Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι χρειάζεται το ΧΑ για να συνεχίσει το σερί

Ο πονοκέφαλος του χαμηλού όγκου συναλλαγών και οι αντιστάσεις που θα πρέπει να ξεπεράσουν οι δείκτες για να αλλάξει η τάση στην εγχώρια αγορά. Η προσοχή των επενδυτών στα εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα. Πτωτικό το ξεκίνημα.

Τι χρειάζεται το ΧΑ για να συνεχίσει το σερί

Ο Κόντε μπορεί να έριξε χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά στη Wall Street σημειώθηκε δεύτερο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq, ενώ ο S&P 500 συντηρήθηκε σε τροχιά πάνω από τις πολύ σημαντικές 2.727 μονάδες. 

Στην Αθήνα, το ΧΑ είτε γιατί δεν πρόλαβε το «γύρισμα» των ευρωπαϊκών είτε επειδή ορισμένα ισχυρά χέρια ποντάρουν στο θέμα του χρέους, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Πάντως ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει από νωρίς το νέο σήμα κινδύνου για τις αγορές που στέλνει η Ιταλία και μένει να δούμε εάν σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για τους short. 

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, τρίτη κατά σειρά για το ξεκίνημα του Ιουνίου, με βασικούς δείκτες και μετοχές να επιχειρούν την επαναφορά, αλλά με τον τζίρο μέτριο στα 34,8 εκατ., που καθιστά αδύναμη την τάση και αμφίβολη τη συνέχεια. Για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις η ανοδική διόρθωση πραγματοποιείται με τζίρους που δεν επαρκούν για μία πειστική επαναφορά υψηλότερα των 800 και δοκιμασία της ζώνης που εκτείνεται έως τις 810 μονάδες. Γι' αυτό απαιτείται αυξημένη προσοχή, ειδικά σήμερα, καθώς θα κριθεί η επίτευξη του ανοδικού 6αριού της 12-19ης Απριλίου.

Σήμερα θα φανεί εάν θα ισοφαριστεί αυτό το τελευταίο ρεκόρ, οπότε εάν γίνει με τζίρο πάνω από τα 40-45 εκατ., οι long θα έχουν ενισχύσει το πλεονέκτημά τους. Διαφορετικά ως πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτό της εκ νέου οπισθοχώρησης, προκειμένου να δοκιμασθούν ως στηρίξεις λίγο χαμηλότερες τιμές. 

Κατ' αρχάς τεχνικά για τον ΓΔ η υπέρβαση των 782 μονάδων αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, σημείο που εάν επιβεβαιωθεί ως στήριξη στην πρώτη διόρθωση θα μας επιτρέψει να προσδοκούμε την προσέγγιση και του επόμενου κρίσιμου επιπέδου των 821-826 μονάδων. Συνεπώς step by step βλέποντας (και τις ξένες αγορές) και κάνοντας (ανάλογα και με τις εξελίξεις στα εσωτερικά ανοιχτά ζητήματα). 

Ειδικότερα για τον ΓΔ «... σύμφωνα με την εβδομαδιαία μέτρηση, χαμόγελα για τους long θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο με την υπέρβαση της ζώνης των 800-810 μονάδων, που οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ 30 εβδομάδων, ο εκθετικός 200 εβδομάδων και η αντίσταση του γραφήματος/μέτρησης». 

Συνεπώς, με αυτή την προσέγγιση πάμε και για σήμερα, καθώς με αυτή τη μέτρηση επιβεβαιώνεται σχεδόν απόλυτα η κίνηση από τα χαμηλά της περασμένης Τρίτης (735,66 μον.) μέχρι και τα χθεσινά υψηλά. Και επειδή... ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό. 

Υπερπλεονάσματα έως 5,19% (!) το 2022 «βλέπει» το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο, σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη, και εύλογο το ερώτημα... πόθεν θα προκύψουν αυτά τα μεγέθη. Επίσης εύλογο το ερώτημα κατά πόσον τέτοια υπερμεγέθη πλεονάσματα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τέλειο... άλλοθι για το Βερολίνο να επιμείνει στην άτεγκτη γραμμή του για «χαλαρά» μέτρα για το χρέος; Προφανώς το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση γνωρίζουν καλύτερα. 

Στα της αγοράς, μετά την... παρέκκλιση και εστιάζοντας στη βραχυπρόθεσμη τάση, σήμερα-Παρασκευή, ειδικότερα όμως στη σημερινή συνεδρίαση, για τους λόγους που προαναφέραμε. 

Στα υπόψη η κίνηση των τραπεζών, με τον ΔΤΡ έως τις 918 και τελική τιμή στις 908 μονάδες, την υπερίσχυση (ενδοσυνεδριακά) της Alpha Bank vs Eurobank όσον αφορά στο στοίχημα της επανάκτησης της τιμής της τρίτης αμκ, η επαναφορά του ΟΤΕ με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο με τελική τιμή στα 10,65 ευρώ, η άνετη υπέρβαση των 30 ευρώ για την Coca Cola, η υπεραπόδοση των Αεροπορίας Αιγαίου, ΑΔΜΗΕ, Sarantis, Motor Oil, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, αλλά από τον FT Mid Cap το θεαματικό 6,84% στα υψηλά του 1,75 ευρώ για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα (προφανώς ενόψει Γ.Σ. ισχυρά χέρια λαμβάνουν θέσεις), το 3,09% στα 6 ευρώ του Fourlis (επικρατέστερος για να αντικαταστήσει τη μετοχή της Folli Follie στον 25άρη), το 3,62% στο 0,715 της Ιντρακόμ (με εμφανή στόχο το 0,80 ευρώ), την κινητικότητα σε ΥΓΕΙΑ, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνο, ASCo, Cenergy κ.α. 

Ξεχωριστή αναφορά για ΔΕΗ και δευτερευόντως για ΑΔΜΗΕ, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναλύει εκτενώς όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των χρεών της Επιχείρησης.  

Οι... δείκτες μας: το GREK/ETF χωρίς μεταβολή στα $9,41, το 10ετές με οριακή υποχώρηση στα υψηλά των 4,512%, θέλοντας ακόμη πολλή δουλειά για να θεωρηθεί πως βελτιώνεται η κατάσταση.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v