Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κοιτά ξανά προς το 500άρικο ο Γενικός Δείκτης

Ευρεία άνοδο αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών για την ελληνική αγορά. Πολλά τα ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό αλλά βοήθεια από τις διεθνείς αγορές. Πρωταγωνιστούν σε άνοδο οι τράπεζες, ακολουθούν ΔΕΗ, Coca Cola, OTE, ΟΠΑΠ.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με αφορμή τη συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας, πάνω από τις 490 νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.

Με σημαντικές αγορές σε ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησε η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, ωθώντας υψηλότερα την πλειονότητα των βασικών δεικτών και κλάδων.

Με τον αέρα των ευρωπαϊκών αγορών, στο Χ.Α. από τις πρώτες κιόλας εντολές επιχειρήθηκε η υπέρβαση των 490 μονάδων με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ο ΔΤΡ έφθασε προ ολίγου έως 5% υψηλότερα, με αγοραστές και στις 4 συστημικές μετοχές. Το 60% του τζίρου σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, καθώς από την αρχή σημειώνεται ικανοποιητική διάχυση σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips, ειδικότερα δε σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ αλλά και Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, το γεγονός της διάχυσης και σε μετοχές blue chips έρχεται να ενισχύει την τάση που διαμορφώνεται από την προηγούμενη εβδομάδα, παραπέμπει δε σε προσπάθεια «ισχυρών χεριών» να βάλουν φρένο στην απαξίωση των εισηγμένων, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάσχεσης της διόρθωσης και να διαμορφωθούν συνθήκες ισορροπίας σε επιλεγμένους τίτλους που εδώ και μήνες αποτελούν σταθερές (κυρίως) των ξένων παικτών.

Το γεγονός ότι από τα τελευταία χαμηλά των προηγούμενων συνεδριάσεων έχουν ενταθεί (συγκριτικά πάντα) οι αγορές στους τίτλους των Coca Cola, Motor Oil, αλλά και Τιτάν, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίου κ.ά. δείχνει πως σε ορισμένους επενδυτικούς κύκλους κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως για ορισμένα blue chips έχουν σχηματιστεί (ή σχηματίζονται) «πυθμένες»/ελάχιστες τιμές.

Πρόκειται κυρίως για «ισχυρά χέρια» που προεξοφλούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το «ασφαλιστικό» θα περάσει, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο. Ποντάρισμα που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί, ωστόσο επιμέρους κινήσεις προεξόφλησης παρατηρούνται εδώ και ημέρες στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με την αντίδραση του ΔΤΡ προς τις 30-31 μονάδες να επαναφέρει σε ισχύ το βραχυπρόθεσμα ανοδικό σενάριο, θυμίζοντας ότι σωρευτικά η απόδοση του δείκτη ενισχύεται στο 14,64% σε διάστημα εβδομάδος. Όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας του Σαββάτου-Κυριακής, από την εικόνα του κλάδου και την πορεία του δείκτη θα κρινόταν κατά πόσον το Χ.Α. θα επιχειρούσε εκ νέου προς τις 500 και προς τις 137 μονάδες ο FT 25.

Σημαντική η απόδοση για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, σημειώνοντας πως νωρίτερα ολοκληρώθηκε και νέα συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με κύριο θέμα αυτό των «κόκκινων δανείων. Στον «μπούσουλα» για τα κόκκινα δάνεια αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, ενώ, όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου (την Κυριακή), ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζητούσε ο Γιάννης Στουρνάρας, θεωρώντας υπό αυτή την προϋπόθεση εφικτή την ανάκαμψη στο τέλος του 2016.

Σε... συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κυρίως το γερμανικό, το Χ.Α., αφού «έκανε μία κοιλιά» λίγο πριν από τις 11:00 (επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των 480 μονάδων), αντέδρασε εκ νέου ανοδικά μόλις ο DAX υπερέβη το όριο των 9.500 μονάδων.

Από το σημείο εκείνο και στη συνέχεια ενισχύθηκαν οι αγορές και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και των ΕΧΑΕ, Viohalco, Μυτιληναίου, ΕΥΔΑΠ, αν και τη διαφορά στη διακύμανση των δεικτών την κάνει η δεικτοβαρής Coca Cola.

Από τις σηματωρούς μας η Coca Cola, με νέα κίνηση προς τα 18,85 ευρώ, καθώς υπερβαίνει τον στόχο των 18,48 ευρώ που είχε τεθεί (στον Εκηβόλο της 19ης/2), εστιάζοντας στη σπουδαιότητα της εν λόγω περιοχής (σ.σ. των 18,48 ευρώ). Ωστόσο, να συνεκτιμηθεί πως η τρέχουσα κίνηση πραγματοποιείται με λίγες συναλλαγές/χαμηλό τζίρο, κάτι που απαιτεί την προσοχή μας.

Αντιθέτως, με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο ενισχύεται η μετοχή του ΟΤΕ (έτερος σηματωρός μας), με την τιμή να υπερβαίνει εκ νέου τα 7 ευρώ, με υψηλή προ ολίγου τα 7,18 ευρώ (θυμίζοντας στον Εκηβόλο της 18ης/2 πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άνοδος υψηλότερα των 7,16 ευρώ).

Χαμηλού κόστους η αντίδραση, καθώς μετά από μία ώρα συνεδρίασης ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ. Οι δε συναλλαγές μετά βίας έφταναν τα 14 εκατ. μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v