Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές έχουν δώσει σήμα long

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στη βραδινή αναθεώρηση των δεικτών MSCI το βλέμμα των επενδυτών. Τα δεδομένα για δείκτες και τράπεζες και η προσπάθεια να αποκατασταθούν τα «τραύματα» από την υπόθεση Folli Follie.

ΧΑ: Ποιες μετοχές έχουν δώσει σήμα long

Με Coral το πρωί και με MSCI το βράδυ ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με τον ανοδικό αέρα της Wall Street αλλά και με τις πολιτικές εξελίξεις στο προσκήνιο, με τη Μαρίνα Μάνη να αναφέρεται χθες Κυριακή στην εκλογολογία, στη σύγχυση και στον... προοδευτικό διάλογο.

Σταθερά στο προσκήνιο η υπόθεση FF Group, με τον χρόνο μέχρι να επιβεβαιωθεί/δικαιωθεί (ή όχι) η ελληνική πολυεθνική μακρύ, για τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ίδια την εισηγμένη αλλά όχι μόνο, καθώς η υπόθεση και ευρύτερη είναι και βαθύτερη, ενώ από τη στιγμή που άπτεται ζητημάτων αξιοπιστίας, επηρεάζει τη στάση των ξένων. 

Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η πανηγυρική εκδήλωση για την είσοδο της θυγατρικής του ομίλου Motor Oil στην ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων. Προφανώς ένα επιπλέον βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της συγκεκριμένης αγοράς. 

Στις 822,37% ο ΓΔ, στις 2.147,72 ο FTSE25, στις 994,07 ο ΔΤΡ και στις 1.258,97 μονάδες ο FT Mid Cap. Ο τελευταίος συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των άλλων τριών από την αρχή του έτους. 

Η επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον ΓΔ σε τιμές χαμηλότερα των 800 (797-795 μον.) έδωσε πλεονέκτημα στους long, με αποτέλεσμα τη σχεδόν άμεση επαναφορά, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο αλλά και με stock picking σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά όχι μόνο. 

Βραχυπρόθεσμα η προσοχή των traders είναι στραμμένη στην ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών Morgan Stanley. Αν και τα τελευταία 24ωρα έχουν γραφτεί πολλά και φημολογηθεί περισσότερα, το τέλος της ημέρας ίσως να κρύβει εκπλήξεις. Γι' αυτό απλώς παραθέτουμε μετοχές (και στάθμιση) στον δείκτη MSCI Standard Greece, με ΟΤΕ (19,1%), Αlpha Βank (16,79%), ΟΠΑΠ (14,86%), Εθνική (11,57%), Eurobank (10,31%), Jumbo (10,01%), TITAN (7,04%), Πειραιώς (6,35%) και Folli Follie με 3,98%. Για το αν και ποια μετοχή θα βγει και αν και ποια θα ενταχθεί στον δείκτη ή όχι, λίγη υπομονή, με πιθανές εισροές-εκροές σε μετοχές που θεωρούνται υποψήφιες, αν και επαναλαμβάνω πως ουδέν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Θα δείξει. 

Ζητούμενο για τους long, από τη στιγμή που αποκρούστηκαν οι «επιθέσεις» των short στις 797-795 και λίγο υψηλότερα στις 810-800 μονάδες, είναι η υπέρβαση των 836 και στη συνέχεια (εάν επιβεβαιωθεί το ανοδικό σενάριο, βλέπουμε).

Πρώτη σημαντική αντίσταση, για να κριθεί βραχυπρόθεσμα η τάση, οι 826 μον. καθώς με την υπέρβασή της θα αποκατασταθεί, εν μέρει, η βαριά «τραυματισμένη» εικόνα της αγοράς.  Οπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής «...ο ΓΔ περιστρέφεται για καιρό γύρω από τις 821-826 μον., ενώ έχει μεγάλη σημασία η ανακατάληψή της και στη συνέχεια η κατοχύρωσή της ως στήριξης. Πρόκειται για το επίπεδο διόρθωσης του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 έως τις 895 μον., με ό,τι αυτό συνεπάγεται...». Συνεπώς από σήμερα κιόλας ξανά στη μάχη long vs short.  

Ο τραπεζικός κλάδος, από τη στιγμή που επανήλθε σε long τάση, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και στη συνέχεια, θυμίζοντας ότι την Παρασκευή λήγει η σειρά μηνός Μαΐου στο ΧΠΑ. Ισχυρή η Αlpha Βank, έδειξε τάση επαναφοράς η ΕΤΕ, ενώ η Eurobank εκπλήρωσε τον πρώτο στόχο του 1,01 ευρώ. Θα δούμε στα επιμέρους, μέχρι την Παρασκευή, εάν θα είναι η Alpha ή η ΕΤΕ που θα επιχειρηθεί να «τραβήξει» τον δείκτη προς τις 1.010 μονάδες. 

Μάλλον αγορά μετοχών παρά δεικτών το ΧΑ, με σχετική μετακύλιση θέσεων, κάτι που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί χαρακτηριστικό bull market. 

Στα επιμέρους: από τις μετοχές του συστήματος monitoring σε long τάση είναι: Alpha Βank, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Sarantis, Grivalia και από τη μεσαία κατηγορία, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest, Fourlis, ΥΓΕΙΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Ιντρακάτ.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v