Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ζύγι τα νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Ισχυρά κέρδη στο ξεκίνημα για τράπεζες και Γενικό Δείκτη. Οι θετικές ειδήσεις του Σαββατοκύριακου, το ράλι που προηγήθηκε και η εικόνα στις ξένες αγορές. Οι στρατηγικές για τους βραχυπρόθεσμους με ορίζοντα τη 15η Δεκεμβρίου.

Στο ζύγι τα νέα δεδομένα στο Χρηματιστήριο

Με τον αέρα του SLA οι επόμενες κινήσεις, μέχρι και το triple witching της 15ης Δεκεμβρίου. 

Η αλλαγή φρουράς στη Fed δημιουργεί ρίσκα για το δολάριο, εκτιμούσαν οι FT την Παρασκευή, με τη Wall Street πολύ κοντά στα υψηλά έτους και για τον S&P ένα τελευταίο περιθώριο ανόδου προς τις 2.665 μονάδες. 

Στην Ευρώπη, η σημαντική υποχώρηση της Παρασκευής στη Φρανκφούρτη μένει να φανεί εάν και μέχρι ποια επίπεδα θα μπορούσε να συνεχιστεί, θυμίζοντας πως ο DAX έρχεται από διόρθωση 1,25%, στις 12.861 μονάδες. 

Συνεπώς χρειάζεται προσοχή το εκτός συνόρων κλίμα, ειδικά για όσους βραχυπρόθεσμους προεξοφλούν άμεση ανοδική συνέχεια στο ΧΑ, μετά και τα όσα συνέβησαν μέσα στο Σ.Κ. 

Η συμφωνία έκλεισε, οι ψηφοφορίες έρχονται, σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, εστιάζοντας στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που, παρά την επίτευξη του SLA, έχει «καυτές ημέρες» μπροστά της (Ερντογάν κ.λπ.). Γι' αυτό τα επόμενα βήματα των traders θα είναι προσεκτικά και με επιφυλάξεις ως προς τις δυνατότητες των αγοραστών και τις αντοχές των πωλητών. 

Με κέρδη 3,5% η τελευταία εβδομάδα, με υπέρβαση και των 725 και των 738 μονάδων για τον ΓΔ, γεγονός που αυξάνει τις υποχρεώσεις των αγοραστών, οι οποίοι θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από σήμερα κιόλας. Με απόδοση 18% ο ΔΤΡ κατάφερε να μειώσει στο 7% τις ετήσιες απώλειές του, με θεαματικό φίνις και σερί των τεσσάρων συστημικών του κλάδου. «Κλειδί» για τη συνέχεια η στάση που θα δείξουν πωλητές- αγοραστές, αρχής γενομένης από σήμερα. 

Θεωρητικά οι long έχουν σαφές προβάδισμα, ωστόσο οι αγορές συνήθως δεν δίνουν την κίνηση που προεξοφλούν οι περισσότεροι, τουλάχιστον στον χρόνο και με τον τρόπο που κάτι τέτοιο επιχειρείται. 

Συνεδρίαση Eurogroup η σημερινή, με την αγορά να μην περιμένει δυσάρεστες ανατροπές και την ώρα που όλο και κωλυσιεργεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. 

Οι εξελίξεις στις τράπεζες, πανευρωπαϊκά, και μετά τις κινήσεις της ΕΚΤ αλλά και ειδικά για τις ελληνικές, ευνοούν τους αγοραστές αλλά βραχυπρόθεσμα η τάση θα κριθεί από το αν οι πωλητές θα συνεχίσουν να μειώνουν/κλείνουν θέσεις τους, θυμίζοντας πως ούτε την Παρασκευή σημειώθηκαν συναλλαγές short covering. 

Παρά την πλεονεκτική θέση των αγοραστών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι η αγορά έχει «τρέξει» μία διαδρομή με σερί ανοδικών συνεδριάσεων, φθάνοντας σε περιοχές όπου (λίγο υψηλότερα) θα μπορούσαν να κρύβουν μία υποχώρηση, πριν την επόμενη ανοδική κίνηση. Αλλωστε, όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας (της Κυριακής), ημερομηνίες μας που χρήζουν προσοχής είναι προς την 6η Δεκεμβρίου και προς τη 12η, με καταληκτική τη 15η του triple witching. 

Γι' αυτό προσοχή σε ενδεχόμενη άμεση κίνηση του ΓΔ πέραν των 751 μονάδων, με έμπειρο αναλυτή να προειδοποιεί πως «η λήψη short θέσης στη ζώνη των 756-761 μονάδων έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας (80%)». 

Για τους long, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, οι 771 είναι κομβικό σημείο και μόνο με πειστική υπέρβασή τους μπορεί να ισχυροποιήσει το σήμα long προς τις 800 μονάδες (θυμίζουμε υψηλό έτους στις 859,78 μονάδες). 

Long για μετοχές των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ, ΟΛΘ, ΕΧΑΕ, FF Group, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Short για τίτλους των Jumbo, Grivalia, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, Intralot, Lamda Develpment.

Μετοχές-κλειδιά σήμερα-αύριο οι Coca Cola, OTE, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος. 

Κλείνοντας (ξανα)εφιστούμε την προσοχή σε τιμές πάνω από τις 751 και δη στο εύρος των 756-761 μονάδων, όπου εάν επιτευχθούν άμεσα, θα μεγαλώσουν τον κίνδυνο μίας ανταπάντησης από τους short παίκτες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v