Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συναλλαγές με το... «σταγονόμετρο»

Ισχυρές απώλειες καταγράφει το Χρηματιστήριο, μετά τις δηλώσεις Μέρκελ. Γύρισαν αρνητικά Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ. Πτώση σημειώνουν Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

Με τον... δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για φέτος (στα μόλις 31 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 16.25) συνεχίζεται η συνεδρίαση αναμονής στο ΧΑ.

Με την αγορά να "ξυπνά" κάπως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Σόιμπλε- Βαρουφάκη αλλά χωρίς σημαντικές εξάρσεις. Ωστόσο μετά τις 16.30 και την ομιλία της Μέρκελ από τη Γερμανία ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες άνω του 2%, στις 770 μονάδες.

Στη συνάντηση των δύο υπουργών οικονομικών μπορεί να μην εξευρέθηκε κοινός τόπος (όπως αναμενόταν άλλωστε) πλην όμως σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη η παραγωγική συζήτηση θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διαδικασίας, με τη προσοχή της αγοράς να παραμένει εστιασμένη στις επαφές των "θεσμών" και την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, μεθαύριο Τετάρτη.

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων η αγορά δεν περίμενε κάτι ουσιαστικό από την συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη αλλά το γεγονός πως δεν υπήρξε κάποιο... απρόοπτο διευκολύνει την διαδικασία η οποία παραμένει σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο.

Δεν τα βρήκαν μεν οι δύο υπουργοί Οικονομικών πλην όμως η διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως οι εκλογές δεν περνούν από το μυαλό του έλληνα πρωθυπουργού διατηρεί "ζωντανές" τις ελπίδες για τελεσφόρηση των επαφών, ίσως και μεθαύριο.

Στις Βρυξέλλες Παππάς - Τσακαλώτος για νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να σημειώνει ότι το 5σέλιδο που έδωσαν δεν αποτελεί για την Αθήνα βάση συμφωνίας.

Με επικρατέστερο σενάριο αυτό της εξεύρεσης λύσης/διεξόδου- πιθανότατα προσωρινής/ενδιάμεσης- το κλίμα στο ΧΑ παραμένει συγκρατημένο, με την πλειονότητα των επενδυτών σε ρόλο παρατηρητή. Ενδεικτικός ο τζίρος, με το 52% στις τράπεζες.

Στην περιοχή των 640 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, με την Εθνική Τράπεζα να έχει, μέχρι τώρα, τον συγκριτικά υψηλότερο τζίρο. Στα 1,08-1,14 ευρώ συνεχίζεται η διακύμανση της μετοχής με ιδιαίτερα προσεκτικούς και τους πωλητές και τους αγοραστές. Αναμενόμενη στάση όσο παραμένει η αβεβαιότητα (ειδικότερα ο χρόνος, οι προυποθέσεις μίας...λύσης/διεξόδου) με τα χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια να παραπέμπουν σε κάτι πιο σαφές μετά την Τετάρτη (και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουνίου/συνεδρίαση triple witching).

Συναλλακτικά και σήμερα στη μετοχή της Eurobank έχει διακινηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός τεμαχίων ενισχύοντας τις εκτιμήσεις περί αναδιάταξης δυνάμεων στα "χαμηλά" του τραπεζικού τίτλου.

Στα 0,28 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που όσο συντηρείται πάνω από τα 0,30 ευρώ κρατά ενεργή την βραχυπρόθεσμη φορά. Στα 0,439 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, που για ακόμη μία συνεδρίαση έχει το μεγαλύτερο (σε απόλυτο ποσοστό ) εύρος διακύμανσης/μεταβολής.

Κινητικότητα και στα 3 warrants, περισσότερο σε ΑΛΦΑ τπ, ΠΕΙΡ τπ καθώς στην αγορά προεξοφλείται πως εάν αντιδράσει ανοδικά ο κλάδος, οι μετοχές θα ακολουθήσουν σχεδόν αντανακλαστικά και τα "δικαιώματα".

Θυμίζουμε, πως το ADR της ΕΤΕ συνέχισε την υποχώρηση του προς τα 1,27$ αλλά νωρίτερα τα Συμβόλαια της ΕΤΕ (στο ΧΠΑ) είχαν οριακό premium.

Πτωτικές τάσεις για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25. Με απώλειες, ΓΕΚ/Τέρνα (1,71), Grivalia (7,58), ΕΥΔΑΠ (5,68), Lamda Development (3,97), MOH (7,73), Jumbo (8,13), FF Group (23,5), TITAN (20,8), Τέρνα Ενεργειακή (3,18 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν Attica Bank, MIG, Trastor, Frigoglass.

Εικόνα αναμονής και στα Παράγωγα, και στην αγορά ομολόγων.

Ειδικότερα στην δεύτερη η απόδοση του 10Υ μετά την...εκτίναξη της Παρασκευής αποκλιμακώθηκε εν μέρει (απόδοση αγοράς 11,50%, απόδοση πώλησης 11,15%).

Mε σημαντικές απώλειες το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η τουρκική λίρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v