Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδώνουν κέρδη στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 620 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τράπεζες και blue chips στο «κόκκινο» μετά το χθεσινό ράλι. Κινήσεις αποκομιδής υπεραξιών λόγω -και- του αβέβαιου αποτελέσματος του Eurogroup. Μεγαλύτερες πιέσεις σε Folli, Eurobank, Viohalco.

Με το... δεξί ολοκληρώθηκε ο Νοέμβριος, με το... αριστερό ξεκινά ο Δεκέμβριος. Συνέπεια του χθεσινού «τραβήγματος» της αγοράς και του «κλεισίματος βιβλίων» η εικόνα που παρουσιάζει από την αρχή της συνεδρίασης σήμερα η αγορά.

Σταθερά στο μείον ο Γενικός Δείκτης, μετά την αρχική αντίδραση έως τις 630 μονάδες και το αρνητικό «γύρισμα» περίπου στις 11:00, με τις ρευστοποιήσεις/πιέσεις να εντείνονται μετά τις 13:15-13:30, καθώς ενεργοποιούνται εντολές πώλησης κυρίως για λογαριασμό «κωδικών εξωτερικού».

Σχεδόν στο 2% οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη (στις 13:42), με τον τραπεζικό να διορθώνει πάνω από 3%, συνέπεια των πωλήσεων - «κλειδώματος θέσεων» από αρκετούς traders.

Εξαρχής λίγο έως πολύ αναμενόμενη η στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών σήμερα-αύριο και λόγω των σημαντικών υπεραξιών που έγραψαν τον Νοέμβριο αλλά και του Σαββατοκύριακου που ακολουθεί και του αβέβαιου χαρακτήρα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία (την Κυριακή). Για το Χ.Α. φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το επικείμενο Eurogroup, που σύμφωνα και με το... state of play προοιωνίζεται μια Δευτέρα εξαιρετικά «θερμή».

Οπως σημείωναν έμπειροι παράγοντες της αγοράς, μετά το κλείσιμο του Νοεμβρίου και με την προοπτική του Δεκεμβρίου, θεωρείται φυσιολογική η διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στις αρχές του μήνα (ώστε εάν καταστεί δυνατόν να πουληθούν σε υψηλότερες προς τις 15-20 Δεκεμβρίου).

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει διευρυνθεί η υποχώρηση δεικτών, μετοχών, κυρίως λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος της Κυριακής και της επιφυλακτικότητας που επικρατεί για την έκβασή του και τη συνακόλουθη αντίδραση των αγορών από το πρωί της Δευτέρας.

Προς τις 16.910 μονάδες υποχωρεί ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο, με απώλειες μικρότερες απ' ό,τι ο αντίστοιχος δείκτης (FTSE) στο Χ.Α. Ο λόγος, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς: τα σημαντικά κέρδη που αποκόμισαν οι traders κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, συνεκτιμώντας πως ο ΔΤΡ παρά τις έως 3% απώλειές του σήμερα «μετρά» συνολικά απόδοση 21,86%, στα επίπεδα των 805 μονάδων.

Αυξημένες οι συναλλαγές -καθότι μεγάλο μέρος πραγματοποιείται σε τραπεζικούς τίτλους-, κοντά στα 45 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 54% στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών.

Μείωση θέσεων όμως σημειώνεται και για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με την τάση πτωτική μετά το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, με τους traders να συνεκτιμούν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Ενδεικτική η περίπτωση για τη μετοχή του FF Group, με σημαντικές ρευστοποιήσεις από τα 20,32 έως και 8,95% χαμηλότερα, προς τα 18,55 ευρώ. Δεδομένων των συναλλαγών και του τζίρου, η υποχώρηση της μετοχής αποδίδεται σε άδειασμα ξένου ή ξένων επενδυτών την επομένη της ανακοίνωσης του τρίτου τριμήνου.

Στα 21,16 ευρώ υποχωρεί κατά 0,66% η μετοχή του Τιτάνα, μετά το χθεσινό πακέτο (για το 4,4%) που μέσω book building (της Citi για λογαριασμό της Alpha Bank στο Λονδίνο) πέρασε κατά κύριο λόγο σε ξένους θεσμικούς, ένα 0,50% το κράτησε η Alpha Bank και το υπόλοιπο αγοράστηκε από την ίδια την εταιρία στα 20 ευρώ. Να σημειωθεί πως σήμερα ο όμιλος παρουσιάζεται σε ξένους θεσμικούς (Wood & Co), ενώ από τη Δευτέρα συνεχίζεται ο κύκλος των road shows στο Λονδίνο.

Με πωλητές οι 24 μετοχές του δείκτη, ανοδική εξαίρεση η μετοχή της ΕΧΑΕ, με συναλλαγές στα 4,71-4,78 ευρώ.

Οσον αφορά στα τεχνικά της συνεδρίασης, από το πρώτο μας σχόλιο σημειώναμε πως: για τον FTSE 25 είναι εμφανή τα τεχνικά σημεία, με αντιστάσεις στις 1.717 και στις 1.728 μονάδες και στηρίξεις στις 1.684 και στις 1.664 μονάδες. Προσώρας ο δείκτης υποχωρεί από τις 1.709,15 έως τις 1.665,71 μονάδες, δηλαδή προς τη δεύτερη/χαμηλότερη στήριξη του συστήματός μας (*).

Στις 14:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 82+ εκατ. μετοχών, με 30+ εκατ. μόνο στην Εθνική. Τζίρος στα 45 εκατ. ευρώ.

(*) Σχετικό διάγραμμα και μέτρηση του FTSE 25 έχει συμπεριληφθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v