Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κέρδισαν το γύρο οι βραχυπρόθεσμοι πωλητές

Οι επενδυτές που επέλεξαν την ρευστοποίηση κερδών «κέρδισαν» τους πρωινούς αγοραστές. Υποχώρησαν οι συναλλαγές, διόρθωση 2,6% για τον τραπεζικό κλάδο. Ρευστοποιήσεις σε ΔΗΕ, Attica Bank, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο. Η τεχνική εικόνα.

XA: Κέρδισαν το γύρο οι βραχυπρόθεσμοι πωλητές

Συνεδρίαση που μάλλον έφερε εγκλωβισμούς για τους πρωινούς αγοραστές, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς μετά το ανοδικό ξεκίνημα η συνέχεια έδειξε ότι η ανοδική τάση έμεινε από δυνάμεις, με αποτέλεσμα στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να φθάσει να απειλεί και το ψυχολογικό όριο των 740 μονάδων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και η συνεχιζόμενη κακή εικόνα για το μεγαλύτερο κομμάτι του μη Τραπεζικού 26αρη.

Εννοείται ότι τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σημαντικά χειρότερα αν έλλειπαν οι βοήθειες από ΕΕΕ (+1,58%), Viohalco (+1,37%), Jumbo (+1,78%) και Fourli (+1,12%).

Δεν ήταν λίγοι οι λόγοι της ξαφνικής αλλαγής του κλίματος, παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" και ο Γενικός Δείκτης έδειξε να διεκδικεί την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Πρώτος λόγος ήταν το αυξημένο δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, από όσους "αγόρασαν την προσδοκία και πούλησαν την είδηση" για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αξίζει υπενθύμισης ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 19,46%.

Δεύτερος λόγος ήταν η εντονότατη απογοήτευση που έφερε η ανακοίνωση για τον ρυθμό ανάπτυξης γ΄ τριμήνου και ο οποίος περιορίστηκε στο +0,3% παρά τις προσδοκίες που δημιουργούσαν τα συνεχόμενα ρεκόρ του Τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ένα μικρό θαύμα θα πρέπει να συντελεστεί στην Ελληνική Οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος. Τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι για να βγουν τα νούμερα, το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η Οικονομία θα πρέπει να απογειωθεί με ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε μεν επιτάχυνση (ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 1,3% και τριμηνιαίος 0,3%) αλλά όχι εκτίναξη".

Η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε παράλληλα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον πήχη στο 1,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για επέκταση με ρυθμό 0,8%, διατηρώντας αμετάβλητη την εκτίμηση του πρώτου τριμήνου στο 0,4%. Με βάση την επίδοση του τρίτου τριμήνου, η ανάπτυξη για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους διαμορφώνεται σε 1,1% του ΑΕΠ.

Τρίτος, σημαντικός, λόγος ήταν οι ιδιαίτερα βαριές απώλειες για τον τίτλο της ΔΕΗ (-6,80%) που δικαίωσαν πανηγυρικά τα Ξένα χαρτοφυλάκια (Lansdowne Partners LLP) που είχαν σπεύσει να πάρουν θέσεις "short", κίνηση για την οποία ενημέρωσε έγκαιρα η στήλη από το σχόλιο Παραγώγων της Παρασκευής.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και όσον αφορά την περίπτωση της ΔΕΗ, μπορεί να ξεκίνησε από σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των τεσσάρων Λιγνιτικών Μονάδων της Επιχείρησης, καθώς δεν αποκλείεται, ίσως κι εντός της ημέρας, η DG COMP να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (market test), όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και δεν θα προκύψει "υποχρέωση" να προστεθούν προς πώληση και Υδροηλεκτρικές Μονάδες, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την ορατότητα, για την "επόμενη μέρα" της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Ο τίτλος, σε ημερήσιο γράφημα παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,88 ευρώ, όμως σήμερα χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 2,05 - 2,02 ευρώ, αλλά και η αμέσως επόμενη στα 1,99 - 1,97 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η θετική εκκίνηση είχε σαν αποτέλεσμα την διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας στο Τραπεζικό ταμπλώ, κάτι που, όμως, δεν φάνηκε στον τζίρο, που διολίσθησε προς χαμηλότερα επίπεδα.

Για να φανεί η έκταση του εγκλωβισμού των χαρτοφυλακίων που έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας, πάντα με σημείο αναφοράς τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-2,61%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 806,55 μονάδες (+4,12%), η μετοχή της Alpha Bank (-2,98%) μέχρι τα 1,74 ευρώ (+3,57%), της Εθνικής (-1,83%) μέχρι τα 0,284 ευρώ (+4,03%), της Eurobank (-4,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,778 ευρώ (+6,58%) και της Πειραιώς (+0,79%) μέχρι τα 2,65 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Αττικής (-5,71%) που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 17,14% και όλα δείχνουν ότι "έχει βάλει πλώρη" να δοκιμάσει το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" το οποίο έχει σημειωθεί στις 29/12/2016 (0,028 ευρώ).

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίσουν πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 1,62, 1,56 και 1,50 ευρώ, για την Εθνική στα 0,258 - 0,25 και 0,233 ευρώ, για την Eurobank στα 0,685 και 0,64 - 0,63 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,40 και 2,30 ευρώ.

"Η Αγορά, κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, κινήθηκε υψηλότερα, προεξοφλώντας, μερικώς, την επί της αρχής συμφωνία για την 3η αξιολόγηση. Σημαντική ήταν, επίσης και η άνοδος του Τραπεζικού δείκτη. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μετά από την τελευταία ανοδική κίνηση θα υπάρξουν και πωλήσεις, ειδικότερα στην περίπτωση που το σημερινό άνοιγμα είναι ιδιαίτερα θετικό. Συνολικά, είναι πιθανή μία ανοδική κίνηση που ενδεχομένως να δοκιμάσει και την περιοχή των 800 - 810 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με ενδιάμεση αντίσταση τις 780 μονάδες. Οι μέσες τιμές - στόχοι των υπόλοιπων Βαρύδεικτων τίτλων, απέχουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 15% από τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλώ. Αυτή η ψαλίδα μπορεί να κλείσει σημαντικά, ενώ αν η απόδοση του 10ετους ομολόγου παραβιάσει πτωτικά και το 5%, ενδεχομένως να επαναξιολογήσουμε την στρατηγική μας" ανέφερε το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec στο πρωινό του report.

Από εκεί και πέρα, η μόνη και απόλυτα αναμενόμενη είδηση που ακολούθησε την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής ήταν αυτή που ανέφερε, σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ, ότι "εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση. Η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ Θεσμών και Ελληνικών Αρχών".

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 22 Ιανουαρίου, στο επόμενο Eurogroup, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία εκτιμάται στην περιοχή των 5,5 δισ. ευρώ. Θα είναι το τελευταίο εύκολο Eurogroup για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διότι στη συνέχεια ανοίγει ο φάκελος διευθέτησης του χρέους και κανείς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας δεν προϊδεάζει για εύκολες διαπραγματεύσεις".

Δυστυχώς, η τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, δεν επιβεβαίωσε τις πρωινές εκτιμήσεις των περισσότερων από τους εγχώριους αναλυτές, που θεωρούσαν ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα επιδρούσε ενισχυτικά στην ψυχολογία των ενεργών επενδυτών και το σενάριο για περαιτέρω ανοδική κίνηση έδειχνε επικρατέστερο, παρά τις επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί.

Μάλιστα κάποιοι έβαζαν σαν άμεσο και απόλυτα επιτεύξιμο στόχο τις 760 - 770 μονάδες, όμως όλα αυτά πριν την ανακοίνωση της ανάπτυξης για το γ΄ τρίμηνο.

Μένοντας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-3,05% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) ήταν διαπραγματεύσιμος στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2017, €0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1275 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα ίσως αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Jumbo, που προσπαθεί να ανακάμψει από τις πωλήσεις του Ξένου χαρτοφυλακίου που την "έσπρωξε" προς τα χαμηλά τρέχοντος έτους.

Ο τίτλος παρέμεινε πάνω από την πρώτη αντίσταση στα 13,50 ευρώ, ενώ στα 13,90 ευρώ εντοπίζεται το "stop" στο ημερήσιο "short".

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αυτό ήταν μία ακόμα απογοήτευση για όσους ανέμεναν μία προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενου τέλους χρηματιστηριακού έτους.

Με "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +9,26% για την Κτήμα Λαζαρίδη, αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, για την Ιντερτέκ (+12,36%) και στον απόηχο των μικρών μετοχικών ανακατατάξεων, προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Γενική Εμπορίου (+3,30%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Newsphone (+2,11%), αναρριχάται αργά το Υγεία (+0,84%), ενώ από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της Κέκροψ (+8,7%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 19.804.134.

Το τελικό κλείσιμο πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ασφαλώς και δεν άφησε τις καλύτερες, τεχνικές, παρακαταθήκες, για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,61%) το 1967 είναι κοντινή αντίσταση, με επόμενη, κύρια, τις 1992 μονάδες που είναι σημείο κλειδί για την συνέχεια. Πρώτη στήριξη στις 1920 μονάδες και κύρια στις 1896 που συντηρεί την τάση στο ημερήσιο.

Για τον Γενικό Δείκτη, οι 756 μονάδες είναι σημαντική αντίσταση (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), που διάσπαση θα μας φέρει στο κομβικό 771 που είναι και εβδομαδιαία είσοδος, σε περίπτωση που κατοχυρωθεί.

Το 740 και 735 είναι στηρίξεις που συντηρούν την τάση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το swap ολοκληρώθηκε και μάλιστα με συμμετοχή 86%, ενώ είχαμε και το ξεκίνημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με το γεγονός να είναι η αφορμή για την ανοδική αντίδραση του Τραπεζικού" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Οι Τράπεζες έχουν μπροστά τους εύλογο χρονικό διάστημα για να αντιμετωπίσουν τα "stress tests". Πλέον τα funds που έχουν "σορτάρει" θέσεις στον κλάδο, εμφανίζονται να αρχίσουν να μειώνουν.

Μετά το σημερινό Eurogroup το πιο σημαντικό θέμα φαίνεται να είναι η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ.

Η Κυβέρνηση από την άλλη θα οριστικοποιήσει τον κόφτη, μάλλον, φέρνοντας ένα χρόνο μπροστά το αφορολόγητο, σε περίπτωση που δεν πιάσει τον στόχο της ανάπτυξης τον Απρίλιο.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι με το 700 να είναι το μεγάλο μας "stop" στην μεσοπρόθεσμη τάση. Οι 771 μονάδες είναι κομβικό επίπεδο, μιας και κατοχύρωση μας δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό, γεγονός που αν συμβεί θα βγάλει νέους αγοραστές με την Αγορά να στοχεύσει και πάλι τα υψηλά της.

"Το σημερινό Eurogroup άνοιξε τον δρόμο για την γ΄ αξιολόγηση, που αν όλα πάνε καλά θα συμβεί στις 22 Ιανουαρίου του 2018 που είναι και πρώτο Eurogroup του νέου έτους" αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+1,06%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,49%).

Σημαντικά τα κέρδη στην Ευρώπη, μικτές διαθέσεις επιδεικνύουν οι δείκτες στην Wall Street.

Ανοδικά κινείται το Δολάριο, πιέζοντας Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία βελτιώθηκε το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, o δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τα Νοικοκυριά, αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, σε 44,9 μονάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο, από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη, υποχώρησε το Δεκέμβριο από το υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας που βρισκόταν, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση αυτού του μήνα, που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε στο 31,1 αυτό το μήνα, από 34 που ήταν το Νοέμβριο. Η πτώση ήταν ουσιαστικά πιο βαθιά από τη μείωση σε 33,6 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, σε έρευνα του Reuters.

"Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επέλεξαν τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο ως αντικαταστάτη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup", σύμφωνα με δηλώσεις Αξιωματούχων στο Reuters.

"Οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες τους να αυξήσουν σταδιακά τα επιτόκια θα αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικές, για να 'παγώσουν' κάποιες Αγορές που σχηματίζονται 'φούσκες", προειδοποιεί στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), επισημαίνοντας ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους, καταδεικνύουν ευάλωτα σημεία στο Χρηματοοικονομικό Σύστημα.

"Αντιμέτωποι με μια νέα, σημαντική πρόκληση έρχονται οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, καθώς τον επόμενο χρόνο πρέπει να εξοφληθούν τίτλοι σταθερού εισοδήματος ύψους $1 τρισ. σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική", σύμφωνα με τους Financial Times. Το χρέος αυτό εκδόθηκε από εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας, Κράτη και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν πολύ υψηλότερες από τις σημερινές. Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας "MUFG", περισσότερο από το ήμισυ των λήξεων αφορά σε ομόλογα που εξέδωσαν Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο προέρχεται από Εταιρικούς Εκδότες και το υπόλοιπο από Κράτη και Κρατικές Οντότητες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε σήμερα ότι με βάση τις τελευταίες του εκτιμήσεις, το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, θα μειώσει το λόγο χρέους της Χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.

Στις κορυφαίες επιλογές της UBS από τον Ευρωπαϊκό ενεργειακό κλάδο παραμένουν τα Ελληνικά Διυλιστήρια, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της.

Ο Οίκος δίνει σύσταση "buy" τόσο για τη Motor Oil, με τιμή - στόχο στα 22 ευρώ, όσο και για τα Ελ. Πετρέλαια, για τα οποία η τιμή - στόχος τοποθετείται στα 8,5 ευρώ.

Σημειώνει δε ότι οι τιμές - στόχοι για τα δυο Ελληνικά Διυλιστήρια βρίσκονται στο κάτω άκρο της καθαρής τρέχουσας αξίας που εκτιμά, λόγω των ρίσκων που συνδέονται με την Ελλάδα.

Ο Οίκος βλέπει τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Motor Oil να αυξάνονται στα 331 εκατ. ευρώ στη χρήση 2017, ενώ για τα ΕΛΠΕ εκτιμά ότι θα ανέλθουν στα 419 εκατ. ευρώ.

Σύσταση "overweigh" και τιμή - στόχο στα 22,6 ευρώ για τη μετοχή της Folli Follie, δίνει η Beta Sec. σε έκθεσή της μετά και τα αποτελέσματα γ' τριμήνου της εισηγμένης.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 39% στο τρίμηνο.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η εταιρεία εξέπληξε τους επενδυτές καταγράφοντας θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές, ύψους 26 εκατ. ευρώ στο Q3, από αρνητικές ροές ύψους 116 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο.

"Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι Δανειστές του Επίσημου Τομέα θα στοχεύσουν σε μια 'καθαρή' έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, που δεν θεωρούμε ότι θα περιλαμβάνει προληπτική πιστωτική γραμμή", σημειώνει η Fitch.

"Η έκδοση ομολόγων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ ωριμάνσεων των ομολόγων της και να 'χτίσει' ένα 'μαξιλάρι' ρευστότητας πριν τη λήξη του προγράμματος. Η πρόσβαση στις Αγορές θα εξαρτηθεί από το θα φανεί ότι καλύπτονται οι προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους, που βρίσκεται στα χέρια του Επίσημου Τομέα", υπογραμμίζει.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 758,8 μονάδες (+1,35%), όμως με την πάροδο του χρόνου οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της Αγοράς και ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 741,55 μονάδες (-0,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 743,16 (-0,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 741,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,91%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 52,2 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΡΑΙΓ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΛΚ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, ΑΤΤ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda Development, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Σαράντης και Τιτάν.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6% και άλλοι 11 με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα αύξησε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (159.094 συμβόλαια).

Στα 6.793 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.543 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.550, 2.295 για τον Δεκέμβριο και 255 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.927,75) κινήθηκε μεταξύ 1.923,25 και 1.976 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 ΟΠΑΠ, 61.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (16.668), Εθνική (109.815), MIG (1.099), Alpha Bank (17.735), Πειραιώς (6.385), ΔΕΗ (2.910), Μυτιληναίο (957), ΟΤΕ (297), Viohalco (450), Jumbo (321), ΑΔΜΗΕ (343), Τρ. Αττικής (1.000), Ελ. Πετρέλαια (148), Cenergy (112), Ελλάκτωρα (198), ΕΧΑΕ (120), Τιτάνα (121).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.341, Eurobank 63.504, Εθνική 203.010, Alpha Bank 31.094, Viohalco 10.047 και Πειραιώς 15.865.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,50 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                      Name of Issuer                         NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,71%
2017-11-29
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,52%
 
2017-11-28
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,53%
 
2017-11-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.727.255 τεμ., (από 5.954.363 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 105.101.675 τεμ. (98.275.080), Πειραιώς 8.704.931 τεμ. (8.729.931), ΔΕΗ 2.439.412 τεμ. (2.185.608) και Eurobank 17.066.370 τεμ. (15.758.370).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v