Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Απώλειες με χαμηλό τζίρο

Μικρή πτώση καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 780 μονάδων. Απώλειες για Εθνική, ΔΕΗ, Viohalco, Coca Cola, Πειραιώς. Κέρδη για Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia. Χαμηλός ο τζίρος.

XA: Απώλειες με χαμηλό τζίρο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες μέχρι τα επίπεδα των 783 μονάδων στο ΧΑ. Επιχείρηση αποκατάστασης των ισορροπιών μετά το χθεσινό «γύρισμα» στην Ευρώπη, με τον DAX οριακά στις 12.787 και τον CAC στις 5.467 μονάδες. Με απώλειες 0,85% στις 21.555 μονάδες νωρίτερα στο Μιλάνο, κατά 5,47% προς τα 2,92% «επιβαρύνεται» το ιταλικό 10ετές.

Σε αυτό το περιβάλλον, το χρηματιστήριο «δείχνει» να αντιδρά ετεροχρονισμένα στο «γύρισμα» των ευρω-αγορών, με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις και ελεγχόμενη διόρθωση προς τις πρώτες περιοχές στήριξης.

Ετσι οι πωλητές έχουν από την αρχή τον πρώτο λόγο, με συνέπεια οι βασικοί δείκτες να «ανοίξουν» με πτωτικά χάσματα, να συνεχίσουν χαμηλότερα σε επίπεδα και να παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος μέχρι νωρίτερα.

Εως τις 783 μονάδες ο ΓΔ, με σημείο αναφοράς τις 782 , έως τις 2.057 o FTSE25, έως τις 901 μον. ο ΔΤΡ σε έναν πρώτο έλεγχο που έγινε μέχρι τις 11:25 με επιτυχές αποτέλεσμα.

Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα και από τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ένδειξη πως τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές παραμένουν για ακόμη μία συνεδρίαση σε επιφυλακή και εκτός αγοράς.

Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, ο μέτριος τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ίσως ο κυριότερος ανασταλτικός λόγος για την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης.

Ωστόσο αρνητική είναι η ευρύτερη εικόνα του ταμπλό, καθώς η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών διορθώνει, από τις 24 μετοχές του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αγοραστές διασώζονται μόλις 4 (Grivalia, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ), η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στο περίπου 1/2, με 44 μετοχές να υποχωρούν.

Ομως η περιορισμένη συναλλακτικότητα και ο βραδύς ρυθμός εντολών παραπέμπουν σε μία ελεγχόμενη διόρθωση της αγοράς, χωρίς -προσώρας- να συντρέχουν λόγοι αλλαγής τάσης, τουλάχιστον όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη (εβδομαδιαία) προσέγγισή μας.

Mε την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των 782 μονάδων (για τον ΓΔ) και των 896-900 μονάδων (για τον ΔΤΡ), η τεχνικότητα της ανοδικής διόρθωσης (από τα χαμηλά των 735 μονάδων την προηγούμενη Τρίτη) δεν ακυρώνεται, ωστόσο ακόμη είμαστε λίγο μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης.

Για ακόμη φορά, συγκριτικά καλύτερη εικόνα για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FT Mid Cap μόλις 0,11% χαμηλότερα στις 1.245 μονάδες.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι στις 11:30, από τις 20 μετοχές του δείκτη στις 9 οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο, ενώ για 3 δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής. Στα μόλις 3,4 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v