Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής και εν αναμονή εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Μετ' εμποδίων το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Αντιδρούν οι τραπεζικοί τίτλοι. Πιέσεις για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Lamda.

Μετ' εμποδίων η αρχή για την πρώτη συνεδρίαση της «διαβολοβδομάδας», με τους πωλητές - αγοραστές να προσπαθούν να βρουν σημεία ισορροπίας στο... ταμπλό.

Μετά τις 10.36 ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές στο σύστημα συναλλαγών, με «ουρά» λίγων ρευστοποιήσεων απόρροια της «βύθισης» της Παρασκευής και κάποιες αγορές από τα χαμηλά των 782,43 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Κύριο χαρακτηριστικό, τουλάχιστον στα πρώτα... συνεδριάσιμα 10΄-15΄, η ιδιαίτερη προσοχή και από τις δύο πλευρές, καθώς οι εντολές (πώλησης - αγοράς) δίνονται με μέτρο και σε πολύ συγκεκριμένες τιμές.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας εστιάσαμε στη σημασία που έχει για την βραχυπρόθεσμη τάση η περιοχή των 780 μονάδων, θεωρώντας ως ελάχιστο απαιτούμενο για τη μη ακύρωση της φοράς/momentum την επιβεβαίωσή της σήμερα-αύριο.

Σταθερά μετά τις 10.50 οι αγοραστές ανέβηκαν λίγο υψηλότερα προς τις 237 μονάδες για τον FT 25, με τον ΔΤΡ να αντιδρά σταδιακά προς τις 650 μονάδες.

Στα άξια αναφοράς της αρχής, η σταθερότητα (χωρίς πράξεις...) της CC HBC στα 19,41 ευρώ, η κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ αλλά και επιμέρους μετοχές-σηματωρούς, επιβεβαιώνοντας την απόκλιση που παρατηρείται εδώ και καιρό για τις μετοχές του FT 25 (τραπεζικές - μη τραπεζικές).

Στα 3 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών μετά από 15΄ (ουσιαστικής) συνεδρίασης, με το 65% στις τράπεζες.

Η σταδιακή αντίδραση των τραπεζών παρασέρνει υψηλότερα την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, αλλά με τους περισσότερους ενεργούς παίκτες να παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί/προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Τόσο οι αγοραστές/long, όσο και οι πωλητές/short.

Με θετικό πρόσημο η αγορά, καθώς σταδιακά περνούσαν στο σύστημα όλο και περισσότερες συναλλαγές κυρίως στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, ενώ το πτωτικό άνοιγμα της δεικτοβαρούς CC HBC (στα 19,12 ευρώ με -1,49%, αλλά με μόλις 90 μετοχές αξίας 1.721 ευρώ) είχε ως συνέπεια την απώλεια των αρχικών κερδών.

Στην περιοχή των 785 μονάδων και πάλι ο Γενικός Δείκτης (στις 11.02), καθώς εκτός από την CC HBC, πωλήσεις γίνονται και σε ΕΧΑΕ, Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FF Group.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα σε όσα χρηματιστηριακά γραφεία επικοινωνήσαμε, με τους αναλυτές να μην περιμένουν πολλά από τη συνάντηση Σόιμπλε - Βαρουφάκη, καθώς η προσοχή τους είναι στραμμένη στις επαφές των «θεσμών» και τις ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι η στάση και των επιχειρηματιών/μεγαλομετόχων. Σημαίνων επιχειρηματίας, ο όμιλος του οποίου προγραμματίζει τη συμμετοχή του στη διήμερη παρουσίαση στη Νέα Υόρκη (9-10/6), δεν γνώριζε υπό ποίες συνθήκες θα γίνουν οι αυριανές και μεθαυριανές επαφές του με Αμερικανούς (και άλλους) διαχειριστές.

Αβεβαιότητα ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης που κυριαρχεί στην αγορά (και όχι μόνο, βέβαια), εάν εκτιμηθεί ότι το Road Show διοργανώνεται Τρίτη - Τετάρτη υπό... αδιευκρίνιστες συνθήκες και περιβάλλον για την ίδια την έκβαση της όποιας συμφωνίας.

Στο 1,08-1,13 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με τις περισσότερες συναλλαγές, ενώ ακολουθούν Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς.

Στάση αναμονής και μικτές τάσεις επικρατούν και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο γερμανικό ο DAX ενισχύεται κυρίως λόγω του... άλματος της μετοχής της Deutsche Bank. Προφανώς μετά την καθαίρεση της διοίκησης (μετά την αποκάλυψη σωρείας σκανδάλων) η τραπεζική μετοχή «απελευθερώνεται» ανοδικά.

«Βουτιά» έως 8% νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με ανάλογη «βουτιά» και για το τουρκικό νόμισμα, με αφορμή το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Στάση αναμονής και στις τραπεζικές χρηματιστηριακές, καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η στάση της ΕΚΤ (για την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, το Δ.Σ.) με την ΤτΕ να εξετάζει νέο αίτημα για αύξηση του ELA.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v