Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναπτέρωσε τις ελπίδες το κείμενο

Κέρδη έως 3% κατέγραψε το ΧΑ μετά την είδηση περί συμπληρωματικής πρότασης, για να κατεβάσει αργότερα ταχύτητα. Άνοδος υψηλότερη του 3% για ΟΠΑΠ, Alpha, ΟΛΠ, Πειραιώς, Motor Oil, Tιτάνα. Αυξημένος ο τζίρος. Απώλειες για Coca Cola, Bιοχάλκο.

Ανοδικό ξεκίνημα, επιθετικότερη συνέχεια με τους αγοραστές να φέρνουν την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 780 μονάδων.

Με αιχμή τις τράπεζες και σταδιακά μετά τις 11.05 το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του ft25 και ενθαρρυντική ένδειξη την επιτάχυνση της κυκλοφορίας σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο μετά τις 11.45 το ΧΑ κατέβασε ταχύτητα με το Γενικό Δείκτη να κινείται στις 780 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της ταξεως του 1,9%.

Επιταχυντής της αντίδρασης η υποβολή συμπληρωματικού 3σέλιδου κειμένου από τηυν ελληνική πλευρά. Αιχμή ο τραπεζικός κλάδος, οδηγός η Εθνική, μόνον η CC/HBC σε οριακή διόρθωση. Αυξάνεται η ταχύτητα συναλλαγών σταδιακά μετά τις 11.20

Μουδιασμένο το άνοιγμα της συνεδρίασης με ιδιαίτερα προσεκτικούς πωλητές/αγοραστές και μέτριες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές και τίτλους-σηματωρούς του ft25. Αναγνωριστικά τα πρώτα 25΄-35΄ καθώς οι αλλεπάλληλες "ανοδικές παγίδες" έχουν καταστήσει και εύλογα πολύ προσεκτικούς τους επενδυτές και δη τους βραχυπρόθεσμους.

Δεδομένου, ότι έχει περιοριστεί στο ελάχιστο το Τ+2 και έχει επιβαρυνθεί το κόστος μόχλευσης/margin οι όποιες συναλλαγές θα πρέπει να καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, καθώς είναι ο πρώτος που αντιδρά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, παρουσιάζοντας αυξημένη μεταβλητότητα και πάλι τις τελευταίες ημέρες. Συνέπεια αυτής ο κίνδυνος εγκλωβισμών, όπως χαρακτηριστικά προκλήθηκε από το "γύρισμα" στη χθεσινή συνεδρίαση. Θυμίζω, πως ο ΔΤΡ από τις 651,73 υποχώρησε έως τις 603,21 για να κλείσει τελικά στις 606,79 μονάδες. Οι συνεχείς "ανοδικές παγίδες" είναι αλήθεια πως έχουν εξουθενώσει πολλούς παίκτες, καθώς ευμετάβλητη έχει γίνει και η διακύμανση των αντίστοιχων Συμβολαίων στην αγορά Παραγώγων.

Στην αγορά κυριαρχεί η εκτίμηση, πως από τη στιγμή που οι δανειστές σφίγγουν τον κλοιό των πιέσεων προς την Αθήνα και τα χρονικά/χρηματοδοτικά περιθώρια ελάχιστα η ελληνική πλευρά είτε έτσι είτε αλλιώς θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί τους όρους των εταίρων. Για τις "αγορές" αυτό, που μετράει είναι η εξεύρεση λύσης/διεξόδου η άρση αυτής της αβεβαιότητας/εκκρεμότητας και σε αυτό το ενδεχόμενο εξακολουθεί να ποντάρει η πλειονότητα των παικτών.

Στις τράπεζες, όπου και το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος η μετοχή της ΕΤΕ κυμαίνεται στο εύρος των 1,09-1,14 ευρώ θυμίζοντας πως και εχθές ήταν ο τραπεζικός τίτλος με την συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά. Το γεγονός ότι στην χθεσινή συνεδρίαση δεν χάθηκαν τα κρίσιμα 1,09 ευρώ ήταν μία κάποια ενθαρρυντική ένδειξη που σήμερα μετουσιώνεται σε ανοδική αντίδραση προς τα 1,14 ευρώ. Αντίσταση, που θα πρέπει να διασπασθεί είναι σε αυτή την φάση τα 1,16 ευρώ.

Σε ανάλογο ρυθμό και οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς ενώ και σήμερα ικανοποιητική θεωρείται η κινητικότητα που παρατηρείται για τα warrants. Κυρίως στα ΑΛΦΑ τπ και ΠΕΙΡ τπ, όπου έχουν λάβει σημαντικές θέσεις και ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί πως το κλίμα και η τάση παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες με την αγορά να ανταποκρίνεται άμεσα στην υποβολή από την ελληνική πλευρά συμπληρωματικού 3σέλιδου κειμένου. Οπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη διαπιστώνεται προσέγγιση στα δημοσιονομικά αλλά χάσμα στα διαρθρωτικά μέτρα.

Η αγορά αποτιμά θετικά/ανοδικά την νέα κίνηση της ελληνικής πλευράς θεωρώντας πως επιχειρεί ακόμη ένα βήμα προς την πλευρά των απαιτήσεων των δανειστών. Προεξοφλεί δε πως η ενέργεια αυτή της Αθήνας θα αμβλύνει την σκληρή στάση των δανειστών και θα διευκολύνει την σχετική διαδικασία.

Με αγοραστές εδώ και 15-20΄ για την πλειονότητα των μετοχών του ft25, με τις CC/HBC και Bιοχάλκο να υποχωρούν λειτουργώντας σαν...επιβραδυντής στην ανοδική κίνηση.

Στα 23 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 12.00) με το περίπου 66% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v