Ισχυρή άνοδος με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 570 μονάδες, με άνοδο άνω του 2% ο Γενικός Δείκτης, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, διψήφια κέρδη για τη Eurobank. Γιατί αλλάζει τον σχεδιασμό η υπέρβαση των 560 μονάδων. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Ισχυρή ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον πάνω από τις 570 μονάδες, με άνοδο άνω του 2%. 

Στην ανοδική κίνηση συμμετέχουν τα περισσότερα blue chips, πλην Coca Cola, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι τραπεζικές μετοχές. 

Αυτή την ώρα η Eurobank ενισχύεται άνω του 10%, από κοντά η Πειραιώς με άνοδο 8,5%, ενώ ισχυρά κέρδη καταγράφουν Εθνική και Alpha. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

«Γκρίζος καπνός» από τη Σύνοδο, με επί της αρχής συμφωνία με την Τουρκία αλλά με ερωτηματικά.

Μάλλον καλύτερα των όσων αναμέναμε τα του χθεσινού Eurogroup, κίνηση προεξόφλησης στο Χ.Α. με επαναφορά του Γενικού Δείκτη προς τις 560 μονάδες και αργότερα άλμα του S&P 500 πάνω από τις 2.000 μονάδες.

Ωστόσο, θα ξεκινήσουμε λίγο... ανάποδα σήμερα και από την ανησυχία της ΕΚΤ για τα επίπεδα ρευστότητας των ιταλικών τραπεζών. Σε καθημερινή βάση, οι έλεγχοι από τη Φρανκφούρτη και με την ιστορική Monte dei Paschi di Siena και την Banca Carige υπό στενή παρακολούθηση.

Η εστίασή μας στη γείτονα επιχειρείται αφενός λόγω της μεθαυριανής σημαντικής ημέρας για την ΕΚΤ, αφετέρου λόγω του μεγέθους της Ιταλίας αφού το τρίτο ΑΕΠ της Ε.Ε. είναι το ιταλικό, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μάλιστα, τραπεζικός παράγων δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η σπουδή των δανειστών να «κλείνουν» το μέτωπο με την Αθήνα, όπως όπως και υπό την ασφυκτική πίεση του «μεταναστευτικού»/»προσφυγικού», να μην είναι εντελώς τυχαίο με τις γενικότερες εξελίξεις στην Ε.Ε. - την Ευρωζώνη. Ας το κρατήσουμε στα υπόψη και ας περιμένουμε την όποια κίνηση του Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη.

Στα καθ' ημάς, διά χειρός Ντάισελμπλουμ η χθεσινή επαναφορά του Χ.Α. από τα χαμηλά των 546,20 έως τις 559,63 μονάδες, με κλείσιμο πολύ κοντά στην «κορυφή» των 559,44 μονάδων. Με τον τραπεζικό στο 2,35%, τον FT 25 με 1,82% στις 153 μονάδες, με συναλλαγές 99,5 εκατ. ευρώ/αξίας 58 εκατ. ευρώ.

Μέτριου κόστους το χθεσινό... κάτω-πάνω στο Χρηματιστήριο, που αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, θυμίζοντας πως το Χ.Α. έχει να «δει» σερί με οκτώ ανοδικά «κλεισίματα» από τις αρχές του 2014. Χρονιά που για τον Γενικό Δείκτη «κορυφώθηκε» ο κύκλος αντίδρασης από τα (τότε) ιστορικά ελάχιστα των αρχών Ιουνίου του 2012.

Στις 17 Μαρτίου οι όποιες αποφάσεις για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με την Αγκυρα να ζητά σχεδόν τα πάντα, σε μία λίγο έως πολύ αναμενόμενη από τους ειδικούς της γεωπολιτικής μαξιμαλιστική κίνηση της Τουρκίας.

Όμως το ενδιαφέρον της «αγοράς» παραμένει εστιασμένο στην ΕΚΤ και στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος που άνοιξε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ σημαντική θεωρείται η αναφορά του επικεφαλής του ESM στην ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Με καρότο το χρέος και... μαστίγιο επιστρέφουν οι θεσμοί, σημειώνει από νωρίς η Έλενα Λάσκαρη, σε 4+1 μέτωπα του ασφαλιστικού εστιάζει η Ρούλα Σαλούρου.

Με αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. αντιδρά σε δύο φάσεις προεξόφλησης από τα ελάχιστα των 420 και τελευταία από τα χαμηλά των 470 μονάδων -επίπεδο απ' όπου σηματοδοτήθηκε το ανοδικό 8άρι-, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και με ικανή διάχυση σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Πλέον το Χ.Α. βρίσκεται αντιμέτωπο με την πρόκληση της διάσπασης των 560 μονάδων, που εάν γίνει με πειστικές προϋποθέσεις, θα μας υποχρεώσει να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό μας. Σε μία συγκυρία που, όπως αναφέρει ο Θανάσης, οι ξένοι επενδυτές είναι αγοραστές για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Και δη αμερικανικά χαρτοφυλάκια, θα συμπλήρωνα.

Να δούμε όμως τι έχουμε μέχρι και τώρα... Η χθεσινή υποχώρηση της αγοράς ήταν ηπιότερη απ' ό,τι εκτιμούσαν αρκετοί, σε σημείο που δεν απειλήθηκε καν η βραχυπρόθεσμη στήριξη, με αποτέλεσμα το stop μας για τον FT 25 να ανεβαίνει στις 147 μονάδες. Κρατάμε ως στηρίξεις τις 147 και τις 142 μονάδες, αλλά πλέον βλέπουμε και τις αντιστάσεις των 155-157 μονάδων, όπου και πιθανόν να κριθεί η τάση.

Εισροές κεφαλαίων και λόγω αναδιάρθρωσης των FTSE, με κινητικότητα σε Τιτάν, F.F. Group, που ειδικά χθες λειτούργησαν άψογα ως σηματωροί, αντιδρώντας από πολύ νωρίς και με σημαντικές τοποθετήσεις.

Νέα δεδομένα και για τον τραπεζικό κλάδο, εάν ο ΔΤΡ υπερβεί τις 45 μονάδες (στις 38,70 το κλείσιμο, που ήταν και το υψηλό ημέρας), και με τη Eurobank πάλι κοντά στην «τοπική κορυφή» της. Σημαντικές συναλλαγές/τζίρος στην Αεροπορία Αιγαίου, με «νέο υψηλό» χθες και εάν διασπάσει τα 8,18 ευρώ, τότε μπορεί να υπάρξει συνέχεια της κίνησης. Κινητικότητα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ η δεικτοβαρής Coca Cola οσάκις χρειάστηκε έδωσε στηρίξεις.

Για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς να συμπληρώσουμε 2-3 επιμέρους λεπτομέρειες που ίσως μας φανούν χρήσιμες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κοκκίνη, οι «στην άλλη όχθη του Ατλαντικού» δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία των ντόπιων παραγόντων, στο 4% το GREK. Είμαστε στο πρώτο σημείο που οι long αρχίζουν και ξεθαρρεύουν, σημειώνει ο Μιχάλης Αγγελίδης, και αρχίζουν να νιώθουν πιο άνετα με κέρδη για πρώτη φορά μετά από καιρό, ενώ οι short αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν όντως αλλάζει κάτι στον ορίζοντα.

Από την τεχνική πλευρά, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση θέλουν την προσοχή τους, καθώς, σύμφωνα με τις «μετρήσεις» ορισμένων ειδικών της αγοράς, για τον Γ.Δ. ενδεχομένως να διαμορφώνεται σχηματισμός «διπλής κορυφής». Ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό ήταν γνωστό πως η επαναφορά και η δοκιμασία με την περιοχή των 550-560 μονάδων θα αποτελούσε σημείο αναφοράς και ενδεχομένως καμπής για το χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v