Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Νέα «βουτιά» 4% στον τραπεζικό κλάδο

Προς τις 730 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος νέων πιέσεων στις μετοχές των τραπεζών. Μεγαλύτερες οι απώλειες για Alpha Βank. Περιορισμένος ο τζίρος. Επιμένουν ανοδικά Σαράντης, Fourlis, Aegean και ΟΠΑΠ.

XA: Νέα «βουτιά» 4% στον τραπεζικό κλάδο

Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες, διευρύνονται οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται χαμηλότερα των σημαντικών στηρίξεων στις 737 και 735 μονάδες.

Με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, οι πωλητές πιέζουν δείκτες και μετοχές χαμηλότερα, δίνοντας έτσι συνέχεια στην υποχώρηση που ξεκίνησε από το πρώτο ημίωρο της χθεσινής συνεδρίασης.

Μέχρι τώρα, τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας είναι ο χαμηλός τζίρος, η σταθερή ροή συναλλαγών, η πρόθεση πωλητών - αγοραστών να κινηθούν χαμηλότερα των 735 μονάδων και η ελεγχόμενη -προσώρας- μείωση θέσεων.

Κυρίως στον τραπεζικό κλάδο εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος, που αφορά περισσότερο βραχυπρόθεσμους παίκτες και λιγότερο επενδυτές, καθώς οι traders εξακολουθούν να κατοχυρώνουν υπεραξίες από την τελευταία ανοδική διόρθωση του κλάδου.

Σχεδόν 4% οι απώλειες για τον ΔΤΡ, που υποχωρεί προς τις 724 μονάδες, «μετρώντας» ακόμη θετική απόδοση 5,35% σε διάστημα εβδομάδος.

Εκ προοιμίου γνωστό πως το «κλείδωμα» θέσεων θα αφορούσε κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή εκεί όπου είχε επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα η προεξόφληση της επίτευξης του SLA. Δεδομένου ότι στη διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης το σχεδόν 50% πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο (περί τα 25-27 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση), η υποχώρηση θα μπορούσε να φθάσει ακόμη χαμηλότερα, προς τις 700 μονάδες.

Η έκτασή της θα εξαρτηθεί από τη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών και από το αν αύριο -Πέμπτη το αργότερο- ενεργοποιηθούν από την πλευρά τους οι αγοραστές.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,56 ευρώ, με τις πωλήσεις να εντείνονται με την απώλεια της στήριξης του 1,60 ευρώ, με τη Eurobank να ακολουθεί και τις Πειραιώς, Εθνική να έπονται.

Περί τα 8 εκατ. ευρώ ο τζίρος που έχει πραγματοποιηθεί στις τράπεζες, σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο των ανοδικών συνεδριάσεων, ένδειξη πως -ακόμη- πρόκειται για κατοχύρωση θέσεων και όχι για νέα επιστροφή συντονισμένων πωλητών. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων θα πρέπει να αποδειχθεί στήριξη σήμερα-αύριο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η τελευταία «μέτρηση» (εβδομαδιαία) του κλαδικού δείκτη.

Πέραν των τραπεζικών, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι και στην πλειονότητα των blue chips, όπου με συναλλαγές αξίας 6 εκατ. ευρώ υποχωρούν οι 16 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές των Sarantis, Fourlis, Grivalia, Αεροπορία Αιγαίου και ΟΠΑΠ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v