Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παγωμένος» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στο ΧΑ, με τον τίτλο της Alpha Bank να καταγράφει κέρδη υψηλότερα του 4%. Σε... ημιαργία παραπέμπει ο ιδιαίτερα ισχνός τζίρος συναλλαγών. Ανοδος για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάνα. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Εθνική, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Lamda.

Εξαιρετικά αναιμική αποδείχθηκε η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών και παρά το διήμερο μπαράζ πωλήσεων που έχει προηγηθεί, δείχνουν να επιστρέφουν σε αναζήτηση κατεύθυνσης, πιθανότατα περιμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής από τη Wall Street.

Ρεκόρ... βαρεμάρας δείχνει να διεκδικεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που "κατόρθωσε" να υπερκεράσει τα 10 εκατ. τζίρου μετά τις 16:00 και με τον Γενικό Δείκτη να αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Το τελευταίο έχει την απλή εξήγηση της απόλυτης ρηχότητας της Αγοράς, καθώς λείπουν τόσο οι αγοραστές, όσο και οι πωλητές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως μόλις διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών έστω και ελάχιστες εντολές λίγων χιλιάδων τεμαχίων σε δεικτοβαρείς τίτλους, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και ο Γενικός Δείκτης, σε δεύτερη φάση, δίνουν αξιοπρόσεκτη κίνηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση (!)

Μετά τις 16:00 ο Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καταγράφει οριακές απώλειες, παρά τα ανοδικά "καύσιμα" από το +4,94% του τίτλου της Alpha Bank.

Βοήθειες στον Δείκτη από Ελλάκτωρα (+1,2%), Μυτιληναίο (+2,49%), ΔΕΗ (+0,71%), ΟΠΑΠ (+1,43%), ΕΧΑΕ (+2,33%) και Τιτάνα (+2,68%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% κινούνται Grivalia, EEE, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

Επαγγελματίες του χώρου απέδωσαν το ξαφνικό ανοδικό τίναγμα (που συνέβη νωρίτερα) στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες "η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην οικονομική στήριξη των εταίρων, εάν τηρήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές", τονίζοντας ότι κάθε νέα πληρωμή προς την Αθήνα συνδέεται με την επίτευξη προαπαιτούμενων.

"Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τα όργανα της ΕΚΤ δεν πρόκειται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών στην Ελλάδα", τόνισε, σημειώνοντας ότι αμέσως μετά θα γνωρίζουμε πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους (σ.σ. Στελέχη του ευρωσυστήματος τόνιζαν από το πρωί σε δημοσίευμα του Euro2day.gr ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα "τρέξει").

Στα περίπου 2 προς 1 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ χαμηλότερα του 25άρη ασφαλώς και την παράσταση "κλέβει" η διαφαινόμενη έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΒΑΛ.

Από εκεί και πέρα, καλό θα είναι οι λίγοι ενεργοί παίκτες να μην "παρασύρονται" από τέτοιου είδους "ξεσπάσματα" του Δείκτη, καθώς το σκηνικό μπορεί να αλλάξει άρδην, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι χαμηλές συναλλαγές συντηρούν το Χ.Α. σε "θερμοκήπιο μεταβλητότητας".

Περισσότερα δείγματα γραφής θα πάρουμε προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, όταν και θα μπει στην "ενεργό δράση" η Wall Street.

Εξαιρετικά χαμηλές παραμένουν οι συναλλαγές για το συμβόλαιο του δείκτη στην Αγορά Παραγώγων, όπου και διατηρείται το μικρό premium.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v