Hπια άνοδος για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Μικρά κέρδη καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Στα ανοιχτά μέτωπα στο εξωτερικό και το εσωτερικό παραμένει στραμμένη η προσοχή. Το βλέμμα και στις διεθνείς αγορές. Κρίσιμα τα επίπεδα των 160-165 μονάδων για τον FT 25. Kινητικότητα σε τράπεζες, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Aegean.

Εντός, μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Εκτός, πετρέλαιο και εταιρικά αποτελέσματα "έδωσαν φτερά" σε ευρωαγορές και Wall Street.

Τα κάτω... πάνω χθες στο Χ.Α., με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναλύει τις λεπτομέρειες μίας πραγματικά ενδιαφέρουσας συνεδρίασης, που και ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο είχε και θετικό αποτέλεσμα σε "κλείσιμο" δεικτών, μετοχών-σηματωρών.

Η θεαματική βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, όπως αυτό αποτυπώθηκε για τις ευρωπαϊκές στο σημαντικό "γύρισμα" του DAX στη Φρανκφούρτη, αποκόλλησε και την ελληνική από τα χαμηλά της. Με αιχμή τις τράπεζες, οδηγό την Εθνική και την πλειονότητα των υπερπιεσμένων blue chips να ακολουθούν σχεδόν αντανακλαστικά, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,15% στις 546 μονάδες, ο FT 25 κατά 2,39% στις 152, με τον τραπεζικό κατά 3,99% στις 42 μονάδες.

Μεγέθη συναλλαγών/τζίρου ικανοποιητικά, συνεκτιμώντας το αρχικό μουδιασμένο/επιφυλακτικό ξεκίνημα, τη διόρθωση στα πρώτα 45'+ της συνεδρίασης, την εν μέσω αγροτικών μπλόκων και πολιτικής έντασης Τρίτη, που προοιωνίζονταν τα της μετωπικής των δύο "μονομάχων" στη Βουλή, αργότερα το βράδυ.

H Μαρίνα Μάνη εξηγεί γιατί το Μαξίμου θεωρεί εύστοχη την επιλογή του πρωθυπουργού να προκαλέσει τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Φίλιππος Πανταζής αναλύει το στίγμα και τα μηνύματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να έχουμε πληρέστερη εικόνα όσων διαδραματίσθηκαν χθες.

Είτε πρόκειται για μία κίνηση -κυρίως τεχνικής μορφής- συνακόλουθη της ισχυρής αντίδρασης εκτός, είτε για μία μέτριου κόστους επιχείρηση προεξόφλησης, η ουσία είναι πως για τον FT 25 η υπέρβαση των 148 μονάδων (Εκηβόλος στις 22/1), αφού είχε επιβεβαιωθεί η σημαντική περιοχή των 141 μονάδων (ομοίως στις 22/1), οδήγησε τον "μεγάλο δείκτη" πάνω από την τοπική μορφή των 151 μονάδων. Εξέλιξη, κυρίως τεχνική, που εικάζεται ότι "έλυσε" αρκετές εντολές αγορών σε πλειάδα μετοχών του δείκτη. Επρόκειτο για μετοχές-σηματωρούς και blue chips που είχαν υπερπιεσθεί τις προηγούμενες ημέρες και με βάση την εικόνα τους δικαιολογούνταν ένα ανοδικό... ξέσπασμα. Οπερ συνέβη χθες.

Η τεχνικότητα -ακόμη και για όσους δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην Τεχνική Ανάλυση- επιβεβαιώθηκε πλήρως χθες στην περίπτωση των Αεροπορίας Αιγαίου, ΟΠΑΠ και Folli Follie, ενώ λίγο έλειψε και σε άλλες 3-4 μετοχές του δείκτη.

Για τα εκτός, χιλιοειπωμένα, το 2016 -τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνό του- θα χαρακτηριστεί από αυξημένη μεταβλητότητα, εναλλαγές, "εκρήξεις" και "βυθίσεις", αλλά σε μία κίνηση διεθνώς να εξευρεθούν ισορροπίες μετά την περυσινή "κορύφωση" (ιστορικά υψηλά σε Wall Street, DAX - πολυετείς κορυφές για CAC 40, IBEX, MIB κ.ά.).

Στο χθεσινό σχόλιό μας κάναμε λόγο για πιθανή προσπάθεια των ισχυρών χεριών (ειδικά σε μη τραπεζικά χαρτιά) να μαζέψουν την προσφορά σε "τοπικούς πυθμένες" μετά από σημαντική διόρθωση, συνέπεια της μείωσης θέσεων από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Καλοδεχούμενη αδιαμφισβήτητα η χθεσινή αντίδραση, με τον Βασίλη Μαρκάκη να "μετρά" πως εάν καλύψει το πτωτικό gap των 158 μονάδων, θα μπορεί να θεωρηθεί ένα καταρχήν πειστικό βήμα αποκόλλησης από τα "χαμηλά".

Η υπέρβαση των 158 μονάδων αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας. Για την ουσιαστική βελτίωσή της απαιτείται η πειστική υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 162-166 μονάδων.

Σε αναθεώρηση της θέσης των πωλητών/short με τη λήψη αντίθετων θέσεων αγοράς/long δικαιολογείται -με μεγάλο βαθμό ασφάλειας- μόνο με την κάλυψη και του τελευταίου πτωτικού gap, δηλαδή κίνηση του FT 25 υψηλότερα και των 176 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη, το χθεσινό κλείσιμο μας φέρνει κοντά στη δοκιμασία των σημαντικών 555-565 μονάδων (ως προηγούμενο χαμηλό-στήριξη του Γ.Δ., πλέον αντίσταση), όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα...

Για τον Δείκτη Τραπεζών, ο Ηλίας Ζαχαράκης θεωρεί σημαντική την υπέρβαση/επιβεβαίωση των 44 μονάδων, η ΕΤΕ "βλέπει" το 0,268 ευρώ, ο Μυτιληναίος δίνει κατοχύρωση πάνω από τα 3,21 ευρώ, σε ΕΧΑΕ και ΚΡΙ ΚΡΙ χρήζει προσοχής η αύξηση συναλλαγών, ο ΟΛΠ κατοχυρώνει τα 12,60 ευρώ, ενώ και η MIG έχει σήμα long από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Στα υπόψη η... μαζική εκ νέου κάλυψη της αγοράς μετοχών από Moody's (κυρίως για Εθνική λόγω Finansbank), από Citigroup (παραμένει overweight και για Ελλάδα), από Eurobank Equities (θέτει νέες τιμές-στόχους για τράπεζες, ξεκινά και πάλι κάλυψη).

Οπως επίσης ειδήσεις, όπως αυτή που αναφέρει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης, για το ενδιαφέρον της Τεχεράνης για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v