ μπορεί να μη γνωρίζει την εντολή πώλησης-αγοράς ενός ξένου που γίνεται απευθείας στο σύστημα) και στη γενικότερη ρευστότητα, στις εντονες μεταβολές και στη σημερινή συνεδρίαση.

Έτσι εξηγείται, εν μέρει, το γύρισμα λ.χ. της μετοχής της Ελλάκτωρ στα 3,35 από τα αρχικά υψηλά των 3,65 ευρώ, της Jumbo στα 10,12 από τα 11,20 ευρώ ή του ΟΠΑΠ στα 10,39 από τα 11,21 ευρώ. Αποκλίσεις ομολογουμένως μεγάλες, που αποδίδονται στην... ταχύτητα των εντολών - συναλλαγών, στη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό πεδίο και στον μεγάλο βαθμό επηρεασμού της μίας μετοχής από την άλλη.

Για παράδειγμα όταν στις 15.40 γύρισαν οι δείκτες στο κόκκινο φαίνεται πως ενεργοποιήθηκαν αυτόματα εντολές υποχρεωτικής πώλησης σε μία σειρά μετοχών του 25άρη που ήταν κοντά στο όριο της κάλυψής τους.

Η άμεση ενεργοποίηση stop losses και ο... κίνδυνος των margin calls είναι αναμενόμενα σε μία τόσο ευαίσθητη αγορά, σε μία τόσο φορτισμένη περίοδο όπου το πολιτικό θερμόμετρο... χτυπάει 42άρια.

Όπως σημείωνε λίγο πριν παράγων της αγοράς η εικόνα του Χ.Α. οφείλεται σε σχεδόν εγγενείς λόγους, καθώς στα κυριότερα χρηματιστήρια οι όποιες μεταβολές είναι ήπιες, η δε διόρθωση του DAX είναι οριακή, με τον δείκτη στις 9.628 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v