Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βουτιά» τραπεζικού δείκτη σε ιστορικό χαμηλό

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στις τράπεζες, ενώ έντονες είναι οι πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα. Απώλειες μεγαλύτερες του 10% για Εθνική, Eurobank. Στο -8% Alpha, Πειραιώς και ΔΕΗ. Στο «κόκκινο» ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος. Κέρδη για Folli, Τιτάνα, Grivalia.

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο. Με συνέχιση πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές αλλά και νέο γύρο πιέσεων στην 3άδα μετοχών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά, δοκιμάστηκε λίγο πάνω από τις 800 μονάδες, επιχειρήθηκε μία αντίδραση κυρίως με τη CC/HBC έως τις 818, για να ξανακυλήσει στη συνέχεια κάτω από τις 800 μονάδες.

Αδιαμφισβήτητα το γεγονός της αρχής της συνεδρίασης είναι η υποχώρηση του δείκτη των τραπεζών χαμηλότερα του μέχρι εχθές ιστορικού χαμηλού των 81,04 μονάδων, στο ελάχιστο των 79,72 μονάδων, που είναι πλέον το χειρότερο επίπεδο για τον κλαδικό δείκτη.

Το γεγονός ότι η νέα διόρθωση συνοδεύτηκε από αυξημένες συναλλαγές, καθώς το ποσοστό επί του τζίρου ξεπέρασε οριακά το 70%, δείχνει πως πρακτικά ο κλάδος έχει περιθώρια υποχώρησης τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι αναπόφευκτες αλλαγές σε αυτόν, όπως δρομολογούνται από την πολιτική αλλαγή.

Ωστόσο, όπως σημείωνε χρηματιστής γνώστης του χώρου, σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να αναμένονται οι πρώτες δειγματοληπτικές κινήσεις όσων (κυρίως) ξένων προσβλέπουν στην... επόμενη ημέρα.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως τα νέα ιστορικά του κλάδου χρωματίστηκαν από τα νέα χαμηλά της Εθνικής στο 1,08 ευρώ, της Eurobank στο 0,137. Η Πειραιώς υποχωρεί στο 0,76 ευρώ και η Alpha Bank στο 0,37 ευρώ.

Στις 11:40 με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 57 εκατ. ευρώ τα σχεδόν 15,5-16 είχαν αλλάξει χέρια στις τράπεζες, όπου και παρέμενε το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Εξίσου σημαντικό όμως και στην 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με πωλητές και στις τρεις και νέο άδειασμα στη μετοχή της Επιχείρησης. Έως τα 5,3 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ διορθώνει 8,9% με συναλλαγές 1,4 εκατ. ευρώ, με απώλειες ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στα 8,78 και 8,18 ευρώ αντίστοιχα με επίσης συγκριτικά αυξημένο τζίρο.

Με τον Τραπεζικό Δείκτη έως 13% χαμηλότερα και τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται και στις 4 του κλάδου ο FT 25 πιέζεται προς τις 238 αφού έχασε με ευκολία τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 247 μονάδων.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας θα κριθούν ενδεχομένως τα νέα χαμηλότερα του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που υπό προϋποθέσεις βλέπει προς τις 210 μονάδες.

Όσον αφορά τις συναλλαγές παραμένουν στα επίπεδα της χθεσινής συνεδρίασης με τζίρους σε Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, CC/HBC, FF Group, EXAE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Κύπρου, Attica Bank.

Στη μετοχή της τελευταίας οι όποιες κινήσεις έχουν σχεδόν αποκλειστικά προεξοφλητικό χαρακτήρα, γίνονται σε συνέχεια των χθεσινών με την ίδια λογική που ως αποτέλεσμα έχουν το -16,67% της τιμής στο 0,07 του ευρώ.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε όταν λίγο πριν από τις 11.30 χάθηκαν οι 800 μονάδες για τον Γ.Δ., με συνέπεια την ένταση των ρευστοποιήσεων σε τράπεζες.

Διαγραμματικά ο κλαδικός δείκτης έχει κλίση προς τις 70 μονάδες καθώς οι ρευστοποιήσεις και το άδειασμα θέσεων παραμένουν αμείωτα.

Η υπερπίεση στον τραπεζικό κλάδο επιτείνει τις πωλήσεις και τα χτυπήματα στη μετοχή της ΔΕΗ τη στιγμή που σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ επιχειρείται να λειτουργήσουν φραγές-στηρίξεις στα 8,70 και 8,10 αντίστοιχα.

Από τις μετοχές-σηματωρούς η εικόνα έχει αλλάξει αισθητά στο τελευταίο 20λεπτο της εντεινόμενης πίεσης στις τράπεζες, με συνέπεια λίγο μετά τις 11.35 για μόλις 5 μετοχές να έχουν αντοχές οι αγοραστές. Για την Grivalia στα 8,35, τη ΜΟΗ στα 6,50, τον ΟΛΠ στα 10,43 και για ΤΙΤΑΝ, FF Group στα 20,10 και 27,46 ευρώ αντίστοιχα.

Σε αυτό, στο χαμηλότερο μέχρι πριν από λίγο, σημείο της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς και στους τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, CC/HBC και δευτερευόντως σε ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ. 

Να σημειωθεί τέλος ότι πιέζονται σήμερα και τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η (αντιστρόφως κινούμενη) απόδοση του τριετούς να φτάσει έως και το 14%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v