Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κατηφορίζει» ο Γενικός Δείκτης

Αρνητικό γύρισμα στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 740 μονάδες καθώς περνούν σε αρνητικά πρόσημα οι τραπεζικές μετοχές. «Κρατά» η Πειραιώς. Εντονες πιέσεις για ΔΕΗ, μετά τη συμφωνία για λιγνιτικές. Τα σενάρια.

ΧΑ: «Κατηφορίζει» ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά η Ευρώπη, κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στο ΧΑ.

Ενδεικτικό του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 1,31% του DAX στις 13.032 μονάδες, το 1,04% του CAC στις 5.372 μονάδες, αλλά και το 0,14% του Γενικού Δείκτη στις 750 μονάδες.

Εκ προοιμίου «πονηρή» η σημερινή συνεδρίαση, μετά το τελευταίο ανοδικό σερί και την εμφανή διάθεση ισχυρών χεριών να «κλειδώσουν» μικρό μέρος των κερδών που έχουν αποκομίσει σε διάστημα εβδομάδας - δέκα ημερών.

Πράγματι μετά τα πρώτα 10'-15', οπότε καταγράφηκαν τοπικά υψηλές τιμές και για τους τρεις βασικούς δείκτες ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, με συνέπεια τη σταδιακή διολίσθησή τους, με ενδιαφέρον το ότι στα χαμηλά ημέρας πραγματοποιήθηκαν αρκετές αγορές, παραπέμποντας σε μάζεμα από ισχυρά χέρια.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς έχουν καταγραφεί οι υψηλότερες αποδόσεις το τελευταίο διάστημα και έχει πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου.

Πρακτικά από τα αρχικά υψηλά των 806,55 στα χαμηλά των 777,83 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 65% της αξίας συναλλαγών να έχει αλλάξει χέρια σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Tο σχεδόν 50% των συναλλαγών έχει γίνει στη μετοχή της Εθνικής (σε σύνολο 55 εκατ. μετοχών), το περίπου 20% του τζίρου επίσης στον τίτλο της ΕΤΕ. Αυξημένες συναλλαγές/τζίρος και σε Αlpha Βank, Eurobank και Πειραιώς.

Ενδεικτικό το ότι για τη μετοχή της ΕΤΕ «φρένο» μπήκε στοα 0,284 ευρώ, για την Αlpha Βank στο 1,74, για τη Eurobank στο 0,778 και στα 2,65 ευρώ για την Πειραιώς.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η μερική κατοχύρωση θέσεων σε τιμές πάνω από τις 800 μονάδες στον κλάδο, που έχει υπεραποδώσει σε διάστημα εβδομάδας μπορεί να οδηγεί σε ήπιων τόνων διολίσθηση αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για έναν επόμενο κύκλο για τους αγοραστές.

Οπως σημειώναμε στο σχόλιό μας (της Κυριακής), ο ορίζοντας των traders είναι μεν βραχυπρόθεσμος, με πρώτο σταθμό το σημερινό Eurogroup, αλλά και τις ημερομηνίες 12ης Δεκεμβρίου και triple witching στις 15 του μηνός.

Από αυτή την άποψη, η διολίσθηση της αγοράς, κυρίως των τραπεζών, δίνει το περιθώριο «κλειδώματος» κερδών αλλά και επανατοποθετήσεων (από λίγο χαμηλότερες τιμές) για τη συνέχεια.

Από τις 758,80 έως τις 747,64 μονάδες ο ΓΔ, από τις 1.977,54 έως τις 1.950,49 μονάδες ο FTSE25.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών μοιρασμένη στις 50/46, με 14 από τις 26 μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ, χαμηλότερα έως το 1,93 ευρώ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις (για τις λιγνιτικές μονάδες), έως τα 7,35 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (χωρίς το δικαίωμα για το προμέρισμα 0,15 ευρώ/μετοχή).

Μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο: Κτήμα Λαζαρίδη, Intertech, Centric, Κέκροψ, Fourlis κ.α.

Στις 14:17 ο ΓΔ «γύρισε» και πάλι οριακά σε αρνητικό έδαφος, για δεύτερη φορά σήμερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v