Ηρθαν τα… κάτω-πάνω στο Χρηματιστήριο

Ολική ανατροπή προκάλεσε η ειδησεογραφία από τις Βρυξέλλες και το Eurogroup. Από τις αρχές του 2014 είχε να δει η αγορά σερί με οκτώ ανοδικά κλεισίματα. Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις με το βλέμμα και στον Μάριο Ντράγκι. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

"Να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο", κάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες από Ευρωπαϊκές Πηγές, ο επικεφαλής του Eurogroup τους Υπουργούς Οικονομικών στη συνεδρίαση του Οργάνου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ αύριο επιστρέφουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα και τα παραπάνω ήταν το "καύσιμο" που άλλαξε άρδην την εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α., δίνοντας τον "τελευταίο λόγο" στους αγοραστές και κλείνοντας τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στα υψηλά ημέρας και με θετικό πρόσημο.

Αξίζει μάλιστα, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της έκπληξης, να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 16.10, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., σημείωναν νέα χαμηλά ημέρας, για να έλθει το "come back" των "καθυστερημένων" αγοραστών.

Κατόπιν της σημερινής, απόλυτα "επεισοδιακής" συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το ανοδικό σερί και συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σημειώνοντας ρεκόρ 26 μηνών (οκτώ συνεχόμενα "πράσινα" κλεισίματα ο Γενικός Δείκτης είχε να "δει" από το διάστημα 30/1 έως και 10/2/2014).

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως οι επόμενες δύο εβδομάδες του Μαρτίου που ξεκίνησαν σήμερα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, καθώς "σέρνουν" πληθώρα, όχι μόνο πολιτικοοικονομικών (Προσφυγικό - Ασφαλιστικό – Αξιολόγηση), αλλά και καθαυτού χρηματιστηριακών νέων (αλλαγές του οίκου FTSE στην κατηγοριοποίηση της Αγοράς).

Από την άλλη, οι Διεθνής Επενδυτική Κοινότητα, θα συνεχίζει να "παίρνει στοιχήματα" με καταλυτικές ημερομηνίες τις 10 και 15 - 16/3.

Πιο συγκεκριμένα, ασφαλώς και η ημερομηνία καταλύτης για Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι το διήμερο 15 - 16/3, όταν και οι Αγορές θα πληροφορηθούν τις σκέψεις και πιθανόν την επόμενη κίνηση της Fed. Όμως δεν είναι λίγα αυτά που θα έχουν μεσολαβήσει μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Έτσι σήμερα, πολλά θα κριθούν από την Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup, ενώ την Πέμπτη 10/3 ο Mario Draghi θα αναλάβει την διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης στις Αγορές, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχες και ελάχιστοι πείθονται από την επιχείρηση αντίδρασης, από τα πρόσφατα χαμηλά.

Στις 11/3 αναμένεται ο "χρησμός" της Fitch για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας και στις 18/3 οι επερχόμενες αλλαγές από τον οίκο FTSE, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Την ίδια μέρα, στο Χ.Α. θα έχει "γκολ και θέαμα", καθώς οι τελευταίες υποχρεωτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, συμπίπτουν με το triple witching Μαρτίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ξεκινώντας από την σημερινή συνεδρίαση και το εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ανάδυση έκπληξη, ο Τραπεζικός δείκτης (+2,35%) είχε φθάσει να υποχωρεί έως τις 35,77 μονάδες (-5,4%), ο τίτλος της Alpha Bank (+1,79%) μέχρι τα 1,60 ευρώ (-4,76%), της Εθνικής (+5,86%) μέχρι τα 0,21 ευρώ (-5,41%), της Eurobank (+4,23%) μέχρι τα 0,622 ευρώ (-6,04%) και της Πειραιώς (-1,72%) μέχρι τα 0,154 ευρώ (-11,49%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Η σημερινή εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχετικά ελεγχόμενη, όμως η γενικότερη αίσθηση είναι πως το σύνολο των ημερήσιων traders ήταν στην πλευρά των πωλητών, μέχρι την καταγραφή των χαμηλών ημέρας, συνεχίζοντας τις κινήσεις κατοχύρωσης που είχαν ξεκινήσει από την συνεδρίαση της Παρασκευής και μεταφέροντας τα όποια βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" σε άλλους τίτλους του 25αρη.

Σε κάθε περίπτωση και για όσους διατηρούν ακόμα θέσεις "long", σε Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αυτοί ίσως θα έπρεπε να το "ξανασκεφτούν" σε περίπτωση που αρχίσουν να σημειώνονται κλεισίματα χαμηλότερα των 1,51 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,20 ευρώ για την Εθνική, των 0,55 ευρώ για την Eurobank και των 0,14 ευρώ για την Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική, ότι οι πτωτικές μετοχές, ενδοσυνεδριακά ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών και ότι οι "κόκκινοι" τίτλοι "οδήγησαν την κούρσα" από αρχής μέχρι τέλους και έχασαν την πρώτη θέση με "σκληρό φώτο φίνις" και μέσω των τελικών δημοπρασιών.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε "ακούσματα" - πληροφορίες από την Σύνοδο Κορυφής και το επικείμενο Eurogroup, αλλά και σε κινήσεις - τοποθετήσεις σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, που στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν "front running", με "άνοιγμα στοιχημάτων" και με "φόντο" τις προσδοκώμενες εισροές, λόγω της κατηγοροιοποίησης της Εγχώριας Αγοράς από τον οίκο FTSE, με καταλυτική ημερομηνία την 18η τρέχοντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της Bank of America - Merrill Lynch, που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του οίκου FTSE θα έχουν ως συνέπεια το Χ.Α. να έχει τις δεύτερες υψηλότερες εισροές μετά από το Ηνωμένο Βασίλειο, για το rebalancing των δεικτών του FTSE. Οι συνολικές αλλαγές για όλες τις Αγορές προσδιορίζονται στα $4,2 δισ με 81 προσθήκες και 53 διαγραφές μετοχών".

Για την Ελλάδα, οι εισροές που υπολογίζει η Bank of America - Merrill Lynch ανέρχονται στα 288,9 $εκατ., πόσο που ξεπερνάει την προγενέστερη ανώτερη εκτίμηση των 250 εκατ. ευρώ. Εκτιμάει ότι οι Ελληνικές συμμετοχές στον δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών θα αυξηθούν από πέντε που είναι ήδη σε έντεκα. Πλην των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς που συμμετείχαν ήδη στον δείκτη των Ανεπτυγμένων Αγορών, οι έξι νέες προσθήκες θα είναι: Eurobank, Jumbo, Τιτάν, F.F. Group, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Eurobank, Alpha Bank και Jumbo θα εμφανίσουν τις υψηλότερες εισροές της τάξεως των $41 εκατ. Ακολουθούν ΟΤΕ και Τιτάν με $33 εκατ. και $28 εκατ., ΟΠΑΠ με $24 εκατ., Εθνική Τράπεζα με $21 εκατ., F.F. Group και Motor Oil με $19 εκατ., Πειραιώς με $14 εκατ. και Ελληνικά Πετρέλαια με $9 εκατ. δολάρια.

Αν συνυπολογιστούν οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές των παραπάνω τίτλων, οι καθαρές εισροές εμφανίζονται ότι θα χρειαστούν περισσότερες ημέρες για να ολοκληρωθούν στις μετοχές των Τιτάν, F.F. Group και Motor Oil, όπου ο δείκτης πιθανές εισροές προς τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπερνά τις 20 φορές.

Ιδιαίτερα υψηλή είναι η σχέση εκτιμώμενων εισροών και ημερήσιων συναλλαγών στις περιπτώσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και Jumbo, με δείκτες της τάξεως των 11,4 και των 9 φορών αντίστοιχα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, επόμενο ήταν τα πρώτα "στοιχήματα" να τα πάρουν οι τίτλοι των Folli Follie Group (+5,4%) και Τιτάνα (+5,41%), ενώ σημαντικότατες "βοήθειες", ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έδωσε η μετοχή της ΕΕΕ (+2,76%), καθώς ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε με θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Προς το τέλος και με την αφύπνιση των αγοραστών, σημαντικές "βοήθειες" στον Γενικό Δείκτη, πλην του γυρίσματος των Τραπεζικών τίλων, έδωσαν και οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,29%), Ελλάκτωρ (+4,48%) και ΟΠΑΠ (+2,64%).

Η μετοχή της FF Group από την αρχή του χρόνου

Επιστρέφοντας στους Δεικτοβαρείς, θετικούς, πρωταγωνιστές ημέρας και κατόπιν επικοινωνίας του γράφοντος την στήλη με τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, σύμφωνα με υπολογισμούς αναμένονται καθαρές εισροές 1,1 εκατ. μετοχών στην περίπτωση της Folli Follie Group και 1,5 εκατ. μετοχών στην περίπτωση του Τιτάνα.

Παρά το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις που έλαβαν χώρα σήμερα και θα ακολουθήσουν σε κάποιες από τις επόμενες συνεδριάσεις, για τις δύο προαναφερθείσες μετοχές, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "ειδικών συνθηκών" και με άγνωστο χρονικό ορίζονται, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και οι δύο μετοχές έχουν δώσει αγοραστικό σήμα, ενώ κινούνται σε υψηλά τρέχοντος έτους και όχι μόνο.

Στην περίπτωση της Folli Follie Group, ο τίτλος έχει δώσει αγοραστικό σήμα με την υπέρβαση των 13,77 ευρώ, ενώ το "stop" για τους "long" έχει ανέβει στα 13,89 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 15,98 και 15,36 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 18,80 και 20,10 ευρώ.

Στην περίπτωση του Τιτάνα, αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, η επόμενη "μάχη" θα δοθεί με την εξαιρετικά ισχυροποιημένη αντίσταση των 20,24 ευρώ, ανοδική διαφυγή από την οποία θα ανοίξει τον δρόμο για minimum κίνηση στα 21,80 ευρώ. Κοντινή στήριξη στα 18,30 ευρώ και κύρια στα 17,50 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τιτάνα από την αρχή του έτους

Πάρα πολλά θα έχουν κριθεί μέχρι αργά το βράδυ, όταν και θα υπάρχουν τελικές αποφάσεις από Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup, εκτιμά το σύνολο των εγχώριων αναλυτών.

Και επειδή οι ειδήσεις - διαρροές όσον αφορά την Σύνοδο Κορυφής αλλάζουν ώρα με την ώρα, καλό θα ήταν να τύχουν υπενθύμισης οι ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και είχαν σχέση περισσότερο με το θέμα της Αξιολόγησης, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η επιστροφή των Θεσμών είναι "επί θύραις".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "την πώληση των 'κόκκινων' δανείων για όλες τις κατηγορίες, χωρίς εξαιρέσεις, ζητούν μετ' επιτάσεως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και απορρίπτουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις προτάσεις της Κυβέρνησης που έχουν ως στόχο την διατήρηση της πρώτης κατοικίας εκτός του πλαισίου πώλησης. Πρόκειται για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των δύο Πλευρών και ακόμη κι αν η εξαίρεση των Στεγαστικών, Καταναλωτικών και 'κόκκινων' δανείων προς Μικρομεσαίους Επιχειρηματίες πάρει μία μικρή παράταση (σ.σ. λήγει την 15η Μαρτίου) έως τον Ιούνιο δεν αναμένεται να ξεφύγει".

"H Γερμανία απορρίπτει τις εκκλήσεις να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, λόγω του Προσφυγικού, για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, που συμφωνήθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης", σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου, "οι Εκπρόσωποι των Δανειστών από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πιθανό να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των Μεταρρυθμίσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμίευση δόσεων και την συζήτησης για το χρέος".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "Μέχρι χθες το βράδυ και παρότι οι ζυμώσεις συνεχίζονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Δανειστές δεν έχουν βρει τη μεταξύ τους κοινή συνισταμένη αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού, του ύψους των μέτρων δηλαδή που θα κληθεί να εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση έως και το 2018, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, η απόσταση που χωρίζει τις απόψεις των Δανειστών φτάνει έως και τα 2 δισ. ευρώ".

"Ο κίνδυνος του 'Grexit' επιστρέφει, μετά από τρία μνημόνια και την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία", υποστηρίζει η Βρετανική εφημερίδα "Guardian". Στο άρθρο, όπου φιλοξενούνται οι απόψεις του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, επισημαίνεται πως το σημερινό Eurogroup θα κρίνει εν πολλοίς αν θα προχωρήσει η Αξιολόγηση από τους Θεσμούς, ή αν θα επιστρέψουμε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, όπως του Καλοκαιριού.
Τεχνικά, το "φίνις" της σημερινής συνεδρίασης, όχι μόνο εξέθεσε τις πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά τείνει να δημιουργήσει και νέα δεδομένα.

Θυμίζουμε πως η περιοχή του 420, που η Αγορά "πλήρωσε" στις 11 του Φλεβάρη ήταν το κάτω μέρος του πτωτικού καναλιού που ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί και συνήθως όταν αυτό "πληρώνεται" η κίνηση δίνει και πάλι το πάνω μέρος, που στην παρούσα είναι στην ζώνη του 630 - 640 μονάδων και που μόνο κατοχύρωση μπορεί να αλλάξει την μεγάλη μεσοπρόθεσμη εικόνα σε ανοδική.

Σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης κατοχυρώσει κλεισίματα υψηλότερα των 560 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 587 και 598 μονάδες. Παραμένουν ανοιχτά τα "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες, αλλά και το πρόσφατο στις 524,24 - 522,98 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Οι Αγορές κινούνται τις περισσότερες φορές προεξοφλητικά και στα θετικά και στα αρνητικά γεγονότα και ειδικά σε τέτοιες περιόδους η τεχνική ανάλυση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει κάποιος την Αγορά" εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αν θέλουμε να ψάξουμε αφορμές για τον λόγο που η Αγορά ανεβαίνει, μία πρώτη "γεύση" έδωσαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, μπροστά μας έχουμε πιθανή προσπάθεια να κλείσει η Αξιολόγηση, έστω και σε κομμάτια, την πιθανή εισροή σημαντικών κεφαλαίων λόγω ένταξής μας στις Αναπτυσσόμενες Αγορές, ενώ παράλληλα αναμένονται θετικές επαναξιολογήσεις τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Τραπεζικού κλάδου.

Από την άλλη, η Οικονομία συνεχίζει να κινείται σε ένα ασταθές περιβάλλον, χωρίς ακόμα να έχουμε κάποια γεγονότα που θα μας δώσουν σιγά - σιγά την πεποίθηση ότι αλλάζει ρότα.

Για να μπορέσει να ανακάμψει με γρήγορους ρυθμούς, χρειάζονται οι Μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο. Το Ασφαλιστικό είναι ίσως το πιο σημαντικό και δύσκολο αγκάθι, μιας και επηρεάζει άμεσα και το κόστος του Κράτους αφού από φόρους όσους και να βάλουν δεν πρόκειται να αυξήσουν έσοδα.

Η διαμάχη ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το IMF σίγουρα μας ωφελεί, μιας και θα βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στις Μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

"Θυμίζουμε πως αν καταφέρουμε και πάρουμε Αξιολόγηση τότε θα συμμετάσχουμε στο 'QE' κάτι που μπορεί να αλλάξει κάθετα τα δεδομένα. Κάποια deals, περισσότερο στο Εσωτερικό, δείχνουν ότι υπάρχει κινητικότητα ακόμα και στις παρούσες συνθήκες, με την Αγορά να περιμένει έστω και μικρή εξομάλυνση για να απελευθερώσει τις 'κοιμώμενες δυνάμεις' που έχει συσσωρεύσει το μεγάλο τελευταίο διάστημα" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Αυστραλιανό δείκτη ASX 200 (+1,04%) και τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για τον Ιαπωνικό Nikkei (-0,61%).

Απόλυτα επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street. Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, σχετικά μικρότερα για τον Χρυσό, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών και την Κίνα, κατά την έναρξη του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, το Σαββατοκύριακο, η Χώρα αναθεώρησε καθοδικά τον στόχο για ανάπτυξη φέτος στο 6,5% - 7% έναντι αρχικών εκτιμήσεων πως η οικονομική μεγέθυνση θα τρέξει με ρυθμό πλησίον του 7%. Ειδικότερα, το νέο πενταετές οικονομικό σχέδιο της Κίνας προβλέπει οικονομική ανάπτυξη από 6,5% και πάνω, μέχρι το 2020.

Οι Ηγέτες της Κίνας κατέστησαν σαφές ότι θα δώσουν έμφαση στην Ανάπτυξη έναντι των Μεταρρυθμίσεων φέτος, υπογραμμίζοντας πως θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την διόγκωση του χρέους, ή τη δημιουργία "φούσκας" περιουσιακών στοιχείων.

"Δεν είναι πιθανό η Κίνα να εφαρμόσει αρνητικά επιτόκια παρά την οικονομική επιβράδυνση", σύμφωνα με τον Yi Gang, υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας. Τα αποθεματικά της Κίνας σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα, το Φεβρουάριο συρρικνώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, αν και μειώθηκαν με χαμηλότερους ρυθμούς. Τα αποθεματικά έπεσαν κατά $28,57 δισ συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, σε $3.202 τρισ, έπειτα από προηγούμενη μείωση $99,5 δισ τον Ιανουάριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι βιομηχανικές παραγγελίες έπεσαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο στη Γερμανία. Οι προσαρμοσμένες παραγγελίες βάσει εποχικών διακυμάνσεων και πληθωρισμού έπεσαν 0,1% σε σχέση με το Δεκέμβριο, όταν είχαν πέσει ακόμη ένα 0,2%. Αντίθετα, οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση 0,3%. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,1%.

Σε σταθερό από θετικό υποβάθμισε το outlook της αξιολόγησης της Πορτογαλίας η Fitch, επιβεβαιώνοντας το rating "ΒΒ+" για τη Χώρα. Αιτία της υποβάθμισης, η δημοσιονομική απόδοση του 2015, με το χρέος γενικής κυβέρνησης να διαμορφώνεται τελικώς στο 4,2% του ΑΕΠ από στόχο για 2,7%. Ως εκ τούτου, η χώρα δεν θα εξέλθει από τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος την Άνοιξη, όπως αναμενόταν αρχικά. Επίσης, σύμφωνα με τη Fitch, τίθεται σε κίνδυνο το σχέδιο της Πορτογαλικής Κυβέρνησης για τη φετινή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, με τον οίκο να εκτιμά ότι η μείωση στο 2,2% του ΑΕΠ βασίζεται σε αισιόδοξες υποθέσεις.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) τόνισε πως η τόνωση από τις Κεντρικές Τράπεζες ίσως δεν έχει πια τα αποτελέσματα που είχε στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές και έθεσε ερωτήματα για τις συνέπειες των αρνητικών επιτοκίων.

Στο μεταξύ, η ΒΙS ανέφερε ότι οι Αναδυόμενες Οικονομίες αντιμετωπίζουν κινδύνους από τους αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης στο εξωτερικό και τους μεταβαλλόμενους οικονομικούς κύκλους στις Εγχώριες Αγορές τους, σε μια περίοδο κατά την οποία έχει υποχωρήσει η έκδοση χρέους από Δανειολήπτες των Αναδυόμενων Χωρών.

Σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την Παγκόσμια Ανάπτυξη προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με τις μεγαλύτερες μειώσεις στις προβλέψεις της να σχετίζονται με τις Αναδυόμενες Οικονομίες και ειδικότερα τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότιο Αφρική. Ο οίκος προβλέπει διατήρηση της Παγκόσμιας Ανάπτυξης στο 2,5% το 2016, στα ίδια επίπεδα με το 2015. Πρόκειται για πτωτική αναθεώρηση κατά 0,4% σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Ο Fitch εκτιμά ότι το Πετρέλαιο brent θα κινηθεί, κατά μέσο όρο, στα $35 το 2016 και στα $45 το 2017 (από προηγούμενη πρόβλεψη στα 55 και 65 δολάρια αντίστοιχα).

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Jumbo, στα 12,2 ευρώ από 11,8 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή υποβαθμίζει τη σύσταση σε "neutral" από "buy" καθώς μετά το σημαντικό ράλι από την αρχή του έτους, η μετοχή βρίσκεται κοντά στην τιμή-στόχο που θέτει. Η IBG σημειώνει ότι θα προτείνει αγορά του τίτλου σε ελκυστικότερα επίπεδα τιμών.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων, για να ακολουθήσει μία πρώτη "κορυφή" μέχρι τις 555,28 μονάδες.
Μετά τις 12.33 επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 546,2 (-1,2%), για να σημειωθεί, μετά τις 16.11 νέο "come back" που έφερε, στις 17.00, τον Δείκτη στις 556,22 μονάδες (+0,61%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 559,63 (+1,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 5569,44 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,19%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 58 εκατ. από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ). Η Alpha Bank απέσπασε το 22% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Grivalia, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 38.250.030 νέες (ΚΑ) μετοχές της εταιρίας "VIOHALCO SA/NV", οι οποίες προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιρειών "ΕΛΒΑΛ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.", "ΔΙΑΤΟΥΡ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.", "ALCOMET Α.Ε." και "EUFINA S.A.". Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 259.189.761.

Ακριβώς στο τέλος κρίθηκε η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, 15 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 16 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση, έντονων συγκινήσεων, με τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο και στην Αγορά Παραγώγων, όμως παρά το σημαντικό volatility, καθίζηση παρουσίασε η συναλλακτική δραστηριότητα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.124 συμβόλαια).

Στα 10.709 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.431, 2.262 για τον Μάρτιο και 1.169 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 150,5) κινήθηκε μεταξύ 145,75 και 153,75 μονάδων, αυξάνοντας το discount στο 1,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Σχετικά μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (21.314 Eurobank, 34.000 Εθνική, 87.646 Πειραιώς, 8.600 ΕΧΑΕ, 12.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (528), ΔΕΗ (664), Alpha Bank (10.775), Eurobank (6.361), Πειραιώς (13.368), Εθνική (18.733), MIG (620), ΟΤΕ (311), ΕΧΑΕ (202), Μυτιληναίο (210), ΓΕΚ (165), Ελ. Πετρέλαια (328), Motor Oil (144), Ελλάκτωρα (162), Folli Follie Group (170).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap μειώθηκε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 453 δικαιώματα (256 αγοράς και 197 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.526 τεμ.). Πειραιώς (2.183.662 τεμ.), Alpha Bank (6.016.805 τεμ.) και Eurobank (3.146.981 τεμ.), ΔΕΗ (1.227.224 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v