Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Φρέναρε» ο Γενικός Δείκτης

Αρνητικό γύρισμα στην αγορά, μετά τα ισχυρά κέρδη στο ξεκίνημα, που έστειλαν τον ΓΔ πάνω από τις 750 μονάδες. Στο επίκεντρο το ΑΕΠ και η συμφωνία με τους δανειστές. Ανοδος για τις τράπεζες. Το σενάριο «ανοδικής παγίδας» μετά το ράλι.

ΧΑ: «Φρέναρε» ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ, με αιχμή τις τράπεζες. Πάνω από τις 13.000 και πάλι ο DAX στη Φρανκφούρτη, συνέχιση της κίνησης προς τις 760 μονάδες για τον ΓΔ στην Αθήνα.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το άνοιγμα της συνεδρίασης, με μικρό ανοδικό χάσμα (από τις 749,69 μονάδες) καθώς από την Παρασκευή υπήρχε «ουρά» αγορών, που ενισχύθηκε μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.

Εκ προοιμίου είχε τονισθεί πως η σημερινή συνεδρίαση θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, παρά το ότι οι αγοραστές ξεκίνησαν με ισχυρό πλεονέκτημα αλλά και με σημαντικές αποδόσεις από τα τελευταία χαμηλά, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο της μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Δεδομένου ότι η τελευταία ανοδική διόρθωση έχει στηριχθεί κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να μετρά απόδοση μεγαλύτερη του 20% (σε εβδομαδιαίο), συνεκτιμώντας πως πολλές θέσεις είναι άκρως βραχυπρόθεσμες, η όλη εξέλιξη της κίνησης απαιτεί αυξημένη προσοχή. Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο και πάντα με γνώμονα τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας (1-3 ημερών).

Πάνω από τις 800 έως τις 806 μονάδες ο ΔΤΡ, με απόδοση 21,93% σε διάστημα εβδομάδας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μερικού «κλειδώματος» βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Αλλωστε και σήμερα, στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, το 75% του αυξημένου τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με ενδείξεις πως πρόκειται για «γρήγορο χρήμα» που τοποθετήθηκε από τα τελευταία χαμηλά του κλάδου, κυρίως όμως από τα επίπεδα της προηγούμενης Δευτέρας (από 648,38 μον.). Αντίδραση σχεδόν 150+ μονάδων για τον ΔΤΡ σε μία εβδομάδα μόνο αμελητέα δεν είναι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για σήμερα-αύριο.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο έχουν δοθεί τιμές-σημεία αναφοράς που χρήζουν προσοχής τόσο από τους αγοραστές όσο και από τους πωλητές, θυμίζοντας έναν από τους ισχυρότερους χρηματιστηριακούς κανόνες, που θέλει τους traders να... ρευστοποιούν στην είδηση. Συνεπώς, προσοχή και πάλι προσοχή στο ενδεχόμενο ανοδικών παγίδων.

Πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ ο τζίρος λίγο πριν τις 11:00, με τα περίπου 8 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Μόνο στη μετοχή της Εθνικής έχει γίνει τζίρος 4+ εκατ. ευρώ, με σχεδόν 14 εκατ. μετοχές (σε σύνολο 22 εκατ.).

Οδηγός για τον κλάδο (και όχι μόνο) η Εθνική έως το 0,284 ευρώ, θυμίζοντας πως στην τελευταία ανοδική κίνηση του κλάδου (τέλη Οκτωβρίου) ήταν η μόνη από τις 4 συστημικές που «έπιασε» την τιμή της τρίτης αμκ.

Σαν... σηματωρός για αυτή τη φάση της αγοράς η Eurobank, νωρίτερα έως το 0,778 ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Πέραν των τραπεζικών κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Motor Oil, FF Group, Ελληνικών Πετρελαίων.

Για την τελευταία, των ΕΛ.ΠΕ, συναλλαγές γίνονται στα 7,44-7,53 ευρώ, με τη μετοχή να ξεκινά χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα του 0,15 ευρώ (περίπου 2%), με τη μετοχή όπως και της Motor Oil να παραμένουν οι κορυφαίες για τη UBS.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v