Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Οι πληροφορίες για την αποστολή νέου κειμένου προτάσεων από την ελληνική πλευρά προκαλούν ισχυρή άνοδο στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη υψηλότερα του 2,5% και κινείται στα επιπεδα των 785 μονάδες. Η εικόνα στα παράγωγα. Ποια είναι τα τεχνικά δεδομένα.

H νέα πρόταση των δανειστών, που αποκαλύπτει η WSJ, η G7 «καζάνι που βράζει» για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι τελευταίες εξελίξεις συντείνουν στην ενίσχυση της εκτίμησης πως οι «δύο πλευρές» είναι πολύ κοντά στην... ώρα μηδέν.

Το ΧΑ καταγράφει πλέον ισχυρή άνοδο της τάξεως του 2,5%, με τον ΓΔ να κινείται στις 785 μονάδες. Κέρδη άνω του 4% για Τράπεζα Πειραιώς, ΜΕΤΚΑ, Μotor Oil.

Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σημειώνει πως οι σκληροπυρηνικοί που έχουν το πάνω χέρι σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης σφίγγουν κι άλλο τον κλοιό των πιέσεων προς την Αθήνα.

Σε αυτήν τη συγκυρία όλα τα νεότερα απ' όλα τα μέτωπα συνηγορούν προς την κατεύθυνση πως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις (όπως στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσαν ο Αμερικανός πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος), ότι στην ελληνική πλευρά έχει στραφεί το αν θα κάνει ακόμη... δέκα βήματα προς την πλευρά των δανειστών προκειμένου να εξευρεθεί λύση/διέξοδος. Κι αυτά, μία μέρα πριν από το κρίσιμο Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπως συμπληρώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Από την άλλη, τις τελευταίες ημέρες η αντίδραση του Χ.Α. (αλλά και των αγορών Παραγώγων, κρατικών ομολόγων κ.λπ.), των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, των ομολόγων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, του ευρώ/δολαρίου καταδεικνύουν το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος (που προφανώς δεν περιορίζεται στην Ελλάδα) και την ανάγκη να «ηρεμήσουν» οι αγορές.

Στο Χ.Α., σε ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών (47,7 εκατ. ευρώ με 92,2 εκατ. μετοχές) η αγορά «αδειάστηκε» λίγο... άτσαλα προς το τέλος, με τις τράπεζες με νέα διόρθωση (3,03%) ακόμη χαμηλότερα προς τις 600 (606,79 μονάδες), με μόλις 4 μετοχές του FT 25 να μην διορθώνουν.

Σταθερές Eurobank, Τιτάν, με άνοδο ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου και από εκεί και πέρα ακόμη ένα αναιτιολόγητο «ξεπούλημα» με χαμηλούς τζίρους και συντονισμένες πιέσεις κυρίως στις τράπεζες αλλά και σε μετοχές σηματωρούς μετά τις 16.30. Από αφορμές για διόρθωση το Χ.Α. αρκετές, εδώ και ημέρες, μένει να φανεί -και αυτό θα γίνει άμεσα- εάν οι πωλητές/short ή οι αγοραστές/long είχαν δίκιο στην προσέγγιση τους.

Τεχνικά η εύκολη υποχώρηση της αγοράς χαμηλότερα των 780 μονάδων (για τον Γ.Δ.) είναι αναμφίβολα αρνητική εξέλιξη. Πλην όμως πραγματοποιήθηκε με χαμηλές συναλλαγές, ενώ για να επιβεβαιωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση απαιτείται τουλάχιστον ακόμη ένα «κλείσιμο» της συγκεκριμένης περιοχής. Για αυτό και η σημερινή αλλά και οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θεωρούνται ως οι πλέον καθοριστικές σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης.

Στα Παράγωγα, οι πωλητές/short ανέλαβαν προσεκτικά θέσεις προς το κλείσιμο, «βλέποντας» τον δείκτη έως λίγο χαμηλότερα και των 225 μονάδων. Θα τους βγει το... ποντάρισμα εάν και εφόσον ο ΔΤΡ υποχωρήσει χαμηλότερα των 580 μονάδων, σε «κλείσιμο» πάντα.

Ειδικότερα στο ΧΠΑ μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 40.506 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.344, 7.539 για τον Ιούνιο και 805 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 230) κινήθηκε μεταξύ 229 και 240,5 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ σε (1.402) Alpha Bank (5.502), Εθνική (15.219), Πειραιώς (16.047) Eurobank (14.114), (1.037), MIG (925), ΟΠΑΠ (484), Μυτιληναί (358), ΓΕΚ (462).

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ, τα discount των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,06% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 229 και των 240,50 μονάδων.

Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 8.344 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν στα επίπεδα των 42.777 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συνολικές συναλλαγές μειώθηκαν στα 56.447 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ με κέρδη της τάξεως του 1,05%.

Τέλος, με νέα διόρθωση 3,10% συνέχισε χαμηλότερα στο 1,25 δολάριο το ADR της ΕΤΕ στο NYSE.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v