Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγινε το «τρία στα τρία» για το Χρηματιστήριο

Χωρίς να κρατηθεί στα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αναρριχηθεί στις 831 μονάδες. Πώς κινήθηκαν τράπεζες και blue chips και πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για την αγορά. Παραμένει χαμηλά ο όγκος συναλλαγών.

Εγινε το «τρία στα τρία» για το Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά να υποχωρούν και αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικά κέρδη 4,17% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 5,68%.

Το βασικό ερώτημα είναι αν "το Χ.Α. 'αποφάσισε' να εναρμονιστεί με την ανοδική αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών, ή η όλη κίνηση, απλά, προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα εν όψει της νέας 12μηνης έκδοσης (όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 15 Μαρτίου 2019).

Τίποτα το άξιο αναφοράς, από την Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να ακολουθούν πλάγια κίνηση (στο 4,18% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός από την ευδιάκριτη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, η σταθεροποίηση του τζίρου πέριξ των 50 εκατ., η κάποια κινητικότητα που έδειξε να επιστρέφει για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει την απόφαση για διακοπή του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στους τίτλους των ΟΠΑΠ (-0,99%) και Forthnet (0%).

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και θα συνεχίζουν να παίζουν οι κινήσεις "front running", εν όψει Παρασκευής, καθώς αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις του FTSE με Ελληνικό ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται ότι θα περιληφθούν οι μετοχές των Μυτιληναίος (FTSE All-World Index και Emerging Europe mid-cap index), Σαράντης και Viohalco (Emerging Europe Small-cap index).

"Με πολλές ειδήσεις ξεκινάει η νέα εβδομάδα, καθώς σήμερα η Motor Oil ανακοινώνει τα καλύτερα, ιστορικά, αποτελέσματά της και ακολουθεί ο Fourlis (Τρίτη) και η Aegean (Πέμπτη), ενώ την Τετάρτη θα πληροφορηθούμε για το πιθανό ενδιαφέρον της Deutsche Telecom για το 5% του ΟΤΕ και την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Μαρτίου στην Ελλάδα και Διεθνώς. Συντρέχουν επομένως λόγοι ουσιαστικής συναλλακτικής αναβάθμισης, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, επωφελούμενος και από θετικό momentum λόγω της θεματικής ανόδου της Wall Street το βράδυ της Παρασκευής" ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η εβδομάδα αυτή είναι η τελευταία πριν την εκπνοή των Παραγώγων συμβολαίων μηνιαίου και τριμηνιαίου κύκλου, με αποτέλεσμα να αυξηθεί, ενδεχομένως, η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα. Κατά τα άλλα το εύρος της συσσώρευσης, εν τέλει, δεν παραβιάστηκε, ενώ υποστηρικτική είναι και η αποκλιμάκωση του 10ετούς ομολόγου στο 4,15% (mid ytm). Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα δ’ τριμήνου και έτους μετά την συνεδρίαση, μεταξύ άλλων και η ΜΟΗ με το consensus της Αγοράς να τοποθετεί τα EBITDA (δ’ τριμήνου) στα 121 εκατ. ευρώ" ανέφερε στο πρωινό της report η Merit Investment Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 879,18 (-0,04%) και 910,54 μονάδων (+3,53%), στις 17.00 βρέθηκε στις 892,84 (+1,52%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 893,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,64%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από επτά συνεδριάσεις, ο εν λόγω δείκτης ξαναδοκίμασε τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων, όμως το "κουδούνι" του κλεισίματος τον βρήκε αισθητά χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση του Τραπεζικού δείκτη, δημιούργησε κάποιου είδους "θόρυβο" στις τάξεις των "short", όμως το τελικό κλείσιμο δεν ήταν τέτοιο που να επιβάλλει εσπευσμένο "short covering".

Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, η επόμενη αντίσταση στις 912 - 919 μονάδες. Για την σχετική "αποκατάσταση της τάξης" χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Στις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η κίνηση του τίτλου της Alpha Bank (+0,83%, αλλά με σημαντική υποχώρηση από το υψηλό του +2,79%), καθώς το κλείσιμο υψηλότερα των 1,94 ευρώ σηματοδότησε το ημερήσιο "stop short", με την επόμενη και ιδιαίτερα ισχυροποιημένη αντίσταση, να εντοπίζεται στα 2,00 - 2,02 ευρώ.

Καμία ουσιαστική, τεχνικά, αλλαγή, για Εθνική (+1,26%), Eurobank (+3,59%) και Πειραιώς (+1,69%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και οι τρεις παραμένουν "short", όσο αδυνατούν να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 0,322, 0,83 και 3,67 ευρώ, αντίστοιχα.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "καταθέσεις, μετοχές, Αμοιβαία Κεφάλαια και Ασφαλιστήρια συμβόλαια των Δανειοληπτών των οποίων το δάνειο (στεγαστικό, καταναλωτικό και επιχειρηματικό) έχει καταγγελθεί, θα βρεθούν στο ραντάρ των Τραπεζών, καθώς αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο ενεργής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το αργότερο τον Μάιο, θα επιτρέψουν για πρώτη φορά την ανταλλαγή των εν λόγω δεδομένων μεταξύ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων. Το 'σκανάρισμα' της κινητής περιουσίας θα αφορά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποκλειστικά και μόνο τα καταγγελμένα δάνεια, το σύνολο των οποίων ξεπερνά σήμερα τα 45 δισ. ευρώ".

Εν τω μεταξύ, τις επιπτώσεις που θα έχει στα μεγέθη της Τράπεζας η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου "IFRS9" γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο η Alpha Bank και όπως προκύπτει αυτές κινούνται εντός των ορίων που περίμενε η Αγορά. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει, μεταξύ άλλων: Γνωστοποιούμε ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι σημαντικότερες παραδοχές για την εφαρμογή του "ΔΠΧΠ 9" και ότι η επίπτωση της εφαρμογής του επί της καθαρής θέσεως του Ομίλου, βάσει των έως σήμερα γνωστών στην Τράπεζα δεδομένων, εκτιμάται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ μετά από φόρους. Η εκτιμώμενη, κατά την ανωτέρω εφαρμογή, αύξηση των συσσωρευμένων απομειώσεων για δάνεια και απαιτήσεις κατά Πελατών ανέρχεται σε 8,1%. Αντιστοίχως, με την εφαρμογή της πενταετούς μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2395, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί κατά περίπου 0,1% για το πρώτο έτος, υπολογισμένος με στοιχεία της 31/12/2017. Στην ετήσια οικονομική έκθεση χρήσεως 2017, θα συμπεριληφθεί συνοπτική πληροφόρηση επί των ανωτέρω, η οποία θα αποτελεί εκτίμηση της οριστικής επιπτώσεως.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του "ΔΠΧΠ 9" αφορά τη χρήση 2018, η οριστική επίπτωση από την εφαρμογή του θα συμπεριληφθεί στην ετήσια οικονομική έκθεση που θα δημοσιευθεί για την εν λόγω χρήση.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, "η Ελλάδα, πιθανότατα, δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή πίστωσης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, εάν η Χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις", δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα", ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως "το να υπάρχει διαθέσιμη κάποια προληπτική συμφωνία είναι καλό, διότι παρέχει περισσότερες διαβεβαιώσεις στις Αγορές, τους Επενδυτές και τον Ελληνικό Πληθυσμό".

Σταδιακή άρση των αδικιών, ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων, αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης, λόγω των περισσότερων βαθμών ελευθερίας που θα έχουμε, προανήγγειλε από τον Αύγουστο, με τη λήξη του προγράμματος, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην "Real news" της Κυριακής. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι "η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εκτροχιάσει δημοσιονομικά τη Χώρα, ώστε να επιστρέψουμε στο στρεβλό περιβάλλον που υπήρχε πριν από το 2008".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισαν το +4,34%, με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, για την Motor Oil, αλλά και το +4,13% της Viohalco.

Ξεκινώντας από τον τίτλο της MOH, αυτός κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με "καύσιμα" από τα "πονταρίσματα" για ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης 2017, αλλά και για αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση.

Αν η μετοχή δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 19,24 ευρώ (σημερινό κλείσιμο), ενεργοποιεί το ημερήσιο "stop short", με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 20,05 και 20,51 ευρώ. Ισχυροποιημένη η στήριξη στα 18,56 - 18,00 ευρώ.

Επιστροφή αγοραστών στην Viohalco, πιθανότατα και λόγω FTSE. Αν η μετοχή δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 3,73 ευρώ, ενεργοποιεί το ημερήσιο "stop short", ενώ οι επόμενες, κοντινές, αντιστάσεις, είναι στα 3,86 και 3,95 - 4,00 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 3,45 και 3,28 ευρώ.
Νέα υψηλά 97 μηνών για την Τέρνα Ενεργειακή (+1,92%), που συνεχίζει με ανοδικά "καύσιμα" και από την επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή. Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 5,41 ευρώ, με τον τίτλο να συμπληρώνει τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (+1,65%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 9,88 ευρώ (σημερινό κλείσιμο και ημερήσιο "stop short"), δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 10,00 και 10,22 - 10,38 ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, ελαφρώς πιο "ευδιάκριτη" ήταν η κινητικότητα των αγοραστών στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, με λίγους τίτλους να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και άλλους, πολύ περισσότερους, να προσπαθούν να αντιδράσουν από τα πρόσφατα χαμηλά.

Έτσι, πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Ικτίνος (+2,14%), Attica Group (+2,50%) και Ιατρικό (+8,57%). Στην περίπτωση του τελευταίου, "παράξενο" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το "bid" από πλευράς αγοραστών, με την πρώτη εντολής αγοράς (περισσότερο από 65000 τεμ.) στο +7,14% και την αμέσως επόμενη στο +0,71%.

Τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε, συμπλήρωσε η BriQ (+1,85%) και "καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων η Profile (+6,90%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Κέκροπα (+0,71%, αλλά με αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας), Ελτράκ (+2,48%), Τεχν. Ολυμπιακή (+4,04%), Fourli (+3,03%), Άβακα (+4,37%), Ιντρακάτ (+1,62%), Ιντρακόμ (+2,97%) και Πλαίσιο (+3,41%).

Ισοφάρισε, μετά και τα αποτελέσματα χρήσης 2017, τα ιστορικά υψηλά η Autohellas (+5,88%), σε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης οι ΕΛΧΑ (+7,27%) και ΚΛΜ (+4,17%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Κορδέλου (+8,37%), Εβροφάρμα (+7,84%), Σελόντα (+5,99%) και Q&R (+9,68%).

Συνεχίζει βελτιούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, αν αυτό το επιτρέπουν οι Διεθνείς Αγορές.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, σαν επόμενη αντίσταση δείχνει η ζώνη 845 - 850, με το τελευταίο να είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short". Το 811 κοντινή στήριξη με κύρια το 800.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 840 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχονται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών αποτελώντας την "γραμμή Μαζινό" των πωλητών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,95%), ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης είναι οι 2175 μονάδες, που είναι και το "stop" στο "short" του ημερησίου. Το 2097 είναι κοντινή στήριξη με το 2062 κύρια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η εμφάνιση ρυθμίσεων 'κόκκινων' στεγαστικών, σε σημαντικό ποσοστό λίγο πριν από τον πλειστηριασμό, δείχνει ότι μπορεί να έχουμε καλυτέρευση στο μέλλον, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά τον Τραπεζικό κλάδο το επόμενο διάστημα", επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Παράλληλα με την πώληση "κόκκινων" δανείων από τις Τράπεζες, τα νούμερα δείχνουν θα αλλάξουν σημαντικά πριν τα "stress tests".

Στα ανοιχτές "short" θέσεις εμφανίστηκε fund και στο ΦΦΓΚΡΠ, μετά από τον Τραπεζικό κλάδο και την ΔΕΗ, με τον τίτλο να μην μπορεί να πάρει σημαντική ανάσα το τελευταίο διάστημα.

Οι Ξένες Αγορές βοηθούν και η Εγχώρια Αγορά φαίνεται να προσαρμόζεται σημαντικά, σε σχέση με το παρελθόν.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, στοχεύοντας και σε τετραψήφιο Δείκτη.

Το Χ.Α., στην παρούσα, κινείται οριακά πάνω από τα 50 εκατομμύρια, ενώ θα θέλαμε αύξηση πάνω από τα 70 αν θέλουμε συνέχιση της κίνησης και αύξηση του ενδιαφέροντος.

Η διόρθωση δημιουργεί ευκαιρίες για αυτούς που έχουν μείνει εκτός Αγοράς, ενώ μπροστά μας, θεωρητικά, έχουμε καλυτέρευση των μακροοικονομικών δεδομένων για την Ελληνική Οικονομία.

Οι Οίκοι φαίνεται ότι θα συνεχίσουν τις αναβαθμίσεις το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα βοηθήσει σημαντικά στις προσδοκίες και θα προσεγγίσει περισσότερους Επενδυτές.

Στην πραγματική Οικονομία την διαφορά την έχει κάνει ο Τουρισμός, ενώ το ενδιαφέρον των Ξένων στον συγκεκριμένο κλάδο δείχνει να αυξάνεται κατακόρυφα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κατέβει σε επίπεδα που αρκετές Ελληνικές εταιρείες μπορούν να δανειστούν, γεγονός που θα τΙς βοηθήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και σε νέες επενδύσεις.

Από την άλλη οι Τράπεζες, με σταθερά βήματα, πουλάνε επιχειρηματικά δάνεια, ή εταιρείες, κάτι που τις βοηθάει σε σημαντικό βαθμό για το μέλλον.

"Εβδομάδα λήξης Παραγώγων, αυτή που ξεκίνησε και αυτό έχει την σημασία του, μιας και συνήθως, το κλείσιμο δείχνει ποια πλευρά έχει βραχυπρόθεσμα το πάνω χέρι", τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,93% για τον δείκτη Hang Seng.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, υποχωρούν οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης (από σήμερα ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδας).

Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, πλάγια κίνηση από Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρουσίασαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ένα σενάριο στο οποίο τα επιτόκια θα αυξηθούν στα μέσα του 2019, μετά από τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του έτους", ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

"Το σενάριο αντιμετωπίστηκε θετικά από τους κεντρικούς τραπεζίτες των Χωρών του Βορρά. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Χωρών του Νότου ήταν πιο προσεκτικοί, ανήσυχοι για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού και του ισχυρότερου Ευρώ για τις πιο αδύναμες Οικονομίες τους", σύμφωνα με τις πηγές.

"Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν είναι ακόμη στο σημείο όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να φτάσει", επανέλαβε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Σύμφωνα με το Reuters, πρόσθεσε ότι "τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα".

Υποχώρηση καταγράφεται στις τιμές κατοικιών στο Λονδίνο, με τις πιο ακριβές Περιοχές της Πόλης να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μέσος όρος έπεσε στις 593.396 Στερλίνες ($820.000) τον Ιανουάριο, έχοντας ετήσια πτώση 2,6%, τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2009.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Τον Φεβρουάριο σημειώνεται εκ νέου βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Βιομηχανία, με τον δείκτη να κινείται στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών", σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του πρώτου μήνα του νέου έτους, στις 103,1 (από 98,5) μονάδες, ανώτερα και έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (91,8 μον.). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μεταξύ 822,82 (+0,15%) και 838,69 μονάδων (+2,08%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 830,26 (+1,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 831,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,24%.

Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΓΡΙΒ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 25,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές, έναντι 28 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων με αποτέλεσμα την νεότερη αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (136.291 συμβόλαια).

Στα 9.889 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.344 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.147, 2.872 για τον Μάρτιο, 2.114 για τον Απρίλιο, 150 για τον Μάιο και 11 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.132) κινήθηκε μεταξύ 2.116,5 και 2.158,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.500 ΑΔΜΗΕ, 9.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.818), Εθνική (59.541), MIG (26.286), Alpha Bank (6.993), Πειραιώς (4.772), ΔΕΗ (2.791), ΟΤΕ (2.903), ΟΠΑΠ (845), Ελλάκτωρα (2.763), Τέρνα Ενεργειακή (998), Intralot (4.746), ΑΔΜΗΕ (2.259), Μυτιληναίο (1.453), Viohalco (1.739), Cenergy (849), Lamda Development (198), Ιντρακόμ (3.285), ΕΧΑΕ (758), Ελ. Πετρέλαια (1.712), Jumbo (185), ΕΥΔΑΠ (449), ΓΕΚ (333), Folli Follie Group (183), Τρ. Αττικής (1.641), Fourli (160), Motor Oil (288), Τιτάνα (247).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 60.017, Eurobank 28.067, Εθνική 95.428, Alpha Bank 15.312, Τρ. Αττικής 11.094, Intralot 11.341 και Πειραιώς 10.201.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                         Name of Issuer                    NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,64%
2018-02-28
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,71%
 
2018-03-05
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,50%
2018-02-28

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.968.406 τεμ., (από 12.036.524 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 90.742.105 τεμ. (117.699.205), Πειραιώς 13.051.738 τεμ. (13.051.738), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.755.704 τεμ. (20.230.704), ΟΠΑΠ 1.324.689 τεμ. (1.324.689) Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v