Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί προς τις 810 το Χρηματιστήριο

Νέες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, στη σκιά των νέων απειλών Ερντογάν. Εχασε τα κέρδη της η μετοχή του ΟΤΕ. Πιέσεις στο τραπεζικό ταμπλό. Σταθεροποιητική κίνηση για Coca Cola, ισχυρές απώλειες για ΔΕΗ, Viohalco, Μυτιληναίο.

Υποχωρεί προς τις 810 το Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι πιέσεις στην ελληνική αγορά, μετά και τις νέες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και το νέο επεισόδιο στα Ίμια. 

Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης κινείται προς τις 810 μονάδες, με τη μεγάλη πλειοψηφία των blue chips στο κόκκινο και προσπάθεια άμυνας μέσω της Coca Cola και του ΟΤΕ, που κινούνται σταθεροποιητικά.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:  

Με μικρή... ουρά πωλήσεων από τη χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε η σημερινή, αλλά με τους αγοραστές να ενεργοποιούνται μετά τα πρώτα 5'-10'. Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης από τις 820,69 να ανακτήσει σταδιακά έδαφος προς τις 828,75 μονάδες.

Με ικανοποιητικές συναλλαγές, ανάλογο τζίρο η προσπάθεια αντίδρασης με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες από την πλειονότητα των blue chips. Με πωλήσεις λίγο μετά τις 11:25, με τους βασικούς δείκτες να διολισθαίνουν λίγο χαμηλότερα.

Σημαντική η συνεισφορά του ΟΤΕ, καθώς στη μετοχή τοποθετούνται κυρίως traders, με... έναυσμα την ανακοίνωση της έναρξης της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διάθεση του 5% του μ.κ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε μία φάση και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές έως τις 15 Μαρτίου.

Δεδομένου ότι η μετοχή του Οργανισμού είναι η «βαρύτερη» όσον αφορά στη διαμόρφωση της στάθμισης του ΓΔ, η σχετική είδηση που ενεργοποιεί εντολές αγορών εύλογα διαμορφώνει τάση και δίνει πόντους στην προσπάθεια αντίδρασης.

Πάνω από τις 2.100 μονάδες και πάλι ο FTSE25, με τη δεύτερη «βαρύτερη» μετοχή, την Coca Cola, να αντιδρά από τα 24,93 προς τα 25,15 ευρώ.

Επαναφορά του ΔΤΡ προς τις 920 μονάδες, καθώς ενισχύεται η τιμή και των 4 συστημικών τραπεζών.
Το 24% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο -περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank.

Ωστόσο το ενθαρρυντικό για τη long τάση είναι πως σε τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς έχουν ενεργοποιηθεί εντολές αγοράς από ορισμένα «ισχυρά χέρια», με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία αρκετά καλή εικόνα για Ιντρακόμ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Από τα blue chips στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές γίνονται στα 11,60-11,95 ευρώ, στον ΟΠΑΠ στο εύρος των 10,15-10,31 ευρώ. Στη σηματωρό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι αγοραστές έχουν επανακάμψει από τα 5,04 έως τα 5,20 ευρώ, με την όποια προσφορά εκδηλώνεται να απορροφάται από ισχυρά χέρια. Να συνεκτιμηθεί ότι από τα 5,04 ευρώ είχαν ενεργοποιηθεί και πάλι εντολές αγοράς στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου. Εάν στα 5,04 ευρώ διαμορφώνεται σχηματισμός «διπλού χαμηλού» θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ωστόσο το σίγουρο είναι πως η προσφορά απορροφάται από ισχυρά χέρια.

Στα 9,56-9,69 ευρώ η μετοχή της Μυτιληναίος, στα 22,90-23,20 ο ΤΙΤΑΝ, στα 17,62-17,88 τα FF Group, στα 7,66-7,97 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Από τα mid caps ξεχωρίζουν Fourlis, J&P Αβαξ, Νηρέας και Πλαίσιο, αν και η συνολικότερη εικόνα είναι μάλλον αρνητική.

Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τζίρος ήταν στα 7,8 εκατ. ευρώ. Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 40/37, με σημαντικότερη άνοδο για Επίλεκτο, Περσέα, Creta Farms, Ολυμπιακή Τεχνική, ΟΛΘ κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v