Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αφαντοι» οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 785 μονάδων η κίνηση για τον ΓΔ, με τον ισχνό τζίρο να παραπέμπει στη διάθεση αναμονής από τους «παίκτες». Αντίδραση για τις τράπεζες με κέρδη άνω του 3% για τον κλαδικό δείκτη. Απώλειες καταγράφουν Viohalco, Coca Cola, Grivalia.

Οριακές διακυμάνσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές, με το βλέμμα στραμμένο στην συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ.

Πέριξ των 785 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον χαμηλό τζίρο ενδεικτικό της στάσης αναμονής και της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην αγορά.

Μικρά κέρδη για τον FT 25 (κρατά τις 235 μονάδες), με τον ΔΤΡ να αντιδρά (στις 640-650 μονάδες με 2,50%) μετά το «άδειασμα» της Παρασκευής και τις διψήφιες απώλειες για τίτλους του δείκτη.

Στο 1,08-1,14 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (όπου έχει πραγματοποιηθεί ο συγκριτικά υψηλότερος τζίρος) με το 1,09-1,10 ευρώ να θεωρείται βραχυπρόθεσμα στήριξη για τον τραπεζικό τίτλο και το 1,16-1,18 η πρώτη αντίσταση στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης. Για τη μετοχή της ΕΤΕ αστάθμητος παράγων θα πρέπει να θεωρείται πλέον και η θέση της Finansbank μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Δεδομένου ότι η τουρκική θυγατρική λογίζεται ως ένα από τα ισχυρότερα «περιουσιακά στοιχεία» του ομίλου, η πορεία της αποτίμησής της μετρά σε ικανό βαθμό και για τη μητρική.

Στο 0,306 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που όσο διατηρείται πάνω από το 0,295-0,30 ευρώ δεν ακυρώνεται η φορά αντίδρασης. Κάτι ανάλογο ισχύει, πάντα όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη μέτρησή τους, για τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank. Στο 0,465 ευρώ η Πειραιώς με αγοραστές μέχρι λίγο υψηλότερα, σταθερές οι εντολές πέριξ του 0,133 ευρώ στη μετοχή της Eurobank.

Δεδομένου ότι μέχρι πριν από λίγο ο τζίρος ήταν αισθητά χαμηλότερος του μέσου όρου των τελευταίων 4 συνεδριάσεων (της προηγούμενης εβδομάδας), η εικόνα πολλών μετοχών δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς αντιπροσωπευτική.

Ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 92 εκατ. ευρώ, που πρακτικά σημαίνει ότι σήμερα υπολογίζεται πως θα κυμανθεί στο ήμισύ του. Προφανώς οποιαδήποτε κίνηση στο Χ.Α., είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική ούτε καν της βραχυπρόθεσμης τάσης. Εύλογα η αγορά θα επηρεαστεί άμεσα και... απότομα όταν υπάρξει κάτι πιο σαφές στον ορίζοντα, με τους αναλυτές να θεωρούν κρίσιμη τη συνεδρίαση της Τετάρτης (και λόγω της ΕΚΤ και λόγω της συνάντησης των «θεσμών»).

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε τον χαμηλό τζίρο στη χαμηλή μόχλευση που γίνεται στο σύνολο των μετοχών του FT 25. Λόγω της αυστηρής εφαρμογής του Τ+2, της κάλυψης των λογαριασμών/κωδικών margin, η αγορά κινείται με -ως επί το πλείστον- με καλυμμένες συναλλαγές. Με ελάχιστο «αέρα» και με τους επενδυτές να έχουν «καεί» επανειλημμένα, η εικόνα της αγοράς θεωρείται απόλυτα δικαιολογημένη.

Με απώλειες, στα 7,73 ευρώ, η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,72 ευρώ με οριακά κέρδη του ΟΠΑΠ. Αμφότερες όσο παραμένουν χαμηλότερα των 8 ευρώ «κινδυνεύουν» με περαιτέρω υποχώρηση.

Στα 4,70 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που έχει ως σημείο αναφοράς τα 4,80 ευρώ, στα 7,81 ευρώ η ΜΕΤΚΑ και στα 6,85 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου από την ομάδα τίτλων του FT 25 που (ακόμη) διατηρούν την ανοδική φορά τους.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Lamda Development κυμαίνεται στα 3,79 ευρώ (στα 3,44 ευρώ έγινε το πακέτο για το 8% στη συνεδρίαση της Παρασκευής).

Εικόνα αναμονής και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v