Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με... κομμένη την ανάσα

Σταθεροποιητική εκκίνηση στο ΧΑ, με τη διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο και εν όψει των βραδινών επαφών Τσίπρα. Το βλέμμα και στις αποφάσεις της ΕΚΤ. Το κλίμα στις αγορές. Τα κρίσιμα όρια για τους δείκτες.

Στην αναμονή η κυβέρνηση εν όψει της συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ - Ολάντ, την ώρα που σε δημοσίευμα των Financial Times περιγράφεται η απόλυτη απαισιοδοξία. Εάν το σχετικό άρθρο του Peter Spiegel δεν είναι... προβοκάτσια, τότε η «έκρηξη» Γιούνκερ πως η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δημιουργεί νέα δεδομένα, ενδεχομένως απρόβλεπτα.

Εάν..., λέμε, έτσι έχει η κατάσταση, εάν..., καθώς τα ασφυκτικά χρονικά και χρηματοδοτικά περιθώρια εκπνέουν οσονούπω, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τις αγορές.

Σε ακριβώς αντίθετο κλίμα είχε προηγηθεί η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν πως ίσως υπάρξει ένα staff level agreement που θα μπορεί να κατατεθεί στο Eurogroup.

Εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup να σημειώνει πως ακόμη οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία και την ΕΚΤ να δίνει σήμερα το στίγμα προθέσεων όσων θα ακολουθήσουν αργότερα στη συνάντηση των τριών ηγετών.

Για ραντεβού στα τυφλά και σκληρή στάση των δανειστών, κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη, ενώ στη Γερμανία έκτακτη συνάντηση Μέρκελ - Γκάμπριελ για την Ελλάδα καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και τα ελάχιστα περιθώρια που έχουν απομείνει. Το αρνητικό για την Αθήνα είναι το γεγονός πως εκτός από το παραδοσιακά συντηρητικό CSU, έχει βαρύνει επικίνδυνα το κλίμα και οι συσχετισμοί στο κυβερνητικό CDU, με τους περισσότερους από κάθε άλλη φορά (από το 2012, εάν θυμάμαι καλά...) βουλευτές να εισηγούνται «ακραίες λύσεις».

Συνεπώς, εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση (και το πιθανότερο οι αμέσως επόμενες) εύλογα θεωρείται «κολασμένη» από αρκετά χρηματιστηριακά στελέχη και ανθρώπους της αγοράς οι οποίοι παρακολουθούν τις κρίσιμες εξελίξεις με... κομμένη τη ανάσα.

Το κλίμα είναι βαρύ και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική τη χθεσινή υποχώρηση του DAX σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν 4 μηνών, καθώς ενδοσυνεδριακά «χάθηκαν» και οι 11.000 μονάδες. Έως τις 10.864 μονάδες υποχώρησε το γερμανικό χρηματιστήριο, μετά από ένα πτωτικό σερί αρνητικών συνεδριάσεων και την ώρα που η εικόνα σε σημαντικές αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης ουδεμία σχέση έχει με το προ δύο εβδομάδων καλό κλίμα και αισιοδοξία.

Στην πρίζα όμως και η Φρανκφούρτη, καθώς στην ΕΚΤ γνωρίζουν πολύ καλά πως οποιοδήποτε «ελληνικό ατύχημα» θα εκτινάξει το κόστος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα ύψη, πυροδοτώντας αλυσιδωτές «εκρήξεις» σε ομόλογα και ισοτιμίες του ευρώ.

Όπως σημείωνε έμπειρος παράγων τις τελευταίες ημέρες, πράγματι το κλίμα είναι βαρύ και στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζονται οι εκροές αμερικανικών κεφαλαίων. Οι κινήσεις των insiders έχουν τη σημασία τους και θα αποσαφηνισθούν σύντομα.

Στο Χ.Α., η χθεσινή συνεδρίαση προφανώς και δεν μας έκανε σοφότερους με την πλειονότητα των επενδυτών να τηρεί στάση αναμονής. Χαμηλότερα των 780 μονάδων σε «κλείσιμο» ο Γενικός Δείκτης (τεχνικά αρνητική ένδειξη), ακριβώς στο όριο των 230 ο FT 25 (ήξεις... αφήξεις, δηλαδή), με τον ΔΤΡ εμφανώς αδύναμο χαμηλά στην περιοχή των 610-615 μονάδων.

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη αρκεί να μην παραβιαστούν οι σημαντικές στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες. Για τον Γ.Δ. σημείο δοκιμασίας θεωρούνται οι 764 μονάδες (χαμηλό χθεσινής συνεδρίασης), για τον FT 25 οι 227 μονάδες είναι σημαντικές (διέρχεται το ύψιστης σημασίας επίπεδο στήριξης 78,6%), για τον ΔΤΡ οι 580 παραμένουν χαμηλό σημείο αναφοράς.

Μετοχές-σηματωροί για σήμερα η Alpha Bank μετά το χθεσινό 5,26% στο 0,30 ευρώ, η ΕΤΕ καθώς έχασε σε «κλείσιμο» και το 1,09 ευρώ, η CC HBC που δεν θα πρέπει να χάσει τα 19 ευρώ (18,91 ευρώ χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό), ο Τιτάνας που θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα 21 ευρώ και οι Motor Oil, Μυτιληναίος λόγω της χθεσινής κίνησής τους με ισχυρούς αγοραστές.

Στα παράγωγα μειωμένες ήταν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.557 συμβόλαια). Μειώθηκαν, ελαφρώς, οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.725 συμβόλαια.

Το ΣΜΕ του FT 25 (συνολικά 7.180, 6.576 για τον Ιούνιο και 604 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 231) κινήθηκε μεταξύ 229 και 237,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (350.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.407), Alpha Bank (7.945), Εθνική (20.888), Πειραιώς (18.954), Eurobank (9.767), ΟΤΕ (337), MIG (665), ΟΠΑΠ (475), Μυτιληναίο (111), ΓΕΚ (155), Frigoglass (110), Jumbo (117).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 67%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλός στα 262 δικαιώματα (133 calls και 129 puts).

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα premium των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουνίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 0,23% και μεταξύ των 229 και των 237,75 μονάδων.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 7.180 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 42.987 συμβολαίων.

Το ADR της ΕΤΕ στο NYSE οριακά ψηλότερα (0,80%) στο 1,26 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v