Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με την πτώση να εντείνεται και τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σε χαμηλότερα επίπεδα οι τράπεζες, πιέσεις για Coca Cola και ΔΕΗ. Ξεχωρίζει ανοδικά η Motor Oil. Προβληματίζει το 10ετές.

Διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Ηπιες απώλειες για τις μετοχές, μεγαλύτερες για τα ομόλογα με την δεύτερη παράμετρο να είναι αυτή που προβληματίζει περισσότερο αυτή την στιγμή.

Κατά 0,45% στις 785 μονάδες υποχωρούσε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης με σημαντικό μέρος των μεγαλύτερων απωλειών, στις 11.45' να έχει περιοριστεί σταδιακά στη συνέχεια, κατά 0,52% χαμηλότερα στις 903 ομάδες ο Δείκτης Τραπεζών, αλλά σταθερά σε υψηλά επίπεδα το 10ετές.

Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 14.40΄ το ελληνικό ομόλογο ήταν 1,93% υψηλότερα στο 4,6% όταν την ίδια ώρα το ιταλικό κατά 4,39% υψηλότερα στα 2,879%. Ανάλογη κατάσταση διαμορφωνόταν στους κρατικούς τίτλους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ οι...παρενέργειες έφταναν μέχρι το Παρίσι. Στα 0,786% κατά 12% πάνω σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση το 10ετές της Γαλλίας.

Στοιχεία ενδεικτικά της διάστασης και σοβαρότητας του προβλήματος που έχει διαμορφωθεί στις ευρω- αγορές, τουλάχιστον της...περιφέρειας) γεγονός που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζει και τα ελληνικά πράγματα.

Στα καθαρά χρηματιστηριακά και πάλι, άξιον αναφοράς το ότι- μέχρι τώρα- αυτή η "βαρύτητα" που παρατηρείται εδώ και μέρες στα ομόλογα όχι μόνο δεν αποτυπώνεται- με διόρθωση- στον τραπεζικό κλάδο αλλά αντιθέτως αποφέρει απόδοση της τάξεως του 9,63% σε διάστημα εβδομάδος. Τη σημασία της έχει και η έκθεση της Goldman Sachs με τα «ψιλά γράμματα» από τα τρίμηνα των τραπεζών. 

Περιορισμένες ούτως ή άλλως οι συναλλαγές, ο τζίρος σε ακόμη μία "ρηχή" συνεδρίαση, όπου πλέον προέχει η σε τεχνικό επίπεδο επιβεβαίωση των 782 μονάδων ως στήριξη- σημείο αναφοράς για τον Γενικό Δείκτη. Στην διακύμανση του ΓΔ εστιάζουν περισσότερο αρκετοί αναλυτές και επαγγελματίες της αγοράς θεωρώντας τον πιο αντιπροσωπευτικό του FTSE25 και λιγότερο...τραπεζοβαρή καθώς συμπεριλαμβάνει πολλές εισηγμένες/μετοχές και από τη μεσαία/χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που εδώ και καιρό "δείχνει" συγκριτικά καλύτερη εικόνα.

Στις 2.061 μονάδες, με απώλειες 0,75% ο FTSE25, στo όριο των 900 κατά 0,85% χαμηλότερα ο ΔΤΡ με αμφότερους να διορθώνουν μέσα σε αναμενόμενα τεχνικά πλαίσια.

Η συναλλακτική δραστηριότητα σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, μάλιστα ούτε καν μετά τις 14.00-14.30΄ δεν επιταχύνθηκε η ροή εντολών στο σύστημα, μεγέθη μικρότερα από αυτά των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, που και αυτά ήταν μη επαρκή/πειστικά για περαιτέρω συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης.

To 35% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται για μετοχές των OTE, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Viohalco, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και ΤΙΤΑΝ, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Στις 14.55΄η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 35/63 μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v