Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Ξαναβλέπει» τις 550 μονάδες

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στην περιοχή των 155 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς. Άνοδο καταγράφουν Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΛΠ. Στις τράπεζες σχεδόν το 70% του τζίρου.

Χαλαρό ανοδικό ξεκίνημα από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα. Μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές, ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές, έως τις 552 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν από νωρίς στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της φοράς μετά τον τελευταίο καθοδικό κύκλο.

Στα επίπεδα των 9.830 μονάδων ο DAX, που "μετρά" απώλειες 8,59% από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη, που κυμαίνεται στην περιοχή των 550 μονάδων, οι απώλειες φθάνουν σε 13,17% από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, στα καθ' ημάς, από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς φαίνεται ως πολύ πιθανό πως θα αποφευχθεί η διεύρυνση των μηνιαίων απωλειών για τον ΓΔ πέραν του ποσοστού 15,4%, που μέχρι σήμερα αποτελεί το χειρότερο... ρεκόρ για τον μήνα Ιανουάριο, παρακολουθώντας το ΧΑ από το καλοκαίρι του '87.

Σε γενικές γραμμές, ήπιο κλίμα στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ελαφρώς υψηλότερα (ενδεικτική η εικόνα των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο του Μιλάνου), με τον ΔΤΡ να κερδίζει ακόμη λίγους πόντους, θυμίζοντας το "νέο ιστορικό ελάχιστο" των 36,62 μονάδων που σημειώθηκε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Εως το 1,91 ευρώ η μετοχή-σηματωρός της Alpha Bank, συνεχίζει προς το 0,269 ευρώ η οδηγός Εθνική, περνώντας το όριο του 0,268 ευρώ που είχε τεθεί ως πρώτη αλλά σημαντική τεχνική περιοχή/αντίσταση.

Να συνεκτιμηθεί πως και σήμερα, κυρίως σε Alpha Bank, ΕΤΕ, επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού στον κλάδο, με ανάλογα υψηλές θέσεις στην αγορά Παραγώγων. Περισσότερα από 1.270 Συμβόλαια στη μετοχή της Alpha Bank σε premium, πάνω από 850 ΣΜΕ στην ΕΤΕ, επίσης σε λίγο υψηλότερη τιμή/premium.

Σε μόλις 1 από τις 25 μετοχές του δείκτη επέμεναν μέχρι πριν λίγο οι πωλητές (σε ΟΠΑΠ στο εύρος των 6,62-6,85 ευρώ), ενώ σε Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil και Jumbo οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν κοντά στις χθεσινές τιμές.

Με τον ΟΠΑΠ λίγο χαμηλότερα, οι αγοραστές υπερισχύουν σε ΟΤΕ και ΔΕΗ με συναλλαγές έως τα 7,97 και 3,40 ευρώ αντίστοιχα. Στα 8 και στα 3,50 ευρώ οι τιμές-σημεία αναφοράς για ΟΤΕ και ΔΕΗ, που βραχυπρόθεσμα μπορεί να υπερβούν.

Στα 3,22 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 3,92 των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 14,05 των FF Group, στα 13,28 ευρώ του ΟΛΠ κ.α.

Για τη μετοχή του ΟΛΠ να συνεκτιμηθεί πως και σήμερα πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές και τζίρος που φτάνει στις 300 χιλιάδες ευρώ. Χωρίς πράξη λίγο πριν τις 11:25 στη μετοχή του ΟΛΘ.

Στο 1,23 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 2,16 ευρώ της Τέρνα Ενεργειακής, στα 4,60 των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Από τη "μεσαία κεφαλαιοποίηση" ξεχωρίζουν οι μετοχές της MIG (σχετική αναφορά στο προσυνεδριακό σχόλιο), της Intrakom και του Φουρλή. Στο 1,63 ευρώ η μετοχή της Frigoglass.

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης, είχαν αλλάξει χέρια περί τα 15 εκατ. τεμάχια, αξίας 8,6 εκατ. ευρώ.

Το 68% του τζίρου στις τράπεζες, συγκριτικά ικανοποιητικός στους τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, FF Group, TITAN κ.α. μη τραπεζικούς, ενισχύοντας την εκτίμηση πως "ισχυρά χέρια" ξανά τοποθετούνται από τα "χαμηλά" της προηγούμενης εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v