Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες

Προς τις 730 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος νέων πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές. Πτώση άνω του 4% για ETE, Πειραιώς. Περιορισμένος ο τζίρος. Πιέσεις για ΔΕΗ, ΟΛΠ. Κινητικότητα σε Κορρέ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil.

ΧΑ: Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες

Διερευνητικού χαρακτήρα οι πρώτες κινήσεις στο ΧΑ, στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup και της προεξόφλησης των επόμενων βημάτων της Αθήνας.

Μεικτές τάσεις, ήπιες, στα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης, με ενδεικτική την περαιτέρω μικρή άνοδο του DAX στη Φρανκφούρτη, προς τις 13.085 μονάδες.

Με μικρές μεταβολές το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ, με εναλλαγή θέσεων από τους πωλητές- αγοραστές και με τους πρώτους να πιέζουν μετά τις 10:55 τον Γενικό Δείκτη έως τις 740 μονάδες.

Προσεκτικές, επιφυλακτικές οι κινήσεις και των μεν και των δε, με ενδεικτικές τις περιορισμένες συναλλαγές και τον ανάλογο τζίρο, που στην αρχή διαμορφώνεται αισθητά χαμηλότερα του χθεσινού (προφανώς και του μ.ο. της προηγούμενης εβδομάδας).

Εξαρχής είχε θεωρηθεί ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της νέας μικρής υποχώρησης της αγοράς, απόρροια των χθεσινών πωλήσεων (κυρίως στον τραπεζικό κλάδο), με σημεία αναφοράς προς τις 737-735 μονάδες.

Τεχνικά σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα στην περίπτωση δοκιμασίας τους στη συνέχεια.

Επίκεντρο των περιορισμένης έκτασης πωλήσεων/πιέσεων ο τραπεζικός κλάδος, μετά το χθεσινό «γύρισμα» και την εικόνα που παρουσίασε προς το τέλος, κλείνοντας μάλιστα οριακά στο χαμηλό ημέρας. Εάν υποτεθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση κατοχυρώθηκε ένα μέρος (το κυριότερο) των βραχυπρόθεσμων θέσεων όσων πόνταραν/προεξοφλούσαν την επίτευξη του SLA, σήμερα (το πολύ αύριο) θα πρέπει οι πωλήσεις/πιέσεις να είναι εμφανώς λιγότερες.

Με αυτή την υπόθεση επιχειρείται η προσέγγιση σήμερα αλλά και της βραχυπρόθεσμης τάσης (για σήμερα- αύριο), θεωρώντας πως για τον ΓΔ θα υπάρξει αντίδραση, αν όχι από τις 737, το χειρότερο από τις 735 μονάδες.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος καθώς ήταν αυτός που μετά τις σημαντικές απώλειες είχε υπεραποδώσει, προσφέροντας διψήφια ποσοστά σε διάστημα εβδομάδας.

Εως τις 743 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ «μετρά» ακόμη θετική απόδοση 9,52% σε διάστημα εβδομάδας. Με την Alpha Bank έως το 1,60, την Εθνική έως το 0,261, τη Eurobank έως το 0,267 και την Πειραιώς στα 2,54 ευρώ. Με αγοραστές μόνον η Eurobank από την 4άδα, περισσότερες συναλλαγές (και σήμερα) στην Εθνική, με το περίπου 50% των συνολικών και μεγαλύτερο τζίρο για Εθνική και Αlpha Βank.

To 34% του χαμηλού τζίρου στα blue chips, με συγκριτικά πιο ικανοποιητικό για μετοχές των Κορρέ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo, Motor Oil, FF Group, OTE, MIG, Υγεία κ.α.

Αυξημένες οι συναλλαγές στον Κορρέ (χωρίς πακέτα) στα 4,52 ευρώ, ενώ στις 11:08 είχε αλλάξει χέρια μόνον ένα πακέτο για 100.000 μετοχές της Πειραιώς στα 2,53 ευρώ.

Ο τζίρος μόλις είχε ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v